Család

15 dolog, amire a szódabikarbónát használhatod

A szódabikarbónát számos módon használhatod tisztítószerként, a konyhától kezdve, a fürdőszobán át, és szagtalanításra is kiváló. Adunk néhány tippet arra, hogy mit érdemes takarítanod vele.
2023. Január 25.
szódabikarbóna
Mi mindenre jó a szódabikarbóna? (Kép forrása: Getty Images)
 1. Tűzhely tisztításra. Tegyél szódabikarbónát közvetlenül a koszos felületre, és hagyd állni 5 percig.  Nedves szivaccsal finoman dörzsöld át és töröld le. A végén töröld át egy puha mosogatóronggyal.
 2. Szagtalanítsd vele a szemetest. Hetente egyszer szórj egy kevés szódabikarbónát a szemetesbe, hogy ezzel segítsd a szagok felszívódását.
 3. Tisztítsd meg vele a mikrót. A szódabikarbóna a mikróra ragadt ételt is segíthet eltávolítani, ha felviszed egy nedves szivacsra, és ezzel óvatosan lesúrolod.
 4. Szagtalanítsd a vágódeszkát. Szórj egy kevés szódabikarbónát a deszkára, dörzsöld át, majd öblítsd le. Ezután a szokott módon mosogasd el.
 5. Foltos műanyagdobozokhoz. Az ételtároló műanyagdobozok könnyen foltosodnak, különösen, ha valamilyen erősebb színű étel kerül ezekbe, mint például a paradicsomszósz. A dobozok tisztításához és szagtalanításához szórj szódabikarbónát egy nedves szivacsra, és ezzel dörzsöld át. A makacs foltok eltávolításához 4 evőkanál szódabikarbónát oldj fel egy liter melegvízben, és ebbe áztasd a dobozt.
 6. Frissítsd fel vele a szivacsokat. A mosogatószivacsokat áztasd be szódabikarbónás vízbe, így szagtalaníthatod és felfrissítheted ezeket, hogy egy kicsit tovább használhasd.
 7. Szőnyegek és kárpitok szagtalanítása. Szórj szódabikarbónát a szőnyegre és a kárpitra, hagyd állni 15 percet, majd porszívózd fel.
 8. Zsírkréta a falon. A falra került zsírkréta alkotást finoman dörzsöld át egy nedves, szódabikarbónába mártott szivaccsal.
 9. Enyhe dugulás a lefolyóban. Az enyhén eldugult lefolyót próbáld megtisztítani úgy, hogy 125 g szódabikarbónát öntesz bele, majd erre 125 ml ecetet. Takard le egy nedves ronggyal, majd 5 perc elteltével öblítsd le forró vízzel.
 10. Frissítsd fel vele az edzőcipőket. Szórj egy kevés szódabikarbónát a cipőkbe, és akár a következő használat előttig hagyd benne állni, mielőtt kiöntöd.
 11. Dohos szag a szekrényben. A dohos szekrényszagot is segíthet leküzdeni, ha egy kis dobozba teszel némi szódabikarbónát, és ezt beteszed a szekrénybe.
 12. Szappanfoltok eltávolítása. A fürdőszobában használhatod arra is a szódabikarbónát, hogy eltávolítsd a makacs szappanfoltokat. Ehhez nedves szivacsra szórj szódabikarbónát, majd dörzsöld át ezzel a mosdót, a kádat vagy a zuhanykabint.
 13. Fugatisztítás a fürdőben. A csempék közti fugát megtisztíthatod citromléből és szódabikarbónából készült pasztával. Egy használaton kívüli fogkefével vidd fel a keveréket, hagyd állni néhány percig, majd töröld le.
 14. A fésűk megtisztítására. A fésűket és hajkeféket áztasd be éjszakára szódabikarbónás vízbe – egy csészényi melegvízhez 1 teáskanál szódabikarbónát használj.
 15. Frissítsd fel a ruhákat. A fehér és a színes ruhákhoz is adj fél csésze szódabikarbónát mosáskor, hogy segítsd eltávolítani a foltokat, és felfrissítsd a színeket.

Források: tasteofhome.com, goodhousekeeping.com