Baba

5 jó tanács, ha maximalista vagy

Vajon miért érzik úgy az édesanyák, hogy maximalistának kell lenniük?
2011. Február 15.

Íme Dr. Joanne Stern pszichoterapeuta tanácsai azoknak, akik a tökéletességnél alább nem adják:

A maximalizmus, noha sok tekintetben vonzó tulajdonság, nagyon veszélyes is lehet, hiszen amikor nem tudjuk teljesíteni saját elvárásainkat, akkor bűntudatot érzünk. A bűntudat pedig egy bizonyos fokon túl negatív életszemléletet generálhat, ami akár egészségromláshoz is vezethet.

A maximalizmus az anyákra különösen jellemző, és ha még dolgoznak is családi teendőik ellátása mellett, akkor hatványozottan jelentkezik életük valamennyi színterén. Dr. Joanne Stern javaslatai nekik szólnak:

1. Ne hagyd, hogy mások elvárásai szabják meg, mit kellene, és mit nem kellene tenned.

2. Elsősorban saját prioritásaidat tartsd szem előtt a nap folyamán. Szakíts mindig önmagadra is időt.

3. Használj naptárt a család fontos eseményeinek követésére, és mielőtt új munkát vállalnál, nézd át, nem ütközik-e bármelyik családi programmal.

4. Ha olyan döntést hoztál, amit megbántál – például kimaradt egy fontos családi esemény a munkád miatt, akkor jelezd az érintett családtagnak, hogy sajnálod, kérj bocsánatot, de aztán lépj tovább. Biztosan lesz alkalmad pótolni, ami elmaradt.

5. Gondoskodj nyitott fülekről! Számtalan dolgozó kismama él még a világon, nem nehéz olyat találni, akivel kölcsönösen megoszthatnátok egymással gondjaitokat.

Forrás: Medipress