Baba

Bakancslista: 10 dolog, amit tegyetek meg a kicsi 2 éves koráig

Utólag nagyon fogtok örülni, hogy egytől-egyig megvalósítottátok ezeket!
2021. Július 16.
Kicsi gyerekkel is szerezhettek nagy élményeket! (Fotó: Getty Images)

Hiába tűnik néha úgy, hogy az idő ólomlábakon jár, hidd el, hamar azon kapjátok magatokat, hogy a kicsi már 2 gyertyát fújhat el a szülinapi tortáján! Ennyi idő alatt is akad számtalan visszahozhatatlan pillanat, amit kár kihagyni. Ne tartson vissza az sem, hogy ennyi idős korában még nem vési mélyen az emlékezetébe a történteket a gyerek – megvan a módja annak, hogy megörökítsétek és később együtt idézzétek fel a bakancslista megvalósítása során átélt örömteli élményeket!

1) Etessetek kacsát! 

Nézz ki a neten egy közeli tavat, ahol lehet kacsákat etetni, és kerekedjetek fel a gyerekkel! Szerezzetek be speciálisan kacsaetetésre való eledelt, és engedd, hogy a kicsi is szórjon be neki! Az állatetetés, egy másik élőlényről való gondoskodás nagy élmény lesz a gyereknek és a személyiségét is formálja.

2) Kiránduljatok, mozduljatok ki!

Tudjuk jól, hogy kisgyerekkel – főleg ha többen vannak – sokszor körülményes az elindulás, mégis jó, ha kimozdultok otthonról, télen-nyáron egyaránt! Nem kell mindenhova babakocsival menni, a babahordozóval szuperül lehet kirándulni, de a gyerekeknek hatalmas élmény az is, ha felültök a buszra, a villamosra vagy a fővárosban a metróra és végállomástól-végállomásig utaztok. Ha a tömegközlekedést nem nektek találták ki, szereljetek gyerekülést a bringára és kerekezzetek együtt minél többet!

3) Csináljatok babakéz-lenyomatot!

Minél kisebb a baba, annál apróbb lesz a kéz- és láblenyomat, amit később szívmelengető lesz visszanézni! Nem csak papírra nyomdázhattok, hanem akár sóliszt gyurmába is belenyomhatjátok a baba kezét vagy lábacskáját. A “házi megoldások” helyett találsz kimondottan ezt a célt szolgáló készletet, ami nem mellesleg ajándéknak is szuper! (Adni és kapni egyaránt jó!)

4) Élményt ajándékba!

Bizonyára már most is tapasztaltátok, hogy egy kisgyerek születésével sok-sok tárggyal is gazdagodtok. Épp ezért nem biztos, hogy jó ötlet minden szülinapra vagy jeles alkalomra kézzel fogható ajándékot adni – ahogy nő a kicsi, úgy sokasodnak a lakásban a hasznos és haszontalan holmik egyaránt! Az élményajándék nem növeli otthon a porfogók számát és garantáltan egy életre szól! Ez lehet egy állatkert, egy különleges játszótér vagy egy rövid családi utazás sok-sok közös játékkal.

5) Sólisztgyurmázzatok!

A közösen készített színes sólisztgyurma a legjobb játék a világon a kicsik számára! Bármit készíthettek belőle – állatokat, felfűzhető gyöngyöket, palacsintát, ételeket -, s mindezekkel száradás után szuperül lehet  játszani különféle szerepjátékokat. A pici kezek által készített alkotások egy életre szóló emlékek lehetnek mindkettőtök számára.

6) Egyetek házon kívül!

Használjátok ki, ha nem kell rohanni, és együtt lehet a család. Szuper az is, ha otthon készül fenséges étel, de a lelketeknek az is jót tesz és időben is sokat spórolhattok, ha időnként felkerekedtek és egy hangulatos étteremben esztek együtt. A kicsinek is jó, még akkor is, ha nem részesül különleges gasztronómiai élményekben, hiszen világot lát és új élmények érik.

7) Sarazzon!

Nem kell mindig pánikszerűen bevinni, ha sár van! Engedd néha, hogy dagonyázzon a sárban – kézzel, lábbal! A kutatások is azt bizonyítják, hogy évi 1 kg kosz kell a gyereknek, hogy az immunrendszere jól fejlődjön, de a sarazás szenzorosan és motorikusan is fejleszti a kicsit.

8) Vezess naplót a kicsiről!

Amikor a baba még kicsi, úgy tűnhet, hogy semmilyen apró részletet nem fogtok elfelejteni vele kapcsolatban, ez azonban nem igaz. Ahogy egyre nő és egyre több új dolgot tanul vagy fontos eseményt éltek át, úgy lesz egyre nehezebb mindent megjegyezni. Ha nem is veted papírra minden nap, ami veletek történt, az olyan lényeges mérföldkövekről emlékezz meg, mint az első szó kimondása, az első lépések megtétele és minden olyan vicces pillanatot érdemes felírni, amit sok évvel később öröm lesz visszaolvasni!

9) Tegyétek el az első ruhácskáját!

A babaruhákat pikk-pakk kinövik a kicsik, és egy apró lakásban komoly fejtörést okozhat a tárolásuk megoldása. Az első ruhácskák egyikét viszont mindenképp érdemes megőrizni: elképesztő lesz látni, hogy milyen gyorsan gyarapszik a baba, ha pedig majd olyan fontos napokon veszed elő  a csepp méretű babaruhát, mint például az ovis ballagás, óhatatlanul könny szökik a szemedbe a meghatódottságtól! Hidd el, ha nagy lesz, ő is értékelni fogja, hogy láthatja, milyen apró volt, amikor a világra jött!

10) Figyeljétek az eget!

Meglásd, nagy élmény majd, ahogy egymás mellett fekszetek az égboltot bámulva. A csillagok pislákoló fényére biztos rácsodálkozik majd a kicsi, különösen akkor, ha néhány érdekes dolgot is mondasz neki az égitestekről, természetesen úgy, hogy azt ő is megértse. Nappal bámuljátok a felhőket a fűben fekve – milyen alakjuk van, hogyan szállnak. Lényeg a nyugodt megfigyelés és a közös pillanat megélése!