Család

Veszélyes TikTok trükk takarításhoz: óva int a szakértő ettől a portalanító hacktől

Nagyot ment a TikTokon az öblítős portalanító trükk, de gondold meg kétszer, kipróbálod-e! Szakértők szerint veszélyes lehet.
2023. Április 16.
mosolygó nő port töröl, takarít
Fotó: Getty Images

Akár túl vagy a tavaszi nagytakarításon, akár még előtte állsz, egy olyan trükk egészen biztosan jól jönne, aminek köszönhetően sokkal ritkábban kell portalanítanod a lakásban. Ezt ígéri az a virálissá vált TikTok-hack, amely szerint ha a portalanításhoz vízben oldott öblítőszerrel töröljük át a felületeket, sokkal kevésbé halmozódik fel a por.

Jól hangzik? Scott Jones tűzvédelmi szakértő szerint inkább rendkívül veszélyes! Scott szerint lehetséges, hogy a felületek portaszítóvá válnak ettől a keveréktől, de ettől a por még nem tűnik el, csak máshol halmozódik fel – leginkább a szőnyegeken és textilbútorokon.

Ez különösen rossz hír például az allergiában szenvedőknek, hiszen korántsem szabadulunk így meg a portól, csak egy jóval nehezebben tisztítható felületre tereljük. De nem ez vele a legnagyobb probléma!

A textilöblítő egy nagyon gyúlékony anyag, és ha rendszeresen ezzel takarítunk, tulajdonképp az egész lakást bevonjuk egy erősen tűzveszélyes réteggel.

Ha esetleg tűz ütne ki a lakásban, az öblítős felületű bútorok jelentősen meggyorsíthatnák annak terjedését, extrém módon veszélyeztetve ezzel a lakást és a benne tartózkodókat.

Enyhébb verzió?

A hacknek egyéb természetes olajokat, leginkább olívaolajat ajánló verziója is terjed. A szakértő szerint ugyan az olívaolajat nem a kimondottan tűzveszélyes anyagok között tartják számon, ha a lakásban tűz üt ki, olyan magas hőmérséklet keletkezhet, amelynél az olívaolaj is könnyen gyullad.

Biztonságos megoldás

A szakértő ezeket a teendőket javasolja, mint a portalanítás biztonságos alternatíváját.

 • Hetente legalább 2 alkalommal porszívózzunk fel, így kevesebb por gyűlik össze a bútorokon is.
 • Azokon a helyeken, ahol a leggyakrabban járunk, érdemes gyakrabban is porszívózni.
 • A mikroszálas törlőkendők önmagukban is elegendőek a portalanításhoz, ha rendszeresen végezzük.
 • A rendszeres rendrakás, a szanaszét lévő tárgyak elpakolása is segít, hogy kevesebb legyen a por.

Extra trükkök tisztaságmániásoknak

 1. Ha nagyobb padlófelületek vannak a lakásban, egy robotporszívó nagyon sokat segíthet.
 2. A könnyen előkapható állóporszívóval akár naponta végig lehet szaladni a lakáson, gyors portalanításhoz szuper.
 3. A mindennapos vagy kétnaponta végzett gyors felmosás is nagyon sokat számít a porosodás megelőzésében. Akár sima vízzel, egy-két öblítéssel végig lehet szaladni a lakáson az alaposan kicsavart moppal – így tényleg csak pár perc az egész.
 4. A szekrények tetejét, nehezen elérhető felületeket is érdemes rendszeresen áttörölni, innen sok por kerül le a látható helyekre.
 5. Ha nem is minden alkalommal használunk vizet a takarításhoz, ha 2-3 alkalmanként a száraz mellett nedves ronggyal is letöröljük a polcokat, szekrényeket, tovább maradnak portalanok.
 6. A vízbe tehetünk egy kevés ecetet meg pár csepp levendula, citromfű, teafa vagy narancs illóolajat is.
 7. Forgalmas helyeken érdemes a nagyobb szellőztetést a kora reggeli vagy az esti órákra időzíteni.

Forrás: The Northern Echo