Kamasz

Hihetetlen, hogyan vette rá ez az anya a tini fiát, hogy kitakarítsa a szobáját

Kicsit erős, de végül is bevált, a kamasz srác szobája azóta is rendben van...
2023. Június 06.
Kamasz fiú rendetlen szobában
Fotó: Getty Images

Ugyan melyik kamasz szeret takarítani vagy rendet rakni – és ugyan melyik anyuka tudja hatékonyan motiválni erre a gyerekét? Nem egyszerű, sok türelem és kitartás kell hozzá, és néha jól jön egy kis humorérzék meg némi találékonyság is.

Egy Facebook-csoportból indult útjára egy azóta már virálissá vált poszt, amelyben egy anyuka meséli el, milyen trükkel vette rá a fiát arra, hogy kitakarítsa a borzasztóan kupis szobáját. Ami kell hozzá, az nem más, mint némi fekete rizs, valamint pókerarc.

Van itt minden, még kisegér is

Így mesélte el a sztorit az anyuka: „Szeretném megköszönni annak, aki az egeres, fekete rizses trükköt posztolta. Jövök neked eggyel! A héten festik a házat, és a 18 éves fiam szobája kiborító állapotban van. Tudom, szörnyű vagyok, de üzentem neki, hogy a festő esküszik, hogy egeret látott a házban, és egérkakit is találtunk. Mikor hazajött (látva a szobájában a szétszórt fekete rizst), annyira kiborult és undorodott, hogy órákon keresztül takarította a szobáját. Ha nem lennék olyan boldog attól, hogy a tányérok és a kanalak végre visszakerültek a konyhába, talán bűntudatot éreznék. Ja, és azóta a húga is tisztára takarította a szobáját, mert nem szeretné, hogy hozzá is átmenjen az egér. Tudom, hogy emiatt a pokolra kerülök.”

Zseniális vagy kegyetlen?

A rövid idő alatt több ezer kommentet kapó poszt alatt rengeteg az olyan hozzászólás, amelyben dicsérik az anyukát a remek ötletért és a kreativitásért. És sokan állítják, hogy ők is ki fogják próbálni. Te bevállalnád?

Segíts neki!

Ha ennél kicsit finomabb módszerrel szeretnéd meggyőzni arról, hogy fontos a rend és a tisztaság, ahhoz is van néhány tippünk.

  • Mutass jó példát: te is tarts mindig rendet magad körül.
  • Rendszerezz: a közösen használt terekben legyen minden rendszerezve, könnyen használhatóan elrendezve, hogy azt érezze, rendet tartani nem nehéz.
  • Elő a szennyestartóval: a legnagyobb kupit az itt-ott eldobált szennyes vagy félig szennyes ruhák okozzák. Legyen egy jó nagy szennyeskosaratok, és emlékeztesd minél gyakrabban, hogy dobja bele ami piszkos, és azt is, amiről nem tudja eldönteni, mosni kell-e már. Ne csináld meg helyette!
  • Akár a saját szobájában is elhelyezhettek egy szennyestartót, hátha úgy jobban működik a dolog.
  • Válogassátok át a ruháit: szabaduljatok meg mindattól, amit már kinőtt vagy nem hord. Így könnyebb lesz rendet tartani a szekrényben.
  • Tiszteld a magánszféráját: ne takaríts helyette, és ne pakold át nélküle a szobáját. Bizalmatlanságot ébreszt, és nem segíti, hogy megtanulja: ő felelős a saját szobája állapotáért.
  • Segíts neki elkezdeni: amikor óriási a káosz, nagyon nehéz kitalálni, hogyan fogjon hozzá a rendrakáshoz. Ajánld fel a segítséged, szállj be és tegyétek meg együtt az első, nehéznek tűnő lépéseket.
  • Ütemezzetek: találjatok ki együtt egy takarítási rendszert. Ne legyen bonyolult, annyi elég például, hogy a héten mikor porszívózik, rak rendet, milyen egyéb teendők vannak, és azokat mikor csinálja meg.

Forrás: Bountyparents.com, Thesimpicityhabit.com