Család

8 dolog, ami miatt nem tudsz otthon rendet tartani

Profi rendszerezők szerint ezeket a dolgokat nagyon NEM kéne csinálnod, ha egyszerűen szeretnél rendet tartani az otthonodban.
2023. Július 23.
kisgyerek szaladgál rendetlen lakásban
Fotó: Getty Images

Melyik anyuka ne kívánta volna még, hogy bárcsak lenne egy varázspálcája, amelynek egyetlen intésére a helyükre kerülnek a szétszórt gyerekjátékok, szanaszét heverő ruhák, az itt-ott összegyűlő kacatok, beugrik a szennyes ruha a mosógépbe, a mosatlan edények a mosogatóba… Amíg meg nem indul az ilyen csodaeszközöknek a sorozatgyártása, marad a mindennapos küzdelem a rendért – kinek több, kinek kevesebb sikerrel.

Nem véletlenül törekszünk arra, hogy a lehetőségeinkhez mérten rend legyen körülöttünk: a rendetlenség kényelmetlen érzetet kelt, nehezíti, hogy ellazuljunk vagy épp hogy koncentrálni tudjunk. Mindenkinél más a határ, mit tart még elfogadható rendetlenségnek, és mi az, amitől már feszült lesz, ideges, esetleg bűntudatos, mert azt sem tudja, hogyan álljon neki a rendrakásnak, vagy mert a rendetlenség folyamatosan az el nem végzett feladataira emlékezteti.

Nem kell mindennek glédában állnia, hogy egy alapvető rendérzetünk lehessen, és nem kell állandóan a rendrakáson pörögni, hogy jó érzés legyen otthon tartózkodni. A The Spruce intenetes oldal profi rendszerező, rendrakó szakértői elárulták, mi mindent NEM kellene csinálnunk rendrakás címén.

1. Ne legyen bűntudatod

Könnyű azt mondani, hiszen a legtöbben magunkat ostorozzuk, ha szalad a lakás. Pedig nem szabadna ilyen szigorúnak lenni magunkhoz. A rendszerezés nem egy velünk született képesség, és a legtöbben nem is tanulunk erről, szóval magunknak kell kialakítanunk a saját, működő rendszerünket – ami nem megy egyik pillanatról a másikra. Próbálkozz, kísérletezz, és ne légy dühös magadra, ha nem sikerül elsőre tökéletesen. Fokozatosan egyre jobb lesz majd.

2. Ne akarj mindent egyedül csinálni

Egyrészt a családot is be kell vonni az otthoni teendőkbe, fontos, hogy ők is feladatuknak érezzék, hogy rendet tartsanak maguk körül. És mástól sem szégyen segítséget kérni. Ha időnként megengedheted magadnak, hogy takarítónő segítsen kitakarítani, vagy elhívj egy rendszerezési szakértőt, az nagyon sokat adhat hozzá az otthoni komfortérzetedhez. De a barátnőiddel is összebeszélhettek, hogy együtt csináljátok meg mindenkinél a nagytakarítást: így gyorsabban végeztek egy-egy lakással, és sokkal vidámabb a munka.

3. Ne korhold magad

Figyeld csak meg, milyen mondatok mennek a fejedben, amikor a rendrakásra, takarításra gondolsz. Esélyes, hogy gyakran elhangzik egy „Már megint nem csináltam meg”, „Én nem tudok rendet tartani”, „Képtelen vagyok ezzel megbirkózni”, „Nekem egyszerűen ez nem megy”… Figyelj oda, vedd észre, amikor ilyen dolgokat mondasz magadnak, és próbáld átalakítani. Persze az úgy nem fog menni, hogy igyekszel a tökéletes ellentétét állítani annak, amit eddig gondoltál, inkább úgy fogalmazd meg az állításokat, hogy a célod legyen benne. „Szeretném ma ezt és ezt megcsinálni.” „Ma elpakolom ezeket.” És közben kezdd is el. A szakértők szerint a rendrakás olyan, mint egy hógolyó, ami egyre nagyobb és nagyobb lesz, ahogy gurul lefelé a hegyről: az egyik dolog hozza majd magával a másikat. Ha rendbe rakod a fehérneműs fiókodat, és megtapasztalod, milyen jó érzés ebből venni elő a szükséges ruhákat, jó eséllyel nagyobb kedved lesz az akasztós szekrényt vagy a fürdőszobai polcot is átpakolni.

4. Ne hanyagold el az akasztókat

Ha megfelelő méretű, szélességű, tartású vállfára akasztod, szárítóra teregeted, csíptetőre akasztod a ruhákat, sokkal szebb állapotban tudod majd elővenni őket a szekrényből, nem nyúlnak ki, nem veszítik el a formájukat.

5. Ne vásárolj össze mindenféle tárolót

Egy szép doboz innen, egy olcsó irodai rendszerező onnan, más méretű műanyag tároló egy harmadik helyről, és kész is a káosz. Ha úgy döntesz, hogy beruházol néhány új rendszerező-tárolóba, akkor alaposan gondold át, mire lenne szükséged, mérj, tervezz, és úgy szerezd be az új szettet. Sokkal könnyebb dolgod lesz így, és jobban fog mutatni az egész.

6. Ne gyűjtögesd a zacskókat és dobozokat

Jó lesz még valamire… Persze, lehet, de valószínűbb, hogy a kollekció harmadát sem fogod soha többé használni, és csak a felesleges dolgok halmát gyarapítja a zacsigyűjteményed. Itt az idő, hogy szelektálj, és megszabadulj a felesleges papír- vagy fémdobozoktól, nejlon zacskóktól, reklámtáskáktól, textil bevásárlószatyroktól. Csak azt tartsd meg, amit valóban használsz, ne gyűjtögess.

7. Ne ragaszkodj dolgokhoz feleslegesen

A régi dolgokhoz való ragaszkodásnak általában megvannak az okai, gondold át, miért nem akarsz kiszanálni egy-egy régi, valójában felesleges dolgot. Szép emlékek kötnek hozzá? Egy kedves rokonodé volt? Érzelmi értéke van számodra? Tartsd meg, találj neki egy megfelelő helyet. De ha magadba nézel, és valójában bűntudatból, aggódásból nem szabadulsz meg tőle, nem szereted, de attól tartasz, hogy nem lesz jobb, akkor itt az idő, hogy rávedd magad az elengedésre.

8. Ne mondogasd, hogy maximalista vagy

Vagy perfekcionista. Ez igazából nem pozitív dolog, nem olyasmi, ami jó érzéseket kelt benned és segít téged. A görcsös ragaszkodás egy elképzelt tökéletességhez valójában nem érdem, rengeteg felesleges stresszt hoz az életedbe. Nem a tökéletesség, hanem a fejlődés és a folyamat az, ami előrébb visz, ami jó, teljesíthető célt nyújt – az élet minden területén, nem csak az otthonod rendben tartásában.

Forrás: The Spruce