Gyerek

Rendrakás: mikortól várható el a gyerektől?

Elvárható-e egy kisgyermektől, hogy kivegye a részét az otthoni rendrakásból? Te mikortól bíznád meg ilyen feladatokkal? Mégis hány éves kortól várhatjuk el a gyermekünktől, hogy az otthoni rendhez ő is hozzájáruljon?
2018. Szeptember 14.
Fokozatosan szoktasd rá a rendrakásra!

Az anyukák rendszerint azon a véleményen vannak, hogy a rendrakásra és az erre való igényre ugyanúgy meg kell tanítani gyermeket, mint a fogmosásra vagy az alvásra. Ez egy olyan folyamat, ami bizony akár 1,5-2 éves kortól elkezdődik. A renddel kapcsolatos álláspont és szokásrendszer pedig nagyban függ a családi szokásoktól.

“Ha születésétől fogva együtt csináljátok, akkor az a természetes. Ha viszont 7-10 évesen állsz elő vele, akkor jó nagy meló vár rád? – fogalmazta meg sarkos véleményét egy fórumozó a Facebookon.

A totyogók, akik lelkesen játszanak számtalan játékkal, már ki- és bepakolnak a játékosdobozból, és megértik ezeket az egyszerű szülői kéréseket: “Ez a játék kerüljön a polcra? vagy “Tedd ezt a játékot a dobozba?. Ekkor kezdhetjük a rendrakás alapozását! A lényeg ebben az időszakban még elsősorban a játékosság. Ha a pici egy adott tevékenységet örömmel végez, nem érzi kötelezőségnek, akkor szívesebben vesz részt benne.

Ne vedd el a kezdeményezést!

A rendrakásnak 3-4 éves korra már fontos helye, kell, hogy legyen a gyerkőc napirendjében, hiszen az óvodában is elvárás ez felé.

Fontos a szülői példamutatás, hiszen, ha mi nem járunk előtte a jó példával, tőle is hiába várjuk el. Amíg kicsi a gyermek, az iránymutatás mellett segítsünk neki és végezzük el együtt pl. a szobájában, játékaival, ruháival kapcsolatos rendrakási feladatokat. Legyünk türelmesek, és ne vegyük el a gyermektől a próbálkozás lehetőségét!

Ha minden feladatot kiveszünk a kezéből már kisebb korában, akkor elmegy a kedve a segítségtől, hiszen megszokja, hogy anya mindent megcsinál helyette, vagy apa jobban tudja nála. A gyermeki lelkesedést leginkább az csökkenti, ha folyton éreztetjük, hogy mi hatékonyabban és gyorsabban tudjuk elvégezni az adott feladatot.

Fontos, hogy értékeljünk minden segítséget, és nézzük el, hogy egy 2-3 vagy 4 éves nem tud tökéletes rendet rakni. Ha a gyermek segíteni akar, ne tiltakozzunk és ne gátoljuk meg ebben! Ha olyan feladatról van szó, amiben már ő is tud segíteni, adjunk rá lehetőséget!

Mikortól képes önállóan ellátni egy-egy feladatot a gyermek?

2-3 évesen saját játékait el tudja pakolni; kis tányérját, evőeszközeit össze tudja szedni; a szennyest be tudja tenni a szennyestartó kosárba.

4-6 évesen a saját ágyát rendbe tudja tenni, segíthet a terítésben és a szobanövények öntözésében is. A ruhákat le tudja szedni a szárítóról, a kisebb ruhadarabokat akár ki is tudja teregetni, de a törölközők vagy épp konyharuhák összehajtogatását is rábízhatod.

6 éves kortól, vagyis az iskolaérettség küszöbén a saját szoba rendrakása, kisebb takarítási feladatok (pl. portörlés) már mindenképpen elvárható. A mosógépbe már ügyesen be tudja pakolni a ruhákat, és a ruhák hajtogatásában is tud segíteni.

7-9 évesen az önálló porszívózásra is sor kerülhet.

A rend és a személyiség

Az, hogy gyermekeinket bevonjuk a mindennapi teendőkbe, így a rendrakásba is, megtanítja nekik, hogy kötelességeik is vannak, és felelősséggel tartoznak bizonyos dolgokért. Ugyanakkor nekünk, szülőknek is meg kell értenünk, hogy gyermekünk személyisége sokban befolyásolja a rendhez, rendezettséghez való viszonyát.

Egy – a témába vágó beszélgetésben – egy apuka azt írta, hogy ő például tizenévesen laboratóriumot és minikertet rendezett be az erkélyen. Számára ez volt a tökéletes világ, míg más szemében ez káosznak tűnt. Ő például úgy vélte, hogy a rendet tevő emberben sokkal több a káosz, mint a kupacból a fontos dolgot bármikor kihúzó zseniben.

Valamennyien ismerünk olyan gyerekeket, akik kiskoruktól fogva igénylik azt, hogy minden a helyén legyen, és ezért tesznek is. Míg más gyerkőcök kedvelik a “káoszt?, a sokféleséget maguk körül, és nem feltétlenül értik meg, nekünk mi a gondunk ezzel.

Minden gyermeknek megvan a maga igénye a rendrakással, renddel kapcsolatban. Gyermekünk az otthoni szokásokból fel fog csipegetni dolgokat, amit aztán keverni fog a saját alakuló igényeivel, és személyiségével. Kössünk kompromisszumot, amiben ő is és mi is jól érezzük magunkat!

Kapcsolódó cikkek:

A képen Fisher-Price Mega Bloks játék látható.