Baba

Tojás: hány éves kortól kaphatja a baba?

Hasznos és igen egészséges táplálék, de allergizálhat és a szalmonella-fertőzés kockázata is fennáll. Mégis mikortól ehet a baba tojást?
2017. Április 11.

Tojás: hány éves kortól kaphatja a baba?

Kezdjük a lényeggel: a legfrissebb ajánlások szerint már 6 hónapos kortól adhatunk a babáknak tojást. De mivel allergén élelmiszerről van szó, ezért végig kell gondolni, hogy van-e allergiás a családban. S ha van, akkor az allergia veszélye miatt érdemes konzultálni a gyermekorvossal.)

Mennyi tojást kaphat biztonsággal a gyermek?

Hat hónapos kortól heti 1-2 darab, 7-9 hónapos kortól heti 2-4, 10-11 hónapos kortól napi 1, 1 éves kortól pedig napi 1-2 darab tojás adható.  

Ha minden rendben, a baba elfogadja, szereti és nem is allergiás rá, nyers tojást akkor se adjunk neki. A nyers tojás szalmonella-fertőzés forrása lehet, ezért mindig hőkezeljük. Tojásrántottát mindig jól süssük át, a főtt tojást pedig forrástól számítva 7-10 percig főzzük.

A tojásallergia gyakorisága egyébként kb. 0,5-1%. Bőrviszketéssel, hasi fájdalommal, hasmenéssel vagy székrekedéssel járhatnak a tünetek.

A tojást egyébként érdemes komolyan venni abból a szempontból, hogy jelentős a beltartalmi értéke. A-vitaminban, jódban, omega-3 zsírsavban, folsavban, cinkben is gazdag. A természet egyik multivitaminja.

Kapcsolódó cikkeink:

Az anyatej után a tojás a legjobb étel

Mit kell tudni a tojásallergiáról?