Kisgyerek

Mindig mosd ki az új ruhát, mielőtt a gyerekre adod!

Sokszor hallhattad már azt a tanácsot, hogy az új ruhákat ki kell mosni, mielőtt először felvesszük őket. De tényleg olyan lényeges ez, vagy éppen ellenkezőleg, teljesen felesleges?
2018. Április 20.
A ruhákban lévő vegyszermaradványok allergiás reakciót okozhatnak

Egy ausztrál anyuka, Samantha Maree Spencer szerint sokkal fontosabb, mint hisszük – ráadásul ő a saját kárán tanulta ezt meg. Az újonnan vásárolt, de nem kimosott ruha ugyanis rendkívül súlyos allergiás reakciót okozott 22 hónapos fiánál, Parkernél. “Vettünk neki egy pulóvert, és még az üzletben rápróbáltuk. Mire hazaértünk, viszketni kezdett az arca. Először azt hittük, csak a fogzás miatt nyűgösebb, de éjjel síkítva kelt. Az egész arca tele volt vörös kiütésekkel. Azonnal kórházba mentünk, és ott csak még rosszabb lett az állapota” – mesélte Spencer a Kidspot.com.au internetes portálnak.

Az orvosok elmondták, hogy a kisfiúnál allergiát váltottak ki azok a vegyszerek, melyekkel a pulóvert kezelték. “Korábban hallottam már arról, hogy ki kell mosni az új ruhákat, mielőtt felvesszük őket, de nem igazán vettem komolyan ezt a tanácsot” – mondta az anyuka.

Kemikáliák a ruhákban?

A textíliákat, ruhákat a gyártás során különböző vegyszerekkel kezelik, például azért, hogy megakadályozzák a penész megjelenését, de a fehérítéshez vagy a színezéshez is alkalmazhatnak olyan vegyi anyagokat, melyek súlyos allergiás reakciót, ekcémát válthatnak ki. A ftalátok (melyeket például cipőkben, esőkabátokban használhatnak) és az alkfenolok károsíthatják a hormonális rendszert, sőt a daganatos betegségek rizikóját is megnövelik, akárcsak a formaldehid.

Védjük meg magunkat a vegyszerektől!

  • Lehetőség szerint válasszunk természetes anyagokat, a műszálas termékeket kerüljük. Egyre több textília kap biominősítést is, de ez sajnos nem jelenti azt, hogy a feldolgozás során nem kerülhetett kapcsolatba olyan vegyületekkel, melyek allergiás reakciót okozhatnak.
  • Vásárlás előtt érdemes megszagolgatni a ruhákat: a nagyon erős, kellemetlen szagú termékeket inkább tegyük vissza!
  • Válasszunk olyan ruhákat, melyek “szabadon lógnak”, és nincsenek több réteg műanyagba csomagolva. A csomagolt ruhákat általában olyan vegyszerekkel is kell kezelniük a gyártóknak, melyek megakadályozzák a penészt. (Ne feledjük azt sem, hogy a csomagolásmentes ruhákkal a környezetünknek is jót teszünk!)
  • Vásároljunk kevesebb, de jobb minőségű ruhát, ezekben általában ritkábban használnak káros vegyszereket. Nyugodtan nézzünk körül a használt termékek között is, mert így nemcsak olcsóbban juthatunk minőségi ruhadarabokhoz, de valószínűleg többször is kimosták már ezeket, így még kisebb az esély arra, hogy a vegyszermaradványok érintkeznek a bőrünkkel.
  • Mindig mossuk ki a ruhákat, mielőtt felvesszük őket!

(via)

Ez is érdekelhet: