Kisgyerek

Megmentette egy óvodás életét az adrenalin injekció

Egy újpesti óvodában az egyik óvónő egy gyereken észlelte az allergiás roham jeleit, ezért beadta neki az injekciót. Ezzel megmentette az életét.
2022. Május 22.
Megmentette egy óvodás életét az adrenalin injekció (fotó: Getty Images)

Ahogy mi is megírtuk januárban egy hét éves kisfiú rosszul lett, anafilaxiás túlérzékenységi reakció lépett fel nála, mert az iskolai szülinapi ünnepségen mogyorót tartalmazó édességet evett. Később egy benzinkúton lett rosszul, a helyszínre érkező mentők hosszasan küzdöttek a gyerek életéért, sajnos sikertelenül.

A tragédia kapcsán a Magyar Gyermekmentő Alapítvány arra hívta fel a szülők figyelmét, hogy az úgynevezett anafilaxiás túlérzékenységi reakció akár percek alatt fulladáshoz, szívmegálláshoz vezethet. Ilyen esetekben egy előretöltött adrenalin tartalmú önadagoló toll (Epipen Junior/Anapen Junior) használata életet menthet.

Februártól több önkormányzat is jelezte, hogy beszerzi az adrenalin injekciót a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban biztosítja az önadagoló toll-injekciót.

Az újpesti Pozsonyi Oviban is volt ilyen toll, ami pénteken életet mentett: az egyik óvónő egy gyereken észlelte az allergiás roham jeleit, ezért beadta neki az injekciót – közölte Déri Tibor, polgármester Facebook-posztjában, amit a Telex vett észre. Ahogy idézi az óvónőt: “Ébresztésnél vettem észre, hogy Dávid furán néz ki. Ahogy felkelt az ágyból, megláttam, hogy ödémás a szeme, piros a szemfehérje és testszerte piros a bőre, azt hittem, hogy lázas. Mivel éreztem, hogy nincs láza, sejtettem, hogy allergiás reakció van nála. Beadtam neki az Epipent, aztán hívtam a mentőket. Azt mondták, ha nem kapta volna meg a szurit, meghalt volna.”

Az AllerGéniusz Egyesület javaslatára szeptembertől az egyik legnagyobb hazai közétkeztető kiiktatja az iskolai menükből a dióféléket, a földimogyorót és a szezámmagot. Nemrégiben pedig a szülőket támogató Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társasággal (MAKIT) együttműködve elérte, hogy az életmentő injekciók TB-támogatottak legyenek.

Forrás: Telex.hu