Gyerek

A tojás a természet multivitaminja

A tojás egy sor olyan fontos vitamint és tápanyagot tartalmaz, ami nem sok egyéb ételben található meg.
2017. Május 19.

A tojás a természet multivitaminja

Egy egyszerű közepes méretű tojás 66 kalóriát tartalmaz, és 6,4 gramm fehérjét rejt, továbbá megtalálható benne a leucin nevű aminosav is, amely elengedhetetlenül fontos az izomzat egészsége szempontjából. Azok a középkorú férfiak, akik rendszeresen fogyasztanak tojást, 12 százalékkal kisebb eséllyel kapnak stroke-ot.

“A tojásban olyan arányban találhatók fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok, valamint szelén, jód és kolin, mi csak kevés élelmiszerről mondható el” – mondja egy skót dietetikus, Dr. Carrie Ruxton. A szakember szerint aggasztó, hogy sokan még mindig nem esznek elegendő tojást, mivel annak koleszterintartalmától tartanak.

Ruxton hangsúlyozza, hogy a friss kutatások már egytől egyig bizonyították, hogy a tojásban található koleszterin nem okoz változást a vérképben, illetve hatására nem nő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. “Éppen ezért fontos volna, hogy az egészségügyi dolgozók ajánlják pácienseik számára a tojást, amely voltaképpen egy szuperétel” – teszi hozzá a szakember.

A tojás további előnye, hogy hosszú időre jóllakottságérzetet okoz, így rendszeres fogyasztásával lényegesen kevesebbet nassolunk napközben.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress