Család

A legjobb trükkök, ha nincs időd takarítani

Ha sosincs elég időd, hogy még a takarításra is jusson, vagy csak nem szereted, és jó lenne minél gyorsabban letudni, ezek a trükkök segíthetnek.
2023. Június 18.
fiatal nő mosolyogva takarít porszívózik
Fotó: Getty Images

Jó lenne mindig tiszta, rendezett lakásba hazaérni, de sajnos a dolgok nem pakolják el saját magukat, és a takarítás sem oldódik meg magától. Pedig milyen jó lenne… A rendrakást vagy a takarítást sokan elvesztegetett időnek érzik, ezért még nehezebben veszik rá magukat. És persze minél tovább halogatják, annál nehezebbnek tűnik – és annál tovább tart elvégezni. Tippjeinkkel abban segítünk, hogyan lehet kevesebb időráfordítással is rendezettebb az otthonunk.

Gondolj rá másképp

Az első feladat, hogy alakítsd át kicsit azt, ahogy a takarításra gondolsz. Amíg nyűgként, utált feladatként halogatod, és bármit megtennél, hogy ne kelljen megcsinálnod, saját magadat akadályozod. Ha megpróbálod úgy látni, hogy ez nem elpazarolt idő, hanem olyan percek, amelyekben azért dolgozol, hogy jobban érezd, érezzétek magatokat a környezetetekben, máris más hangulata lesz az egésznek. Ha nem azért takarítasz, mert „mit szól a szomszéd, ha látja, hogy koszos az ablak”, hanem azért, mert jobb érzés tiszta környezetben lenni, máris motiváltabb leszel.

És még egy fontos eredménye lehet ennek a nézőpontváltásnak: könnyebben engedsz el olyan dolgokat, amelyeket csak muszájból, megszokásból végeztél, azért, mert azt „úgy kell”, vagy mert szerinted mások ezt várják el tőled.

A gondolkodásod átállítása mellett persze konkrét ötletekre, trükkökre is szükség lehet, hogy kevesebb idődet vegye el a takarítás, mégis hatékonyabb legyél, jöjjenek a szuperhasznos tippek!

1. Haladj kicsinként!

Ahelyett, hogy gigantikus, több óra alatt elvégezhető célokat tűznél ki magad elé, dolgozz egyszerre 25-30 perceket. Ami abba belefér, az megvan, ami nem, az jöhet a következő etapban. Így elkerülheted a takarítás-kiégést, és könnyebben is állsz neki a dolgoknak.

2. Figyelj a mosógépre!

Az egyik legnagyobb „káoszcsináló” a felhalmozódott szennyes. Ha ügyelsz arra, hogy naponta-kétnaponta indíts mosást, nem kell majd a ruhahegyekkel küzdened, és marad időd, energiád a többi elvégzendő dologra.

3. Multitaskolj főzés közben

Ha megoldható és van rá energiád, jó ötlet néhány apró pakolási, takarítási feladatot elvégezni a főzés üresjárataiban. Feltörölhetsz az előszobában, amíg felforr a tészta főzővize, elpakolhatsz egy polcról, amíg sül a sütőben a vacsi, ha ez nem okoz neked problémát és át tudsz rá állni, azzal rengeteg időt spórolhatsz.

4. Hagyj időt a tisztítószereknek

A makacsabb szennyeződések, lerakódások eltávolításához idő kell, vagy sok dörzsölés. Jobban jársz, ha adsz időt a szereknek, hogy kifejtsék a hatásukat, amíg te valami mást csinálsz. Például ha a kádat, tusolót, mosdót befújod tisztító-vízkőoldóval, és amíg az hat, addig mondjuk elpakolsz a konyhában, akkor sokkal könnyebb dolgod lesz, mikor letörlöd a szereket. Kevesebb energia, jobb hatékonyság!

5. Moss ügyesen

Minél magasabb fordulatszámon dolgozik a centrifugáló program, annál gyorsabban száradnak a ruhák – de annál gyűröttebbek is lesznek, és annál nehezebb vasalni őket. Ha ragaszkodsz a vasaláshoz, könnyítsd meg magadnak a dolgot azzal, hogy alacsonyabb (800) fordulatszámra állítod a centrifugálást, és szépen kirázod, elegyengeted a ruhákat teregetéskor. Ha megteheted, persze egy szárítógép remek megoldás: teregetőhelyet, száradási időt és vasalást is spórolhatsz vele.

6. Legyen napi rutinod

Néhány kisebb dolgot csinálj meg minden nap – például töröld át a mosogatót, mosdó(ka)t, így mindig tiszta lesz, jó érzés használni, és nem kell nagyobb lendület egy alapos takarításhoz hétvégente.

7. Pakolj kicsiket

A rendetlenség, az itt-ott felhalmozódó dolgot a takarítást nem kedvelők legnagyobb ellenségei, sokkal macerásabbá teszik ugyanis az amúgy is nemszeretem műveletet. Sokkal nehezebb nekiállni a takarításnak, ha lőtte még pakolni is kell, hogy egyáltalán hozzáférj a felületekhez… Ha viszont a lakásban járva-kelve mindig el-elteszel egy nem a helyén lévő tárgyat, észrevétlenül csökkentheted a rendrakáshoz szükséges időt.

8. Legyenek jó eszközeid

Nem nagy dolgokról beszélünk, de egy jó minőségű felmosóval, porszívóval, új, jól funkcionáló törlőruhákkal jobb érzés takarítani, és hatékonyabb is leszel. Tudjuk, nem ez a fókusz, és sokkal jobban örülnél egy új ruhának, de a takarítást előbb-utóbb úgyis meg kell csinálni, és ha megfelelőek az eszközeid és szívesen dolgozol velük, kevésbé fogod halogatni.

9. Kezdd a látványos dolgokkal

Nem azokra gondolunk, amelyekkel lenyűgözhetsz másokat, hanem azokra, amelyek a te szemedet legjobban zavarják. Ha idegesít, hogy szürke a fuga az előszobában, ess neki, amikor van időd. De ha csak azért csinálnád, mert anyukádnál mindig ragyogott, és egyébként úgy érzed, lenne sokkal fontosabb dolgod is, akkor priorizálj úgy, ahogy neked jó. Arra szánj időt először, amitől a leginkább jobban érzed magad, ami leginkább a tisztaság és a rendezettség érzetét adja. Ez mindenkinél más lehet, de az ágy bevetése, a kanapé rendbe rakása a legtöbb esetben nagyban hozzá járul az általános jó érzéshez a lakásban.

10. Engedd el a tökéletesség igényét

Nem kell mindig mindennek ragyognia. Persze, jó lenne, de vannak időszakok, amikor ez egyszerűen nem megoldható – és teljesen oké, ha ilyenkor a szükséges minimumot csinálod meg. Azt, amitől alapvetően tisztának érzed a lakást, a többit pedig majd akkor, amikor egy kicsit jobban ráérsz. Vagy tudsz segítséget kérni. De ne hajszold bele magad abba, hogy mindig mindennek tökéletesen rendben kell lennie. Nem kell, főleg nem azon az áron, hogy te te teljesen kimerülsz, miközben próbálod mindenképp fenntartani a rendet.

Forrás: Bookdirtbusters.com, Goodhousekeeping.com