Család

7 dolog, amit soha ne tárolj a gardróbban

A ruhatároló szekrény vagy a gardróbhelyiség sok mindent elnyel – de van, aminek szakértők szerint nagyon nem itt lenne a helye, ha rendezetten és tisztán szeretnéd tartani.
2023. Augusztus 25.
rendetlen gardróbszekrény
Fotó: Getty Images

Nálad élükre hajtogatva sorakoznak a ruhák a szekrényben és mindig rend van, vagy a gardrób egyben lomtárként is funkcionál? Ha az utóbbi csoportba tartozol, itt az idő átgondolni, minek van helye a ruhák között, és minek nincs – de a The Spruce szakértőinek tippjeiből akkor is leshetsz el hasznos trükköket, ha amúgy mindig rend van körülötted.

A rend megnyugtat

Sokan azért nem fordítanak figyelmet a gardrób rendben tartásra, mert azt úgysem látja senki, oda el lehet süllyeszteni mindazt, aminek nem kellene szem előtt lennie. Ám ez nem jó gondolkodás. Minden egyes alkalommal, amikor öltözködsz, ruhát cserélsz, előveszel valamit a gardróbból, szembesülsz a káosszal – és ez zavaróan hat rád. Akkor is, ha látszólag nem érdekel (vagy épp egyszerűen nem érsz rá arra, hogy érdekeljen). A rendetlenség minden esetben zavaró, megnehezíti a fókuszálást, kellemetlen érzést okoz, még akkor is, ha mindez nem tudatos. Persze mindenkinek más az a rendetlenségszint, amit elvisel, de minden kis káoszos terület a lakásban valójában egy zavaró góc. Ezért lenne jó legalább alapszinten rendet, rendezettséget tartani a gardróbban is.

Kezdj szelektálással

Amihez először is egy nagy-nagy szanálás kell. Válogasd ki azt, amit már nem használsz, és ajándékozd el, add el vagy dobd ki attól függően, hogy milyen állapotban van. Ha megszabadultál a felesleges dolgoktól, még mindig lehet egy csomó minden, amit valójában nem jó a gardróbban tárolni. Mutatjuk, mik azok, amiknek érdemes lenne inkább más helyet keresned.

1. Olyan ruhák, amik már nem jók

Akár túl nagyok, akár túl kicsik, ha nincs reális esély arra, hogy pár hónapon belül hordani tudod őket, ne a gardróbszekrényben tárold. Még ha újra a méreteid is lennének, mennyi az esély rá, hogy még mindig tetszenek majd és nem lesznek divatjamúltak? Szelektáld ki őket, és amihez nem fűz érzelmi kötelék, azt ajándékozd vagy adományozd el. Ami nagyon a szívedhez nőtt vagy jó emlékek kötődnek hozzá, azt tartsd meg, de ne a mindennap használt ruhák között a szekrényben, hanem dobozold be őket, és keress nekik más helyet.

Tartsd észben: a több számmal kisebb holmik nem motivációs ruhaként, hanem folyamatos frusztrációforrásként hatnak, szóval felesleges helyrablók valójában.

2. Partiruhák

Az olyan holmik (elsősorban a kiegészítőkre gondolunk, de a ruhák is), amelyeket csak különleges alkalmakra, buliba, jelmezbálba veszel fel, teljesen feleslegesen veszik el a helyet a mindennap használt holmik elől a szekrényben. Szintén dobozban a helyük akár a szekrény tetején, akár egy tárolóban, akár az ágy alatt, ahonnan akkor veszed elő őket, amikor valóban szükség van rájuk.

3. Ruhák, amiket vissza akarsz vinni

A legtöbb ruhaüzlet ma már 30 vagy akár több napos határidőt ad arra, hogy a nem megfelelőnek bizonyult darabokat visszavidd. Ám ha a kicsinek, nagynak, elszabottnak bizonyult ruhát beakasztod a többi közé a szekrénybe, jó eséllyel megfeledkezel róla. Tedd inkább olyan helyre, ahol szem előtt van, és emlékeztet arra, hogy visszavidd vagy visszaküldd.

4. Mindennap használt cipők

Még ha nincs is elég hely az előszobában a cipőitek tárolására, a rendszeresen használt daraboknak nem igazán van jó helyük a gardróbban. Próbálj a bejárat közelében szekrényt, polcot találni nekik, ahol nincsenek állandóan szem előtt, de nem is kell bevinni őket a tiszta ruhák közé. A ritkábban használt cipőket megtisztítva tedd polcokra rendezve vagy dobozba, és mehetnek a gardróbba.

5. Pénz és ajándékkártyák

Ha csak úgy ott marad a zsebedben, táskád mellett, jó eséllyel meg fogsz feledkezni róla. Ami pénz esetén nem feltétlenül gond, de meghatározott ideig felhasználható ajándékkártyánál már annál inkább. Ha pedig elrejteni akarsz itt valamit, mondjuk a betörők elől, akkor jó, ha tudod, hogy a gardrób lesz az első helyek egyike, ahol keresni fogják.

6. Szezonon kívüli ruhák

Ha akkora a gardróbod, hogy vidáman elfér benne a téli és a nyári ruhatárad, az szuper! De ha helyszűkében vagy, akkor nagyon fontos, hogy ne kelljen a többi ruha mellett pakolgatnod egész télen a fürdőruhákat, nyáron meg a karácsonyi csúnya pulcsikat. Dobozolj, pakolj vákuumzsákba, és tárolj úgy. Még ha csak a gardróbszekrény legfelső polcára is tudod eltenni őket, akkor is jobb így különválasztani a dolgokat, sokkal átláthatóbb lesz így.

7. Szennyeskosár

Ne tartsd a gadróbban – oké, hogy itt nincs szem előtt, de ha nem szellőzik olyan jól a tartó, akkor a használt ruhák nem feltétlenül friss illatát a tiszták is átvehetik.

Forrás: Thespruce.com