Gyerek

Mit milyen gyakran érdemes mosni?

Melltartó, konyharuha, törölköző, nadrág - te ezeket milyen gyakran mosod? És azt tudod, milyen rendszerességgel kellene?
2017. Augusztus 18.

A pólót, alsóneműt vagy a zoknit egy napos hordás után a szennyesbe tesszük – ezeknél a ruhadaraboknál nem is kérdéses a mosás gyakorisága. De mi az, ami már kevésbé egyértelmű? A nőknél például a melltartó mosása lehet kardinális kérdés, talán ez az egyik legmegosztóbb ruhadarab. Hiszen kívülről csak ritkán koszolódik, ha pedig nem nyár van és nincs kánikula, különösebben bele sem izzadunk, így belülről sem érezzük kevésbé komfortosnak a hordását.

Ha vigyázni szeretnénk a melltartónkra, és még fertőzést sem akarunk elkapni, akkor szakértők szerint 3-4 alkalommal is felvehetünk egy melltartót mosás nélkül. Ennyi viselés után azonban már mindenképp célszerű kimosni őket. Ha hosszabb távon szeretnénk megőrizni a melltartónkat, akkor langyos vízben, kézzel érdemes kitisztítani, vagy ha mindenképp gépben mosnánk, akkor használjunk mosózsákot. A szárítógép hőfokát és pörgését azonban ez a ruhadarab nem bírja!

Ha épp babás korszakban vagy, és szoptatós melltartót hordasz, más a helyzet. A melltartó akár naponta többször is anyatejes lehet, ráadásul a kicsi lebüfizheti, ezáltal a napi mosási rendszeresség is szükségessé válhat.

A törölköző cseréje

Sok emberben felvetődhet a kérdés: minek kimosni egy olyan darabot, ami (jobb esetben) eleve csak a tiszta testünkkel érintkezik, nem árt ennek a cseréjét is komolyan venni. Talán sokakat meglep, de az ajánlások szerint a törölközőket nagyjából háromnaponta érdemes lecserélni. Ha csak egyetlen törölközőt használunk kéztörlésre és a napi mosdáshoz, akkor viszont gyakorlatilag naponta új kell.

Ha van külön kéztörlő, akkor rendszerint az is napi szinten “csereérett” lesz. A családi használat (apa, anya, gyerekek) sokkal nagyobb, mint az 1-2 fős háztartásokban, így nem elég 3 naponta cserélni. Ha van törölközőszárítónk, vagy egy radiátor a törölköző környékén, akkor – bár nem sokkal, de – kitolható a mosások gyakorisága, hiszen a hamar megszáradó anyagon nem fognak olyan szaporán szaporodni a baktériumok, mintha nedves maradna. A mosás legalább 40-60 fokon történjen, s a legjobb, ha a napon szárítod a család törölközőit.

Vissza a hálószobába

Milyen gyakran mosod az ágyneműket? Ha az a válaszod, hogy heti rendszerességgel, fellélegezhetsz, jól csinálod. Bár jellemzően ez is olyan anyag, amibe tisztán fekszik bele az ember, éjszaka azért mindenki izzad, nem beszélve arról az egymillió elhalt hámsejtről, amivel a poratkák táplálkoznak.

A farmerek

Szinte nincs olyan, akinek ne lenne farmernadrágja, gyerekeknél is kötelező darab. Ideális esetben, ha nem koszolta össze, akkor egészen biztosan nem kell minden hordás után kimosni a farmert. Ha már láthatóan koszos a gyerek nadrágja, áztassuk be a farmert langyos vízbe úgy 20 percre. Majd kifordítva mossuk ki a mosógépben. A szárítógép használata itt sem javasolt.

Kapcsolódó cikkeink: