Baba

Életmentő folttisztítási tippek

Gyümölcslé a vadonatúj pólón? Rágó a szőnyegben? Ezek szinte mindennapos jelenségek egy olyan háztartásban, ahol gyerek is van. De hogyan mentsük meg a ruhákat?
2017. Szeptember 08.

Sokszor nem egyszerű kiszedni a foltokat a ruhákból

Ahol gyerek van, ott folt is. Nem is kevés. Minél kisebb életünk értelme, annál szélesebb a folt repertoár, ami a ruhákat ellepi. Az anyaság egyik óriási kihívása, hogy minél egyszerűbben megszabaduljunk a nemkívánatos foltoktól. Ám ahány folt, annyi megoldási technika létezik. Összeszedtük a leggyakoribb családi folttípusokat és persze a megoldást is.

Toll

Összefirkálta magát a gyerek? Természetesen egy idő után a kicsinek nem elég, ha színes ceruzával rajzolhat, sokkal jobban ki tudja élni a kreativitását, ha anya vagy apa tollát használhatja. Ilyenkor az az alap, hogy a kis arca és a keze is tintás lesz, de nem ritkán sikerül a ruháját is összefirkálnia. Kétségbeesés előtt a foltra dörzsölj egy kis langyos tejet, ha nem érsz el változást, akkor vesd be a citrom levét!

Gyümölcslé

Ha a játék hevében magára borította a gyerek a gyümölcslevet, azonnal öltöztesd le és forrázd le a ruhát! Ha kényes az anyag, akkor ecettel vagy citromlével érdemes kezelned a foltos területet.

Tea

Tudjuk, hogy a férfiak felszisszennek ennél a résznél, de gondoltad volna, hogy a sör igazi ősellensége a teafoltnak? Óvatosan dörzsölj bele a foltba némi sört, ha szükséges, ezt több alkalommal is ismételd meg. A végeredmény pedig egy foltmentes ruha lesz.

Izzadság

Az izzadságfoltok ellen érdemes kipróbálnod a citromot. A levét egyenlő arányban hígítsd fel vízzel, és alaposan dörzsöld át a keverékkel a ruha hónaljrészét. Persze ha durva a folt, akkor csak a citrom levét használd, hígítás nélkül.

Rágó

Egy jégkockával is elintézheted a szőnyegbe ragadt rágógumit: addig dörzsöld vele, amíg le nem tudod szedni. Ugyanez érvényes akkor is, ha az egyik gyerek a másik hajába nyomta a rágógumiját!

Gondoltad volna, hogy a rendkívül makacs fűfoltokra bevethető az alkohol, a citrom vagy a fehér fogkrém is? Be kell vele dörzsölni, állni hagyni rajta, majd ki kell mosni a mosógépen a szokásos módon.

Kakaó, csoki

A forró tejbe áztatás remek előkezelése a foltnak. Ha ez sem használ, jöhet a speciális folteltávolítószer.

Zsír

Talán viccesen hangzik, de a zsíroldó mosogatószereket kell ilyenkor bevetned. Ugyanolyan hatékonyan leszámolnak a ruhán éktelenkedő folttal, mint a tányéron pihenő pörköltszafttal.

Anyatejes babakaki

A normál mosószer itt fabatkát sem ér a babakakinál. Speciális folttisztító szappanra van szükség. Már kapható olyan, ami klórmentes, és egyaránt használható színes és fehér ruhákhoz. A dörzsölésre ezeknél is szükség van, sőt, egy kis áztatás sem árt (minimum 60 perc). Ha nagyon makacs a folt, több időre is szükség lehet.

A Jolly Joker

Ha nem vagy egy pepecselős típus, akkor érdemes tartanod otthon speciális folttisztító szappant vagy folttisztító folyadékot is. Szinte minden folttípushoz bevethető, ez a tisztítás svájci bicskája. Van, aki a teljes mosáshoz reszel a szappanból. Célirányos használata pofonegyszerű: a foltkezelés előtt be kell nedvesíteni az anyagot, majd bedörzsölni a folttisztítóval a foltot. Érdemes áztatni az anyagot 30-60 percig, ha nagyon makacs a folt, akár tovább is.

Kapcsolódó anyagok: