Gyerek

Ez történik, ha egy hónapig minden reggel két tojást eszel

A Health egészségügyi portál szerkesztője letesztelte, hogyan hat rá, ha minden nap két tojást reggelizik egy hónapon át.
2024. Július 05.

„A legtöbb felnőtt megehet napi 1-2 tojást vagy hetente akár 7 tojást is. A tojás nagyszerű fehérjeforrás, továbbá tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Éppen ezért kipróbáltam, hogyan reagál a szervezetem, ha napi szinten fogyasztom”írja Destine Manson, a Health egészségügyi portál szerkesztője.

tojás

Kép: Getty Images

Azt írja, mivel a reggeli tartalmazza az első energiaforrást, ezért nagy lökést adunk a szervezetünknek az induláshoz. „Ez segített abban, hogy energikusabbnak érezzem magam a nap nagy részében, de az esti energiaszintemen összességében nem változtatott” – írja a kísérlet végeztével.

Különösen jó szolgálatot tehet a tojásfogyasztás télen, amikor egyébként kevés D-vitaminhoz jutunk hozzá, hiszen a tojássárgája jó D-vitaminforrás.

Kockázatok

Persze mint szinte mindennek, a túlzott tojásfogyasztásnak is lehetnek kockázatai. Napi 1-2 tojásnál több tojás fogyasztásával a koleszterinszint emelkedését kockáztatjuk, különösen családi halmozódás esetében. Arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a tojásallergia az egyik leggyakoribb ételallergia a gyerekek körében, bár nagy részük idővel kinövi. Fontos az is, hogy mindig alaposan főzzük meg a tojást, a félkész vagy nyers tojás a szalmonellafertőzés esélyét növeli.