Baba

A táplálékallergia

A táplálásban különös figyelmet kell szentelnünk azoknak a csecsemőknek, akik az átlagnál nagyobb hajlamot mutatnak a táplálékallergiára.
2002. Október 10.

Hogyan tápláljuk az allergiára veszélyeztetett csecsemőt?

  • A veszélyeztetett csecsemőt minél tovább kell szoptatni, számára legjobb táplálék az anyatej. Az anyatejjel a csecsemő nem kap fajidegen fehérjét, illetve nagyon ritka, hogy az anyatejtől legyen allergiája a picinek. Ilyenkor az anyatejbe bekerült tehéntej-fehérje okozza a panaszokat. Az anyatejből átadott allergén miatt a szoptatást nem kell abbahagyni, viszont azonnal le kell állni a tehéntej-fogyasztással.
  • Atópiás családokban célszerű, ha a szoptatás alatt az édesanya is figyel saját táplálkozására. Hogy ez megfelelő legyen, úgy a szoptató anya, mint a kisbaba számára, az anya beszélje meg étrendjét az orvosával vagy a védőnőjével.
  • Ha nem elegendő az anyatej mennyisége, vagy ha kezdettől fogva nincs lehetőség a szoptatásra, a babákat olyan speciális tápszerrel kell táplálni, amelyben az idegen fehérjék olyan mértékig le vannak bontva, hogy azok már allergiás reakciót a szervezetben nem váltanak ki (csökkentett allergenitású, hypoantigén vagy hypoallergén tápszerek).
  • A hozzátáplálást 6 hónapos kor előtt lehetőleg ne kezdjük el.
  • A nagy allergén aktivitású ételeket (tojás, tej, hal) csak l éves kor után adjunk.
  • Gondosan portalanítsuk a lakást, kerüljük a tollpárna használatát.
  • Ne tartsunk háziállatot.
  • A szoptató anya ne dohányozzon, biztosítsuk, hogy senki se dohányozzon a gyermek környezetében

Speciális csecsemőtápszerek alkalmazása megelőzésre az allergiára veszélyeztetett csecsemők számára

Az allergia kialakulásának megelőzésére úgy nevezett hidrolizált tápszereket kell alkalmazni. Ezek olyan csecsemőtápszerek amelyekben a fehérjék olyan kis részecskékre van lebontva, amelyeket a csecsemő gyomor-bélrendszer nyálkahártyája már nem veszi föl, nem ereszti át, ill. immunrendszere már nem ismeri fel, így az allergia kialakulásának veszélye lényegesen csökken.

Kezelés tehéntejfehérje allergia esetén

Ha az orvos tehéntej allergiát állapított meg a gyermeknél, a táplálék nem tartalmazhat tehéntejet még nyommennyiségben sem. A tehéntej helyettesítésére speciális hidrolizált tápszerek ajánlottak. Ezekben a tápszerekben a fehérje, amelyből a tápszert előállították, olyan nagymértékben hidrolizált, hogy már allergiás reakciót nem vált ki. A hidrolizált tápszerek íze eltér a normál tápszerekétől. Minél nagyobb fokú az előemésztettség, annál biztonságosabb allergia szempontjából a tápszer, de az íze kevésbé kellemes.

Ezek a tápszerek 4-6 hónapos korig önállóan, 6 hónapos kor után más táplálékokkal együtt biztosítják a csecsemő megfelelő, egészséges fejlődését. Allergia esetében nagy gondot kell fordítani arra, hogy az élelmiszerekben ne forduljon elő még rejtett formában és kis mennyiségben sem az allergiát kiváltó tápanyag, mivel nagyfokú érzékenység esetében ezekből már nyom mennyiség is súlyos tüneteket válthat ki.

A tej- és tejcukormentes teljes értékű szójatápszerek orvosi ajánlás alapján szintén alkalmasak lehetnek tehéntejfehérje allergiában és tejcukor felszívódási zavarban szenvedő csecsemők táplálására.Ugyanakkor nemcsak a tápszerekben lévő tejszármazékok, hanem a szója is okozhat allergiát, ami gyakori tejfehérje-helyettesítő tápszerekben. A tejallergiás gyerekek harmadánál a szójára adott reakció is kialakul, ezért alkalmaznak ma már hidrolizált tejes tápszereket, amelyekkel ez a veszély is elkerülhető.

Időről időre fellángol a vita, mit ehet a csecsemő és kisgyermek, ha egészséges, mit kaphat, ha tehéntej-allergiás? Ez a kérdés gyakran abból a nemes erőfeszítésből fakad, hogy a gyermekek étrendjét – úgy a szülők mint a gyermekekkel foglalkozó orvosok, védőnők és élelmiszer előállítók – egészségesebbé és jobbá tegyék. Sokak számára nehezen elfogadható, hogy világszerte megváltozott a csecsemő és kisgyermek táplálása, és a táplálékallergiás csecsemők és gyermekek étrendi kezelése. Ebben a vonatkozásban gyakran hangzik el, hogy más emlős állat teje, mint például a kecsketej fogyasztható tehéntej allergiában.

Mi a jelenlegi tudományos-orvosi álláspont tehéntej-allergia esetében a kecsketej adásával kapcsolatosan? Ma már nemzetközi ajánlások vannak arra vonatkozóan, hogy semmiféle fajidegen, nem lebontott formában lévő fehérje nem adható tehéntej-allergiás betegeknek, ennek megfelelően nem javasolható más emlősállat tejének fogyasztása sem. A kecsketej és juhtej, valamint az ezekből készült tejtermékek adásával kapcsolatosan számos próbálkozás és vizsgálat történt, ami a nehezen betartható szigorú tejmentes étrendből kiutat jelenthetett volna. A vizsgálatok szerint azonban erős kereszt reakció mutatható ki a tehéntej és a kecske, valamint a juhtej között. Ez azt jelenti, hogy a tehéntej-allergiás betegben ezek a tejek a tehéntej által kiváltotthoz hasonló betegségi tüneteket eredményezhetnek. Ezzel kapcsolatban számos, szakirodalmi adat áll rendelkezésre, legfontosabb ezek között az 1997-ben a táplálék allergiával kapcsolatban kiadott állásfoglalásnak (Position Paper of Codex Alimentarius, FAO) a kecsketej alkalmazására vonatkozó megállapítása: “a közhittel ellentétben tehéntej-allergiában a juh és a kecsketej nem alkalmazható alternatívaként, mivel allergiás reakciót válthat ki a fehérjék közötti keresztreakció miatt. A tehéntej-allergia kezelésére csak a nagyfokban (extenzíven) hidrolizált fehérje tartalmú tápszerek ajánlhatók”.

Gyermeke biztonságos táplálása érdekében a magas allergia kockázatú vagy tehéntejfehérje allergiában szenvedő csecsemő táplálásával kapcsolatosan minden kérdést mindig beszéljen meg gyermekorvosával.

Az említetteken kívül a későbbiekben csínján kell bánni az apró magvas gyümölcsökkel, eperrel, málnával, szintén apró magú a zöldségek közül a paradicsom, és bár elsősorban az Egyesült Államokban szokott gondot okozni, a földimogyorós élelmiszerek is okozhatnak allergiát. További fő allergén élelmiszerek a mák és a tojás.

Bizonyos ételek tartalmazhatnak olyan molekulákat, amelyek egyes pollenek felszínén található allergén fehérjékhez hasonlóak. Ilyen, ún. keresztreakciók miatt lehet allergén a görögdinnye és az alma.

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu