Kisgyerek

Mit kell tudni a tojásallergiáról?

Ha a gyermeked tojásallergiával küzd, akkor nagyon oda kell figyelned arra, hogy mit eszik, az élelmiszereken található címkéket pedig mindig alaposan tanulmányoznod kell vásárlás előtt.
2016. Május 17.

Ez persze egy kis erőfeszítéssel jár, de az ő érdekében nagyon fontos, hogy mindig így járj el.

A tojásallergia

Önmagában a tojással semmi baj nincs, de ha valaki allergiás rá, akkor a test bizony jelezni fog. Tojásallergia esetén az immunrendszer túl érzékenyen reagál a tojásban található fehérjére. Ha bármikor tojásos ételt készítesz, gyermeked védekezőrendszere működésbe lép: szervezete úgy tekint a fehérjére, mintha az valami káros betolakodó lenne.

Az immunrendszer ilyenkor úgy reagál, hogy specifikus ellenanyagot, antitesteket kezd el termelni, melyek megpróbálják felvenni a harcot a betolakodóval. Ezeket az antitesteket immunoglobulin E (IgE)-nek nevezik. Ezek az antitestek olyan vegyi anyagokat szabadítanak fel a szervezetben, mint a hisztamin, elsősorban ez a hisztamin a felelős az allergiás reakciókért.

A tojásallergiát a legtöbb gyerek kinövi

Amikor egy tojásfehérje allergiás gyerek tojást vagy tojás tartalmú ételt eszik, az immunrendszere vegyi anyagok kis hadseregét mozgósítja, hogy megvédjék a gyermek szervezetét. Ez hatással van a légzőrendszerre, a gyomorbélre, a bőrre, a szív- és érrendszerre, illetve olyan allergiás tüneteket okoz, mint pl. zihálás, hányinger, fejfájás, gyomorfájás és kiütés.

Vannak olyanok, akik a tojásfehérjére allergiásak, de olyanok is, akik a tojás sárgájára. A tojásallergia már nagyon fiatal korban kiderül, de a legtöbb gyerek 5 éves korára kinövi. A tojásallergia olyan, mint a legtöbb ételallergia: előjöhet perceken belül, de órákkal az étkezés után is. A legtöbb allergiás reakció elmúlik kevesebb mint egy nap alatt.

A tojásallergia tünetei

  • elváltozások a bőrön: kipirosodás, rögös kiütések, ekcéma, piros foltok és duzzanat a száj körül
  • gyomor-bél fájdalmak: gyomorgörcs, hasmenés, hányinger, hányás
  • légúti problémák: orrfolyás, viszketés, könnyező szemek, tüsszögés, asztmás köhögés, zihálás

Az eredeti cikket itt olvashatod el.

Hasznos cikkek: