Család

Ennyi mindenre jó a szódabikarbóna

A szódabikarbónát messze nem csak sütéshez használhatjuk. Olcsó, környezetbarát és szinte mindenre bevethető a háztartásban.
2022. December 08.
Nő takarít, háttérben citrom, szódabikarbóna
Kép: Getty Images

A szódabikarbóna, azaz nátrium-hidrogénkarbonát emberi fogyasztásra is alkalmas, általában sütéshez használjuk, de korántsem csak erre kitűnő választás. A szódabikarbóna állaga rücskös, így takarításhoz, súroláshoz kiválóan alkalmas. Hatékonyan köti meg a szagokat és meleg vízben gyorsan oldódik. Lássuk, mi mindenre használhatjuk.

A szódabikarbónát remekül használhatjuk gépi mosásnál szagtalanító hatása és vízlágyító tulajdonsága miatt is. Akik házilag készítik a mosószert, gyakran adnak hozzá szódabikarbónát is a fentebbi tulajdonságai miatt. A mosásnál maradva, a szódabikarbóna folttisztításra is alkalmas, kávé-, tea-, zsírfoltokhoz, így bátran használhatjuk áztatáshoz.

Takarításhoz is bevethetjük: kád, mosdó, csempe, tűzhely tisztításához, vécé súrolásához. Ha ecettel kombináljuk nagyon hatékony minden kosz eltávolításában. Egymás után (mindegy melyik sorrendben) vagy egybe keverve is alkalmazhatjuk. Ha nem akarjuk a felületet sikálni, akkor szórjuk rá, hagyjuk állni 5-10 percet, így az áttörlés is elegendő lehet. Sőt, a leégett edények, odakozmált ételmaradékok eltávolítására is alkalmas.

Ha kisebb dugulással van dolgunk, akkor is bevethetjük a szódabikarbónát, ecettel kombinálva. Habozni, pezsegni fog, ez csak fellazítja a lerakódást.

A szagtalanító hatása miatt sokan eredményesen használják cipő szagtalanításához is. Közvetlenül a cipőbe is szórhatjuk vagy egy zokniba, amit a cipőbe teszünk. Órákig hagyjuk így a cipőt, szagtalanítani fogja.

Forrás: Gyerekszoba.hu