Kisgyerek

Engedd el a bűntudatot!

Ne akarj tökéletes anya lenni! Gondold végig, mi okozza a rossz érzéseidet, és próbáld őket pozitívra fordítani.
2013. Augusztus 31.
Engedd el a bűntudatot! (fotó: Getty Images)

Még csak most szembesültél azzal, hogy terhes vagy, de máris tele vagy bűntudattal. Mert tegnap beleittál a barátnőd vörösboros poharába, és talán mégsem kellett volna megenni a kicsit túlérett sajtot. Egy angol kutatás szerint az anyák 90 százaléka érez folyton bűntudatot, mert úgy gondolja, hogy nem tesz meg mindent a gyerekeiért.

Bezzeg mások!

Nem kell folyton hasonlítgatni magadat. Figyelni, hogy az egyik ismerős még a fehérneműket is kivasalja, a másik meg maga készíti a halrudacskát. Ha belegondolsz, biztosan találnál olyan dolgot, amiben viszont te vagy a jobb. Szóval felejtsd már el a többiekkel való összehasonlítást!

Nem vagyok hatékony!

A dolgozó anyák leggyakoribb siráma ez. Pedig náluk nincs jobb szervező, ráadásul a gyerekesek remekül megtanulnak sorrendet felállítani a feladatok között. Igen, az első években nem könnyű helytállni a munkahelyen, de hatalmas előnyeid származnak majd később ebből az időszakból. Fókuszálj most inkább erre!

Jobb feleség is lehetnék!

Mióta megszületett a gyerek, alig jut idő a férfira, közben rettegsz, mert az elhanyagolt férfit majd elcsábítják. Felesleges azonban ezzel stresszelned magad. Egy gyors ölelés, simogatás pontosan jelzi, hogy ő fontos neked. És arról se feledkezz meg, hogy ha valaki, hát ő megértő lesz veled szemben. Végül is mindkettőtök élete egyszerre fordult fel fenekestül.

Nem tudok neki mindent megvenni!

Bár nehéz ellenállni a fogyasztói társadalom csábításának, ne hidd, hogy azzal vagy jó anya, ha mindent megveszel, amit a reklámokban látsz. Sőt! Az idő, amit a gyerekeiddel töltesz, sokkal fontosabb, mint a pénz. A maradandó élmények sosem a pénzhez kötődnek.

5 dolog, amiért tényleg ne érezz bűntudatot

    • Mert Rihanna-dalokat énekelsz a gyereknek
    • Mert mindig elkésel
    • Mert nem készítesz biobabapürét
    • Mert nem veszed fel a telefont
    • Mert nem kapsz magadra egy rendes ruhát délután háromig

Kapcsolódó cikkeink anyaság témában: