Család

A legjobb portalanító trükkök, hogy ritkábban kelljen takarítanod

Végzel vele, és szinte már kezdhetnéd is újra – a portörlés az egyik legidegesítőbb háztartási teendő. Ha szeretnél minél kevesebb időt tölteni vele, próbáld ki ezeket a TikTok hackeket.
2024. Április 18.
Nő port töröl mikroszálas kendővel, takarítás
Fotó: Getty Images

Ha forgalmas helyen laksz, valószínűleg nagyjából naponta törölhetnéd a port a bútorokról, de a portalanítás akkor is bosszantó és feleslegesnek érződő tevékenység, ha tisztább levegőjű helyen élsz. Nincs mese, meg kell csinálni újra és újra, mert a bútorokon megjelenő porréteg vagy az ágyak, kanapék alól, ajtók mögül előkúszó porcicák sokat rontanak az otthoni komfortérzeten.Milyen jó lenne, ha tartósabb lenne a takarítás hatása, és ha egyszer letörölted a port, jó ideig nem kellene újra foglalkoznod vele, igaz? Az alábbi TikTok trükkök segíthetnek ebben!

1. Portaszító keverék

Az egyik legszuperebb háztartási alapanyag az ecet, rengeteg mindenre használható, olcsó és környezetbarát – miért épp a portalanításban ne jöhetne jól? Ha összekeversz 2 csésze vizet egy csésze ecettel és két evőkanál olívaolajjal szórófejes flakonban, szuper természetes bútortisztító és -ápoló keveréket kapsz. Állítólag elég lesz havonta egyszer portalanítani, ha ezt használod.

@madamesweat Must know home dusting hack #homehacks #homehack #dustinghack #vinegarhacks #waterandvinegar #homehygiene #cleantok #madamesweat #madamesweatisconcerned #madamesweatkaianaturals #kaianaturals ♬ original sound - Madame Sweat | kaia naturals

2. Legyen illatos

A fenti keverék illatosabb és extrább verzióját készítheted el, ha az ecetes oldathoz pluszban 3 csepp mosogatószert és 4-5 csepp illóolajat adsz hozzá. Válassz olyat, aminek szeretitek az illatát, és fertőtlenítő, levegőtisztító hatása is van, például levendulát, citromfüvet, teafát. Fújd mikroszálas kendőre, és ezzel töröld át a bútorokat.

@carolina.mccauley 🫧 Wave goodbye to constant dusting with my not-so-secret-anymore magic spray! 🌟 #homehacks #cleaninghacks #cleaningtips ♬ original sound - Carolina Mccauley - Home Hacks

3. Ragyogjon a fürdő!

Lehet, hogy úgy gondolod, időt spórolsz azzal, ha a fürdőt csak gyorsan befújod fertőtlenítővel vagy vízkőoldóval majd letörlöd, ám ha beiktatsz egy plusz lépést, és egyszerűen mikroszálas kendővel szárazon letörlöd a port, mielőtt a vizes-vegyszeres takarításba kezdesz, sokkal könnyebb lesz maszatmentessé varázsolni a fürdő azon vízszintes felületeit, ahol könnyen megül a por (és nedvesen csak szétkened).

4. Meglepő eszközök

Ha van kedved kipróbálni néhány érdekességet, a szárítóba való illatosító kendő jó választás, állítólag szuperül összegyűjti a port – akár az elektromos készülékek hátuljáról vagy a falakról is. (Mondjuk nem kimondottan olcsó és nem is túl környezetbarát alternatíva…) A lámpaernyők és kárpitozott bútorok portalanításához pedig jól jöhet az öntapadós szösztelenítő henger!

@anna_louisa_at_home 3 dusting hacks you need to try! ✨ 1. Dryer sheets are dust magnets! These are perfect for TVs, mirrors and ledges 2. Use a dust magnet dry pad on your speed mop to pick up the dust on your walls 3. A lint roller is great for removing dust from your lampshades! #cleantok #cleantok101 #cleantoks #cosycleaningclub #tidyhome #cleanhome #mrshinchhome #mrshinchmademedoit #cleanhometips #speedclean #speedcleaning #satisfyingcleaning #satisfyingclean #cleaningproducts #cleaningtipsandhacks #cleaningcreator #cleaningcreatorsconnect #fyp #cleantokuk #cleaninghacks ♬ Lil Boo Thang - Paul Russell

