Kisgyerek

A boldog anyák 13 szokása

Mi a titkuk azoknak az anyukáknak, akik mindig összeszedettek és folyton mosolyognak? Íme a boldog anyák top 13 szokását.
2017. Április 20.

Legyél te is boldog anya!

Te is boldog anya szeretnél lenni? Akkor figyelj oda az alábbiakra!

1. Kérj segítséget

A boldog anyák nem félnek segítséget kérni a családjuktól vagy barátaiktól. Eközben a mogorva, kimerült édesanyák – mivel nem merik kimondani azt a szót, hogy “kérlek” – csak tovább fokozzák a saját boldogtalanságukat azzal, hogy soha nem mozdulnak ki a gyerek mellől egy kettesben eltöltött romantikus estére a férjükkel, vagy egy jól megérdemelt fodrász/manikűr “énidő”-re.

2. Ne ülj otthon

Voltál már ma kint? A friss levegő, a napsütés és a természet mind-mind olyan boldogságfokozó tényezők, amikre egy kismamának óriási szüksége van. Nem kerül semmibe, hogy kisétáljatok a parkba vagy játszótérre. És ha már ott vagytok, csevegj egyet a legszimpatikusabb anyukával!

3. Tervezz jó programokat

A boldog mamik sokat dolgoznak azon, hogy legyen pénzük és idejük egy kis vakációra. Tedd félre a házifeladatot és a határidőket… és elő a naplementével, a homokvárral és a kártyajátékokkal! Meglátod, utána hirtelen több kedved lesz mosni, vasalni is.

4. Mutasd ki a szereteted

“Kicsimnek” és “Édesemnek” hívjátok egymást a pároddal? De valóban mélyen kimutatjátok a szereteteteket egymás irányába? Gyerünk, vedd elő azt a szexi fehérneműt, és jöhet egy kis hancúr!

5. Egyél, aludj és légy egészségtudatos

Igen, a kialvatlanság sok kismama életét nehezíti meg, de minél hamarabb kitalálod, hogyan aludhatnál egy kicsit többet, annál jobb kedved lesz! Szundíts egyet, mikor a baba is alszik, vagy kérj egy kis segítséget, hogy kipihenhesd magad (lásd 1-es pont). A reggeli hatszor újramikrózott kávédat cseréld le egy fincsi matcha lattéra, reggelire pedig egyél zabkását eper- és banánszeletekkel. Ugye, hogy máris jobban érzed magad?

6. Mozogj!

Egy kérdőíves felmérésből kiderült, hogy azok az anyukák, akik rendszeresen elosonnak a baba nélkül sportolni, sokkal boldogabbak az otthonülő társaiknál. Első körben persze a baba-mama jóga is szuper, de még jobb, ha legalább hetente egyszer apára hagyod a picit, és egyedül mész el futni egy kört vagy ugrasz le pilatesezni a közeli stúdióba. Kezdd el még ma!

7. Néha kell egy kis egyedüllét

Szükséged van rá, hogy időnként a baba nélkül legyél egy kicsit! És nem, most nem arra az öt percre gondolunk, amit a vécén töltesz. Menj el két órára a barátnőiddel kávézni, jelentkezz be egy masszázsra, vagy egyszerűen csak vegyél egy hosszú forró fürdőt, és közben lapozd át a kedvenc magazinjaidat. Hidd el, meg fogod köszönni nekünk, hogy erre biztattunk!

8. Légy hálás azért, amid van

A boldog anyukák nem hasonlítgatják magukat másokhoz, és nem versenyeznek más anyukákkal. Ahogyan nekik sem, a gyereküknek, a kocsijuknak és a házuknak sem kell tökéletesnek lenniük. Elégedettek az életükkel, és hálásak azért, amijük van.

9. Szerezz anyuka barátokat

A mindig vidám anyukáknak sok mami barátjuk van, akikkel gyakran találkoznak. Persze, nem kell, hogy neked is rengeteg barátod legyen, az is elég, ha egy jó barátnőt találsz, aki hasonló cipőben jár, és meg tudod vele vitatni a mindennapi babás dolgaidat. Mégis más együtt siránkozni egy bögre tejeskávé fölött azon, hogy megint négyszer kelt fel a gyerek éjjel, nem?

10. Ajándékozd meg magad

A mosolygós mamik titka, hogy nem sajnálják időnként megajándékozni saját magukat valami aprósággal. Például egy csokor virággal vagy egy arckezeléssel. Csak úgy, mert megérdemlik.

11. Nézz előre

Emlékeztesd magad, hogy semmi sem tart örökké. Ha épp egy nehéz periódusban vagy, akkor tudatosítsd, hogy egyszer túl leszel rajta. A jó dolgokra pedig gondolj úgy, hogy mivel rövid ideig tartanak fontos, hogy megbecsüld őket. Puszilgasd meg azokat a pici lábacskákat, és vésd jól az emlékezetedbe a cuppanós, nyálas puszikat!

12. Nevess, hogy a könnyed is kicsorduljon

A gyerekek imádják látni, ha az anyukájuk boldog. Ha nem is vagy a legjobb hangulatban, akkor is próbáld ki, hogy mosolyra, nevetésre kényszeríted magad – ez ugyanis beindítja a szerotonin termelődését, amitől valóban jobb hangulatba kerülsz majd. A kacagásnál nincs jobb gyógyír!

13. Ölelkezzetek

A boldog anyukák minden alkalmat megragadnak arra, hogy megölelgessék egy kicsit a gyerekeiket. Kettőt pislogsz, és már nem lesz rá lehetőséged, mert beköszönt az “anya ciki” korszak, úgyhogy élvezd ki, amíg lehet!

Kapcsolódó cikkek: