Trend

Így lehet mindig illatos az otthonod

Szüntesd vagy épp előzd meg a kellemetlen szagokat egy egyszerű háztartási alapanyaggal, szódabikarbónával.
2023. Április 27.
edzőcipő mosógépben
Fotó: Getty Images

A szennyestartó, a felmosóvödör, a pár napja nem használt mosógép – mindegyikkel előfordulhat időnként, hogy nem a legfrissebb illat árad belőle. Segítünk, hogyan érheted el, hogy a legeldugottabb pontokban se uralkodjanak a kellemetlen szagok, és amennyire csak lehet tisztán, higiénikusan és illatosan tartsd a lakás összes szegletét. A hozzávaló, amire leginkább szükséged lesz, az a szódabikarbóna – nem is gondolnád, hányféleképp használhatod az otthonod legkülönbözőbb pontjain! És ami szuper benne: olcsó, egyszerű és természetes megoldás, ami néhány apró trükkel könnyedén variálható.

1. Cipőfrissítő

A cipős szekrény vagy polc könnyen válhat gyanús illatok forrásává. Jó megoldás lehet például az edzőcipők szagtalanítására, ha ecettel fújod be őket. A nagyobb gumi, műanyag vagy érzékeny textilrészeket tartalmazó lábbelik esetén biztonságosabb megoldás a szódabikarbóna: szórd egy kávéfőzőfilterbe, gumizd össze felül, és így tedd be a büdi cipőbe éjszakára – hatékonyan szagtalanít.

2. Palackposta

A régebb óta nem használt vizespalackoknak kicsit „megfáradhat” az illata. Felfrissítheted, ha 2-3 teáskanál szódabikarbónát szórsz bele, feltöltöd meleg vízzel, és jó alaposan összerázod, majd kiöblíted.

3. Vécéillatosító

Hatékony és olcsó szagtalanítót készíthetsz a vécédbe, amely nem csak friss illatot bocsát ki, hanem a kellemetlenek megszüntetésében is segít. Egy szélesebb szájú , lehetőleg alacsony falú befőttesüvegbe vagy bármilyen üvegcsébe tegyél szódabikarbónát és cseppents rá 10 cseppet a kedvenc illóolajodból. Fedd le egy az üveg szájánál szélesebb textilkoronggal, befőttesgumival rögzítsd (mint a lekvárokon). Szúrj néhány lyukat a textilen, és helyezd el az üveget a vécében úgy, hogy a gyerekek ne férjenek hozzá.

4. Mosogatótisztító

Ha gyakran eldugul a lefolyó vagy kellemetlen szag szivárog belőle, a szódabikarbóna segíthet. Rendszeresen szórj belőle 1-2 evőkanállal a lefolyóba, és folyass rá forró vizet. Így lesz a leghatékonyabb első alkalommal: Forralj fel egy nagy adag vizet a vízforralóban majd öntsd a lefolyóba. Ezután jöhet rá egy fél csésze szódabikarbóna. Hagyd benne 3-5 percig, közben forralj fel még egy adag vizet. Keverj össze gy csésze forró vizet egy csésze ecettel, és ezt öntsd a lefolyóba. Várj 5-10 percet, majd jöhet rá a maradék forró víz.

5. Kukaszagtalanító

Ha nem akarod félnaponta kivinni a szemetesben összegyűlt hulladékot, de a legkisebb szag is zavar, megoldás lehet, hogy időnként rászórsz egy kis szódabikarbónát. Magába szívja és semlegesíti a szagokat. Időnként magát a tárolót is tisztítsd ki 4 liter víz és egy csésze szódabikarbóna keverékével.

6. Hűtővarázsló

Egy lapos edénykébe szórt szódabikarbóna frissen tartja a hűtőszekrényt. Még hatékonyabb lesz a trükk, ha a polcok időnként takarításához ecet, szódabikarbóna és víz keverékét használod.

7. Szőnyegfrissítő

Egyszerű, de nagyon hatékony trükk a szőnyegek áporodott szagának megszüntetésére, ha beszórod őket szódabikarbónával, vársz úgy 5-10 percet, majd felporszívózod a fehér port.

8. Törülközőpuhító

Az olyan nagyobb, durvább textilek, mint a törülközők, ha nem száradnak ki mindig rendesen, elveszíthetik a friss illatukat. Ha a mosás előtt az öblítőrekeszbe fél csésze szódabikarbónát teszel, szuperül megszüntetheted a kellemetlen illatot és a textilt is puhábbá, könnyedebbé teheted.

9. Szivacsmegújító

A mosogatáshoz és takarításhoz használt szivacsoknak, ha nem akarod nagyon gyakran cserélni őket takarékossági és környezetvédelmi okból, jól jöhet egy szódabikarbónás felfrissítés. Oldj fel egy edényben meleg vízben 3-4 evőkanál szódabikarbónát és áztasd bele a szivacsokat 5 percre. Ezután alaposan öblítsd ki őket, és máris szagtalanítottad őket.

10. Fésűtisztító

Talán eddig észre sem vetted, de ha közelről megnézed és megszagolod a fésűket, hajkeféket, előfordulhat, hogy azt látod-érzed, hogy alapos tisztításra lenne szükség. Először is távolítsd el a hajszálakat, majd egy mély edényt tölts meg annyira meleg vízzel, hogy a fésűk és kefék fejét bele tudd meríteni. Keverj el benne egy evőkanál szódabikarbónát, áztasd benne az eszközöket fél-egy órát, majd kicsi kefével dörzsöld át őket, és öblítsd le alaposan folyó hideg víz alatt.

Forrás: House Beautiful, Craftsy Hacks, Arm and Hammer