Kisgyerek

TB-támogatott lett az allergiások életet mentő injekciója

Egy darab adrenalin-autoinjektor eddig 25-30 ezer forintba került és kettő kellett belőle, szavatossága pedig évente lejárt.
2022. Május 18.
TB-támogatott lett az allergiások életet mentő injekciója (fotó: Getty Images)

Idén januárban több, a közétkeztetést megreformáló javaslattal is előállt az AllerGéniusz Egyesület, miután az év elején egy hétéves kisfiú életét vesztette, mert allergiás reakcióként anafilaxiás sokk lépett fel nála az iskolában. A táplálékallergiás gyermekeket nevelő szülők akkor központi eljárásrendet sürgettek.

Most a szülőket támogató Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társasággal (MAKIT) együttműködve elérte, hogy az életmentő injekciók TB-támogatottak legyenek. Eddig 25-30 ezer forintba került egy darab adrenalin-autoinjektor és kettő kellett belőle. Ráadásul az injekció szavatossága évente lejár, így támogatás híján 50 ezer forint kiadást jelentett az érintett családoknak.

Az Anafilaxiás Allergiások Egyesületének fő célja, hogy a gyerekek az óvodai, iskolai környezetben ne is találkozhassanak súlyos allergénekkel, és ne lehessen egyáltalán kívülről élelmiszereket bevinni az intézményekbe.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az AllerGéniusz Egyesület még áprilisban jelentette be, hogy javaslatukra szeptembertől az egyik legnagyobb hazai közétkeztető kiiktatja az iskolai menükből a dióféléket, a földimogyorót és a szezámmagot.

Forrás: 24.hu