Kisgyerek

9 trükk, hogy feleannyi idő alatt kitakarítsd a lakást, mint eddig

Mennyivel jobb lenne a takarítással töltött időt pihenéssel vagy bármi mással tölteni, ugye? Ezekkel a trükkökkel legalább egy részét megspórolhatod, és gyorsan végezhetsz a nemszeretem feladatokkal.
2023. Augusztus 11.
fiatal nő vidáman takarít felmos
Fotó: Getty Images

A takarítás fontos, hisz mindenki szereti, ha rend és tisztaság van körülötte. De attól még nem kellemes, és a legtöbben úgy vagyunk vele, hogy jó lenne minél hamarabb letudni. Ehhez az kell, hogy ne halogasd vágj bele, és előtte tervezz egy kicsit, hogy a lehető leghatékonyabb legyél. A popularmechanics.com szakértői összegyűjtötték a leghasznosabb tippjeiket, hogyan lehet a lehető legrövidebb idő alatt tiszta az otthonod.

1. Legyen rendszered

A professzionális takarítók szerint nagyon sokat segít, ha van egy rendszer, ami szerint haladsz, és minden alkalommal ugyanezt követed. Ehhez adunk néhány hasznos tanácsot

  • Döntsd el, milyen sorrendben takarítod a szobákat
  • Ne kapkodj ide-oda, egyszerre egy szobán dolgozz
  • Haladj az adott szobán mindig ugyanúgy, határozd meg előre a kezdő- és a végpontot

Ha rutinná válik a módszer, sokkal gyorsabb leszel, és nem azért, mert kapkodsz, hanem mert tudod, mikor mit és hol kell csinálnod, nem megy el felesleges idő.

2. Haladj fentről lefelé és balról jobbra

Portalanítás szempontjából nagy hiba, ha először az alsóbb szinteken lévő felületekkel foglalkozol – mire a felül lévő polcokkal, szekrényekkel, karnisokkal végzel, kezdheted is elölről. Szóval a felülről lefelé irány könnyen elfogadható: ami felülről lepotyog, azt a végén időveszteség nélkül eltakaríthatod. A balról jobbra irány abban sgít, hogy ne csapongj, hanem szisztematikusan haladj. Ezzel időt spórolsz, és bebiztosíthatod, hogy semmit nem felejtesz ki.

3. Legyen minden a kezed ügyében

A szakértő szerint egy zsebes kötény vagy akár egy ácskötény sokat segíthet, hogy amire épp szükséged van, az kéznél legyen, és ne menjen el idő azzal, hogy a rongyot, a lehúzót vagy az üvegtisztító spray-t keresed. A szükséges tisztítószereket pedig beleteheted egy vödörbe vagy lavórba, és könnyedén viheted magaddal az egész pakkot egyik szobából a másikba. Minél többet keresgélsz és mászkálsz feleslegesen, annál több időd megy kárba!

4. Pörgesd fel az ablaktisztítást

Profi takarítók szerint egy jó minőségű lehúzóval lesz a leggyorsabban ragyogóan tiszta és csíkmentes az ablakod. Először nedvesítsd be az üveget vízzel, amiben egy kevés mosogatószert tettél. A lehúzóval fentről lefelé haladva dolgozz, és minden mozdulat után töröld meg az eszközt, hogy ne csöpögtess össze mindent. Ha nem szereted a lehúzót, akkor üvegtisztítóval és mikroszálas kendővel leszel a leggyorsabb. Vízszintes mozdulatokkal törölj, a körkörös „sikálás” foltokat hagyhat, ahogy az újságpapír vagy a papírtörlő is.

5. Legyen jó portörlőd

A gyorstakarításhoz a szakértő tollból, mégpedig strucctollból készült portörlőt ajánlj, mert úgy gyűjti össze a port, hogy a nagyobb szemcsék sem potyognak ki belőle. Ezzel nagyon gyorsan végig lehet szaladni a polcokon, képkereteken, így elég 2-3 hetente vizes rongyos portörlést végezni. Mikroszálas kendő vagy mikroszálas portörlő eszköz is jó, kísérletezd ki, neked mi válik be leginkább. Jó, ha olyan eszközöd van, amit könnyen be tudsz dugni a hátsó zsebedbe vagy a kötényed zsebébe.

6. Ne hagyd szétcsúszni a lakást

Amit csak lehet, csinálj meg akkor, amikor „keletkezik” a probléma. Ha például tartasz egy ablaklehúzót a zuhanyfülkében, és pár mozdulattal cseppmentesíted az üveget tusolás után, sokkal kevesebbet kell bajlódnod a vízkőfoltokkal. Vagy ha az étkezőasztal közelében ott egy állóporszívó, amelyik morzsaporszívó funkcióval is rendelkezik, ebéd vagy vacsora után pár mozdulattal összeszedheted a lepotyogott morzsákat, és nem gyűlik össze a sok szennyeződés. Minél tovább hagyod gyúlni a koszt, annál nehezebben szánod rá magad a takarításra, és annál tovább tart.

rendetlenségben kislány meditál gyerekszobában

Fotó: Getty Images

7. A varázsszivacs a barátod

Egy csomó helyzetben, amikor sikálni kellene, a mikroszerkezetű „csodaszivacs” nagy segítséget jelenthet. A tűzhelyet, a foltos járólapot, elszíneződött műanyag- és gumifelületeket egyaránt néhány mozdulattal megtisztíthatsz vele.

8. Porszívózz sorokban

A porszívózást is meggyorsítja, ha nem összevissza haladva, „érzésre” porszívózol, hanem módszeresen haladsz egy irányú sorokban. A zsinórt vesd a válladra, így nem akadályoz az sem. A nagy forgalmú részeken legyél alaposabb.

9. Tartsd a ritmust

Egy nagyobb takarítás után gyakoribb, de kisebb, rövidebb ideig tartó takarításokkal könnyen fenntarthatod a rendet és tisztaságot. Ha többször kicsi időt szánsz rá, összességében sokkal jobban jössz ki, mint ha ritkábban és hosszabb ideig takarítasz – nagyobb rend lesz kisebb energiabefektetéssel.

Forrás: Popularmechanincs.com, marthastewart.com