5. Ha nagyon alapos vagy

Láttál már portörlő kesztyűt? Egészen vicces és szokatlan, ám praktikusnak tűnő eszköz, amivel az apró tárgyakról, azok hajlataiból is ki tudod törölgetni a port. Hogy hogyan teszi ez egyszerűbbé a takarítást? Úgy, hogy ha időről időre szuperalaposan portalanítasz, később gyűlik össze ismét zavaró mennyiség. Ugyanezért lehet bevetni például a kisebb-nagyobb ecseteket is. Az ágyvégek portalanítására pedig a portalanító szivacsot ajánlja az alábbi videó: ez az eszköz remekül összeszedi a kárpitról is a port. 

@home_reimagined Hacks that make dusting easier! ✨ Dusting Gloves 🧤: For hard to reach or usually shaped items like decor...Grab a pair of dusting gloves or cotton gardening gloves and use them to dust in-between or item, and you can avoid using your large duster anymore! Paint Brush 🎨: Another option is to use a paint brush, you can use it to get dust out of tiny crevasse or cracks between furniture. This is perfect for any of your small spaces! Dusting Sponge 🧽: Fabric headboards hold a LOT of dust, and dusting them is a nightmare. Grab a dusting sponge and run it along the fabric surfaces to pick up debris and lock it in! For a fresh night sleep! Damp Microfiber Cloth 💦: Spray a microfiber cloth with water and use it to dust surfaces. This helps the Microfiber lock in hair and debris, instead of pushing it back into the air, so you can dust less! Dry Mop Head 🧹: Use a dry mop head to easily dust tall areas such as walls, vents, ceilings and more without ever having to get out your ladder! ❤️LIKE & FOLLOW for more cleaning hacks and home tips!❤️ #cleaninghacks #cleaningtips #dustingtips #dustinghacks #dustinggloves #dusting #hometips #homehacks #lifehacks ♬ original sound - Home Reimagined

6. Ne hagyd, hogy összegyűljön!

Előzd meg, hogy nagy mennyiségű por halmozódjon fel – mert amikor már zavaró a porréteg, sokkal nehezebben veszed rá magadat, hogy nekiállj takarítani, és hajlamos leszel tovább halogatni a legporosabb részek megtisztítását. A javaslat, hogy a szekrények tetejét fedd le újságpapírral vagy csomagolópapírral – így könnyen eltávolítható a por nagyja. (Jó, ha nem kimondottan erre a célra vásárolt, hanem újrahasznált papírt vetsz be.) És még egy javaslat: ha a mosószerhez eukaliptusz illóolajat adsz, az segíthet elpusztítani az allergiát okozó poratkákat a textilben.

@mama_mila_ Say goodbye to dust with these 3 easy tricks 👋 which one will you try first? #dustinghacks #cleantok #cleaninghacks ♬ STYLE X DIE FOR YOU BY ALTÉGO - ALTÉGO

7. Figyelj a rejtett helyekre!

Gyakran azért jelenik meg hamar a por takarítás után, mert a meg nem tisztított helyekről a huzat , ajtó- és ablaknyitás miatti légmozgás könnyen kihozza a felgyűlt mennyiség egy részét. Ezért időről időre tisztítsd meg a radiátorokat: fújd át fentről lefelé hajszárítóval. Ugyanezt használhatod a beforgatható redőny lapjainál is. a lámpaernyőkre mehet az öntapadós szösztelenítő. A nagyobb felületeket ne csak letöröld, hanem nedves ronggyal vagy szivaccsal is töröld át – így lesznek teljesen és tartósabban pormentesek.

@anna_louisa_at_home Wait until you see all the dust the last one picks up! 👀 Here’s 3 extremely satisfying dusting hacks you need to try! 1. Using a hairdryer on your radiators to easily dislodge any dust - I always put a towel down first as normally there is quite a bit so I was quite disappointed today as there wasn’t much 🤣 2. Lint rolling your blinds, headboard and lampshades is another easy way to pick up dust 🙌🏼 3. Finally, damp dusting picks up and traps dust rather then moving it all around 👏🏼 #cleantok #cleantok101 #cleantokuk #cleaning #cleaningvideos #cleaningmotivation #cleaningtips ♬ The Beginning acoustic version - Flawed Mangoes