Család

Így szabadulj meg a filctoll-, zsírkrétafoltoktól

Bármennyire is odafigyelünk, bizony néha nem teljesen oda kerülnek a rajzok, ahol a helyük lenne. Filctoll nyomok a pörgős szoknyán? Zsírkréta nyomok a kanapén? Hogy szabaduljunk meg tőlük?
2022. Szeptember 21.
kisfiú zsírkrétát fog

Időnként a gyerekek kreativitása nem áll meg a rajzlap szélén, kerülhet a kanapéra, a ruhára, a falra, kiloccsanhat a festékes víz az abroszra vagy szinte bárhová, aminek mi felnőttek nem nagyon örülünk. Hogyan szabadulhatunk meg ezektől a foltoktól?

Filctoll a ruhán, textilen

Első körben drogériákban kapható folttisztítóval próbálkozhatunk. Ha ez nem jön be, akkor ecetes áztatással kísérletezhetünk tovább, nagyon enyhe dörzsöléssel.

Hatékony lehet a kis citromlé vagy mosószappanos megoldás, szintén finoman (és szárazon) dörzsöljük be a foltot, majd a szokásos módon mossuk ki a ruhát.

A szódabikarbóna varázserejére is sokan esküsznek (úgy általában a takarítás során is érdemes bevetni).  Egyszerűen rászórunk egy kis adagot a foltra, picit rajta hagyjuk, óvatosan átdörzsöljük, majd kiöblítjük.

Filctoll szőnyegen, bútoron

Bútorra, szőnyegre került filctoll maradványokat tiszta alkohollal sikeresen eltávolítható.

Tinta, filctoll foltra sokan használnak marhaepe szappant, szintén drogériában szerezhető be, de kis közvélemény kutatásunkban a tejbe áztatás is hatékony lehet. Mielőtt nekiesnénk a folt kiszedésének, érdemes próbát tenni az anyagon és szem előtt tartani, hogy máshogy eszi be magát a szennyeződés a szintetikus anyagba és máshogy a természetesekbe, utóbbinál macerásabb lehet a kiszedés is.

Zsírkréta a szöveten, ruhában

Talán még nagyobb riadalmat kelt a felnőttekben, mint a falra került firkák és foltok. A folttisztítók mellett érdemes kipróbálni hogy először is leszedjük a zsírkréta külső rétegét, mondjuk egy késsel, majd mosogatószerrel dörzsöljük át a felületet. Utána a szokásos módon mossuk ki a textilt.

Zsírkréta a falon

Szódabikarbóna a megoldás: langyos vízbe mártunk egy rongyot, majd egy kevés szódabikarbónába és dörzsöljük át a felületet.

Mások a fogkrémet vetik be: fogkefére nyomunk a fogkrémből, pici meleg víz, majd dörzsöljük át a felületet.

Persze választhatjuk azt is, hogy a falra rajzolt műalkotásokat bekeretezzük és megőrizzük az utókornak.

Kép: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu