Teherbeesés

A túl sok kávé nem várt hatásai

Felmerülhet benned, hogy ha a terhesség alatt limitálni kell a koffeinfogyasztást, vajon szükséges-e akkor is csökkentened, vagy esetleg teljesen elhagynod a koffeint, amikor próbálkozol teherbe esni.
2020. December 12.
A túl sok kávé nem várt hatásai (Fotó: Getty Images)

Növelheti a fogamzás esélyét a koffeinbevitel csökkentése?

A Whattoexpect.com a témában készült írása szerint egyes szakértők úgy vélik, hogy a magas koffeinbevitel (napi több mint öt csésze) vetélést okozhat. Néhány tanulmány pedig a csökkent termékenységgel kapcsolta össze a túl sok koffein fogyasztását.

De mennyi a túl sok koffein, amikor próbálsz teherbe esni?

Nem javasolt 200 mg-nál több koffeint fogyasztani (ezt javasolja a Mayoclinic.org is). Egy csésze főtt kávé több mint 100 mg koffeint tartalmaz, 350 ml koffeines üdítőital 50 mg-ot, de sok nem gyógynövényes tea, az energiaitalok, a csokoládé is tartalmazhat koffeint.Tehát 200 mg koffeinnél nem javasolt többet fogyasztanod, ha tervezel teherbe esni. Ennyi koffein van nagyjából például 1,5-2 csésze kávéban (egyenként 230 ml), 3-4 30 ml-es eszpresszóban, vagy 5 csésze fekete teában (egyenként 230 ml).

A koffeinmennyiséget nem érdemes hirtelen visszavenni, helyette célszerű fokozatosan csökkenteni, egy-egy adaggal. De működhet az is, ha az egy adagnyi kávét megfelezed, és több tejjel töltöd fel a csészét.

Honnan jöhetett az aggodalom a koffein miatt?

A Verywellfamily.com írása szerint, amíg nem fogyasztják nagy mennyiségben, a koffein nem valószínű, hogy negatív hatással lenne a teherbeesés esélyeire, de érdemes megfontolni a korlátozottabb bevitelét.A portál szerint a koffeinnel és a termékenységgel kapcsolatos aggodalom egy 1988-ban készült tanulmány után kezdődött, amely arról számolt be, hogy azok a nők, akik napi egy csésze kávét ittak, fele akkora valószínűséggel estek teherbe. A tanulmány eredményeit azonban egyetlen később készült tanulmány sem tudta megismételni.Az egyik legnagyobb prospektív tanulmány a témában alig több mint 3000 dán nő bevonásával készült. A kutatók a kávé, a tea és az üdítő bevitelével kapcsolatban vizsgálták a termékenységi arányokat. Az eredmények szerint azoknak a nőknek, akik napi 300 mg-nál több koffeint fogyasztottak, hasonló volt a termékenységi arányuk, mint azoknak, akik napi 100 mg-nál kevesebbet fogyasztottak.

Azok pedig, akik napi két vagy több adag teát fogyasztottak, valamivel nagyobb valószínűséggel estek teherbe, mint akik nem teáztak. Míg azok, akik üdítőt fogyasztottak, kisebb eséllyel estek teherbe, mint akik nem ittak üdítőt. Azoknak, akik napi három adag üdítőt fogyasztottak, rosszabb volt a termékenységi arányuk, mint azoknak, akik naponta egy adag üdítőt ittak.A kutatók azonban nem igazán tudják, a teaivóknál mi lehet az oka a megnövekedett termékenységnek, az üdítőitalt fogyasztóknál pedig az alacsonyabb aránynak.Egy 2017-es tanulmány már közzétett kutatási anyagokból gyűjtöttek adatokat, hogy a koffein vagy a kávéhatását vizsgálják a pároknál, akik természetes úton próbálkoztak a teherbeeséssel, és azoknál is, akik termékenységi kezelés alatt álltak. Továbbá a vetélés kockázatát is vizsgálták az alapján, hány milligramm koffeint fogyasztottak.

A tanulmány eredményei szerint 300 mg koffein fogyasztása növelte a korai vetélés vagy a spontán abortusz kockázatát, míg 600 mg koffein fogyasztása több mint kétszeresére növelte a vetélés kockázatát. A koffeinfogyasztás azonban nem voltbefolyással arra az időre, amely alatt a természetes módon próbálkozók teherbe estek, és nem befolyásolták negatívan a termékenységi kezelésben résztvevők terhességi arányát.

Mit lenne érdemes még figyelembe venni?

A portál szerint fontos figyelembe venni, hogy az életmódbeli tényezők termékenységre gyakorolt hatásának vizsgálata összetett. Nem tudják pontosan ellenőrizni, hogy mit esznek és isznak a résztvevők, és a koffeinre és a termékenységre vonatkozó kutatások gyakran készülnek úgy, hogy a nőket kérik arra, hogy számoljanak be róla, mennyi kávét ittak, mielőtt teherbe estek.Az ideális vizsgálatban egy olyan csoportnak kellene részt vennie, akik próbálnak teherbe esni, és tőlük kérdeznék, mit ittak korábban és mennyit, és mit isznak jelenleg és mennyit, amíg meg nem fogan a babájuk. De még ezek a tanulmányok is felvetnének olyan potenciális problémákat, mint például hogy kizárják azokat, akik hamar esnek teherbe.A másik probléma ezeknél a vizsgálatoknál, hogy az adagolás nem mindig következetes, és egy otthon készített kávéból egy csésze teljesen más koffeintartalmú lehet, mint egy kávézói, és még az egyes kávézókban is eltérőek lehetnek a koffeinmennyiségek az azonos típusú italokban.

Továbbá figyelembe kellene venni olyan tényezőket, hogy a sok koffeint fogyasztóknak vannak-e egyéb olyan életmódbeli szokásaik, amelyek hatással lehetnek a termékenységre, mint például a dohányzás, vagy a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás. A portál szerint a magas koffeinbevitel valószínűbb lehet azoknál is, akik fáradtságot tapasztalnak. A fáradtság pedig jelezhet olyan, a termékenységre negatívan ható problémákat is, mint például az endometriózis vagy a depresszió.A Verywellfamily.com szerint is érdemes odafigyelni arra, mennyi koffeint fogyasztasz, ha teherbe próbálsz esni. Legfeljebb napi 200-300 mg koffeint javasolnak (ideális esetben 100 mg-ot).