Gyerek

Kiderült, milyen gyakran kell mosni az ágyneműt és a törölközőt

Úgy tűnik, mindenkinek más a véleménye arról, hogy milyen gyakran kell mosni a törölközőket és az ágyneműt. Vannak, akik akár négy hónapig sem cserélnek ágyneműt.
2024. Január 16.
mosás
Kép: Getty Images

Bár sokakban felmerülhet, hogy maximum néhány hétig használható ugyanaz az ágynemű, egy 2022-es brit felmérés szerint az egyedülálló férfiak majdnem fele arról számolt be, hogy akár négy hónapig sem mossa ki az ágyneműt. Az elég egyértelmű, hogy négy hónap túl hosszú idő ugyanabban az ágyneműben aludni, de mégis milyen gyakran kéne cserélni? És a törölközőt?

Ilyen időközönként cseréld a mikrobiológus szerint

Rietie Venter, a Dél-ausztráliai Egyetem mikrobiológusa azt írja a The Conversation oldalán megjelent cikkében, hogy az ágyneműk és a törölközők meglehetősen különböznek egymástól, ezért más-más időközönként érdemes kicserélni és kimosni őket.  Míg az ágyneműk esetében általában elég hetente vagy kéthetente, addig a törölközőket legjobb néhány naponta kimosni.

Egyébként is, ki ne szeretné a friss ágyneműk érzését vagy a frissen mosott törölköző illatát?

Ezért kell gyakrabban mosni a törölközőket

Törölközés közben hámsejtek ezrei és mikrobák milliói rakódnak a törölközőre. És mivel zuhanyzás vagy fürdés után a törölközőt arra használjuk, hogy megszárítsuk magunkat, a törölköző így rendszeresen nedves, ahogy felszívja bőrünkről a vizet.

A lepedőre is minden este jelentős mennyiségű elhalt hámsejt, mikrobák, izzadság, bőrünk által termelt zsírok kerülnek. Nagy különbség azonban a törölközőkkel szemben, hogy hacsak nem vagyunk nagyon izzadósok, az ágyneműd nem ázik át egy éjszakai után. A törölközők ráadásul vastagabb anyagból készülnek, mint a lepedők, ezért általában tovább maradnak nedvesek.

A nedves törölközők táptalajt jelentenek a baktériumoknak és a penésznek. A penészgombák különösen szeretik a nedves környezetet. Bár a penész nem feltétlenül látható, kellemetlen szagokkal hívja fel magára a figyelmet.

A szagok mellett a törölközőkön és lepedőkön található mikrobák asztmát, allergiás bőrirritációt vagy egyéb bőrfertőzéseket is okozhatnak.

Mindent összevetve ágyneműt hetente, maximum kéthetente mossuk ki, míg a törölközőket gyakrabban, néhány naponta cserélni kell.