Család

10 dolog, amire a sót használhatod a takarításban

Gondoltad volna, hogy a sót a takarításban is bevetheted?
2023. Január 26.
só
Mi mindenre jó a só? (Kép forrása: Getty Images)

Azt sokan tudják, hogy milyen sokoldalúan lehet használni a háztartásban az ecetet, a szódabikarbónát, vagy éppen a citromot. De az már meglepőbb lehet, hogy a sót is bevetheted a takarítás során.

Mutatjuk, mit tisztíthatsz meg vele!

  1. Kávéfolt eltüntetése a bögréről. Ha makacs elszíneződés maradt a kedvenc bögréden, készíts súrolópasztát egy kevés sóból és egy cseppmosogatószerből, majd ezzel dörzsöld le róla.
  2. Felfrissítheted vele a fa vágódeszkát. Vágj félbe egy citromot, mártsd sóba, majd dörzsöld át vele a fát, hogy a deszka tiszta legyen és friss illatú. A végén öblítsd le vízzel.
  3. Izzadságfolt eltüntetése. Ha egy fehér ing hónalja megsárgult, próbáld ki a következőt. Oldj fel négy evőkanál sót egy liter meleg vízben, majd márts bele egy szivacsot, és töröld le a foltot.
  4. Megtisztíthatod vele a vázát. Ha túl sokáig hagytad a virágot a vázában, és bevonat képződik az üvegen, a só segíthet eltüntetni. Töltsd meg a vázát 1/3 csésze sóval és meleg vízzel, majd hagyd állni 5 percig. Fedd le a váza száját szivaccsal vagy a kezeddel, és rázd fel egy kicsit, majd öntsd ki a sós vizet és öblítsd ki.
  5. Még egy vázás trükk. Adj egy csipet sót a vázában lévő vízhez, hogy a virágok tovább frissek maradjanak.
  6. Segít megtisztítani a zsíros öntöttvas serpenyőt. Szórj egy kevés sót a zsíros öntöttvas-serpenyőbe, majd töröld le papírtörlővel.
  7. A borfolt kitisztítására. Itasd fel a folyadékot, majd fedd be a foltot sóval, és hagyd állni 30 percig, és ezután dobd a mosógépbe.
  8. Kimoshatod vele a vérfoltot. Áztasd be a foltos ruhát hideg sós vízbe, majd mosd át meleg, szappanos vízzel, végül mosd ki.
  9. Frissítsd fel a szőnyegeket és a függönyöket. Márts egy törlőkendőt erősen sós vizes oldatba, csavard ki, és gyorsan töröld át vele a kifakult szőnyeget vagy függönyt, hogy élénkítsd a színét.
  10. Szagtalanítsd a konyhai lefolyót. Önts a lefolyóba sóból és forró vízből készült keveréket, hogy szagtalanítsd, és megakadályozd a zsír lerakódását.

 

Források: thekitchn.com, tasteofhome.com