Baba

A tuti boldogságrecept

Az emberi kultúra ébredezésétől fogva, amíg ember lesz a Földön, biztos lesz, aki a boldogság receptje után kutat. A legújabb összefoglaló vizsgálatok azt mutatják: a legtöbben nem ott keresik, ahol megtalálhatnák.
2011. Augusztus 27.
A tuti boldogságrecept

Jég dupla viszkivel? Szavannák, fekete nők? Teli buksza? Tollal, tüllel pici feleség? Neked hányadik kívánságod egy lottó ötös? Boldog lennél tőle? De az is lehet, hogy azt gondolod, akkor lennél boldog, ha szeretnének, ha jobban figyelnének rád, ha a kormány jobb szociális hálót teremtene, ha jobb lenne a tévéműsor, paradicsomízű a paradicsom, a tél tél lenne, a nyár meg végre nyár. Lehet, hogy elszomorít, de a dolog úgy áll, hogy ha mindez meglenne, akkor sem valószínű, hogy tartósan sokkal boldogabb lennél.

A boldog ember inge

Bizonyos fokig van abban igazság, hogy a pénz boldogít. De tényleg csak bizonyos fokig. Ha pontosabbak akarunk lenni, érdemes inkább így fogalmazni: a pénz hiánya megakadályoz abban, hogy felhőtlenül boldogok legyünk. De a boldogság lehetőségéhez elég éppen annyi pénz, hogy legyen mit ennünk és legyen hol laknunk.

Akiknek éppen van mit a tejbe aprítaniuk, azoknál már szinte mindegy, hogy ezenfölül mennyi pénz fölött rendelkeznek! Egy nagyszabású vizsgálat során kiderült, hogy a milliomosok és a családi gazdaságukban gazdálkodó parasztok ugyanazon a skálán egyforma boldogságszintet jelöltek be, függetlenül a vagyonuktól. Ezt persze már a régebbi bölcsek is tudták. A Boldog ember inge történet az arab, az orosz, sőt a Mátyás király-mesékben is felbukkan.

Azt is vizsgálták, hogy egy csoport – például dolgozó nők vagy egyetemisták – saját maguk által bevallott boldogságszintje összefüggésben van-e bizonyos külső körülményekkel. Az adatok azt mutatják, hogy sem a jobb anyagi lehetőségek, sem a sikeres vizsgák, sem a jobb munkahelyi háttér nem függött össze a boldogságskálán bejelölt magasabb pontszámmal.

De térjünk vissza a lottó ötösre! Meglepne, ha a pszichológusok nem kutakodtak volna ezen a területen! Kutakodtak, és azt találták, hogy a nyertes boldogsága valóban az egekbe szökik, de nagyjából két hónap múlva visszatér a szokásos alaphangulathoz. Érdekes, hogy nagyjából hasonló a helyzet azokkal is, akik negatív élményt éltek át, például súlyos balesetet. Még aki kerekes székbe kényszerül, többnyire az is visszatér néhány hónap múlva a baleset előtti “elégedettségi szintjére”. Természetesen vannak olyan nagyon komoly életesemények, amelyek hosszan tartó nyomot hagynak boldogságszintünkben, de ez sokkal ritkább, mint gondolnánk.

Aki boldog, az érzi jól magát… és nem fordítva

  • Úgy tűnik, mindenkinek van valamilyen eredeti adottsága arra, hogy mennyire érzi jól magát a bőrében. Ezt mutatják a külön nevelkedett egypetéjű ikrekkel kapcsolatos kutatások is. Ha a genetikai alapok azonosak, valószínű, hogy hasonlóan boldognak írják le magukat a megkérdezettek. Míg külön nevelt, nem egypetéjű ikreknél ez az együttállás már nem jellemző. A végső konklúzió: a boldogságunk inkább azon múlik, hogyan éljük az életünket, és hogyan állunk hozzá a minket ért élményekhez, mint azon, hogy mi történik velünk. Ed Diener pszichológus szerint: “Az ember azért élvezi az élet örömeit, mert boldog – és nem fordítva.”

    Kapcsolódó cikkeink boldogság témában:

  • Boldog akarsz lenni? Legyen gyereked!
  • Boldog és sikeres anya – Itt a képlet!
  • 8 boldogságtipp a 9 hónapra