Család

8 hasznos szokás, amitől rendezettebb lesz az otthonod

Irigykedve figyeled azokat, akiknél mindig rend van a lakásban? Tanulj tőlük!
2023. Május 20.
fiatal nő takarít tiszta lakásban
Fotó: Getty Images

Ahelyett, hogy magadat ostoroznád, mert már megint szalad a lakás, vagy a gyerekekkel morognál, mert már megint nem pakoltak el maguk után, nézd meg velünk, milyen szokások segíthetnek abban, hogy nagyobb rend vegyen körül benneteket a mindennapokban.

1. Tudni kell elengedni

A lakásban halmozódó „mindenféle cucc” a rend legnagyobb ellensége. A rendszerező emberek egyik fontos képessége, hogy nem halmoznak túl sok mindent. Jó szabály erre, hogy egy alapos szanálás után csak akkor jöhet bármi új dolog a háztartásba, ha helyette valami „megy”, vagyis az új dolgoknak így meglesz a helyük, és csak akkor szerzitek be őket, amikor valóban szükség van rájuk.

2. Fiókok és dobozok

Az olyan felületeken gyűlő holmik, mint az ebédlőasztal, a konyhapult, a fiókos szekrények teteje mind káoszérzetet keltenek, és a takarítást is megnehezítik. Szuper szokás, amit érdemes ellesni a nálunk rendezettebbektől, hogy a lapos felületeket igyekeznek „tisztán” tartani, vagyis mindent azonnal elpakolnak fiókba, dobozba, tárolóba – a megfelelő helyre. Így valóban tisztább is tud lenni a lakás, hiszen sokkal egyszerűbb és gyorsabb lesz mindettől a portalanítás.

3. A rutin segít

A lakás sajnos nem takarítja ki magát, meg kell dolgozni a rendért és tisztaságért. Akinek nagy gyakorlata és rutinja van ebben, az általában követ valamilyen menetrendet, bevált szisztémája van a pakolásra és takarításra. Olyasmire gondolunk, mint hogy minden este bizonyos időt, mondjuk fél órát takarításra szán, kétnaponta felmos és hetente egy-két alkalommal felporszívóz – a lényeg, hogy legyen egy ritmus, amihez tartani tudod magad, ami szervezettséget ad és sikerül a rendrakást szokássá tenni.

rendetlenség gyerekszobában

Fotó: Getty Images

4. Mindennek van helye

Azoknak, akiknek nem jön magától a rendtartás, az egyik legnehezebb dolog megugrani azt, hogy mindennek legyen helye a lakásban. Pedig ha ez megvan, mindenki könnyebben tart rendet. Csak egyszer kell kitalálni, aztán betartani (és a többiekkel is betartatni). Ha úgy érzed, ettől nagyon távol állsz, akár professzionális rendrakó szolgáltatást is igénybe vehetsz: a szakértő felméri az otthonodat, és segít a praktikus tárolási és rendszerezési ötletek megvalósításában – hogy semmi ne kallódjon itt-ott, a rendetlenség érzetét keltve.

5. Ne hagyd későbbre

Ha egyszer elengeded, sokkal nehezebb behozni magadat, vagyis a káoszossá vált lakást jóval több energiába kerül újra összerántani, mint mindennap egy picit foglalkozni azzal, hogy rend legyen. Bármilyen trükk jó lehet, ami neked beválik arra, hogy naponta fordíts valamennyi időt a rendrakásra: állíts be emlékeztetőt a telefonodon, ragassz cetlit a hűtőre, beszéld meg a családtagokkal, hogy együtt csináljátok, a lényeg, hogy kezdd el, csináld, és előbb-utóbb belejöttök.

6. Az átláthatóság a cél

A jó rendszerezés olyan, amely könnyen átláthatóvá teszi, mi hol van. Ehhez a legpraktikusabbak az átlátszó dobozok, tárolók, zsebes, felakasztható tartók. Persze ha nagyon szem előtt vannak, akkor nem ezek mutatnak a legjobban, de szekrénybe, fiókba rejtve praktikusak.

Rendetlenségben anya alszik a kanapén

Kép: Getty Images

7. Lehet segítséget kérni

Ha megengedhetitek magatoknak, hogy hetente-kéthetente valaki besegítsen a takarításba, az remek motiváció lehet arra is, hogy jobban menjen a rendtartás. A „takarító napra” ugyanis nem árt elpakolni, úgy lesz csak hatékony a folyamat. Aki hajlamos elengedni magát, ha pakolásról van szó, annak egy ilyen külső kontroll rengeteget segíthet. (Meg persze az is, ha rendszeresen hívsz vendégeket…)

8. Nem vagy egyedül

Ha családban élsz, sokkal gyorsabban alakul ki a kupi, mint ha egyedül lennél. De nem neked egyedül kell megbirkóznod a helyzettel: mindenki tegye hozzá a rendtartáshoz azt, amit tud. Fontos, hogy ezt megbeszéljétek – de ne akkor, amikor épp nagyon felhúztad magad a rendetlenség miatt. Abból csak veszekedés lesz. Összeszedtük, hogyan érdemes a rendrakással kapcsolatos terveidről és céljaidról beszélni a családdal.

  • Egy nyugodt pillanatodban mondd el mindenkinek a terveidet.
  • Magyarázd el, miért lesz jobb, ha rendezettebb lesz a környezetetek.
  • Azt is mondd el, ki hogyan tudna hatékonyan részt venni ebben szerinted.
  • Hallgasd meg az ő ötleteiket is.
  • Fontos, hogy tudatosítsd magadban: nem szívességet kérsz, és nem azt, hogy egy picikét segítsenek be a te munkádba. Együtt laktok, együtt is tartjátok fenn a rendet, és mindenki annyit tesz bele mindebbe, amennyit épp tud.
  • Ha elsőre nem arat osztatlan sikert a terved, ne akadj ki. Kezdjétek el kicsiben, meglátod, a hatást mindenki élvezni fogja, és így talán könnyebben teszik ők is bele az energiát.

Forrás: Reader’s Digest