Kisgyerek

Nyári bakancslista totyogóknak

A kisgyermekkor évei olyan gyorsan elrepülnek, fontos minden pillanatot megragadnunk, hogy emlékezetes, közös élményeket szerezhessünk! Most 10 olyan ötletet adunk, amit mindenképp érdemes megvalósítanod a nyáron.
2020. Július 14.
Légy tényleg jelen a kisgyermeked életében! (Fotó: Getty Images)

Sokunk számára az 1-3 éves korosztály a legkedvesebb, és ez nem véletlen. Az apróságok, akik számára egyre jobban kinyílik a világ (mind mozgásfejlődésük meglódulása, mind beszédjük fokozatos kibontakozása miatt), minden nap újabb és újabb cukiságokkal örvendeztetik meg szüleiket. Ezek az évek, amikor a kicsik már jól ki tudják fejezni érzelmeiket és szinte fürdetik szüleiket a szeretetükben, hihetetlenül igénylik a közösen eltöltött időt. Éppen ezért – minden egyéb nehézség ellenére (dackorszak, szobatisztaságra szoktatás, hisztik és még sorolhatnánk) – ragadd meg ezt az időszakot, és törekedj arra, hogy gyermekeddel csodálatos nyári élményeket szerezzetek, és kapcsolatotokat még szorosabbá válhasson!

1. Légy tényleg jelen!

Az első és legfontosabb pontja listánknak az, hogy töltsd minőségi időt a gyermekeddel. Akár közösen játszotok, falatoztok valamit, vagy csak összebújva mesét néztek, amikor odakint túl meleg van, vagy esik az eső, legyél ott 100%-ban a gyermekeddel. Az együtt töltött minőségi idő kritikus a gyerekek fejlődésében. 

Ha a mese közben telefont nyomogatsz, ha a babázás, kisautózás félpercenként megszakad, mert levest kavargatsz, vagy kiteregetsz közben, akkor nem tudsz valóban jelen lenni. Olyan rövid az az időszak, amíg gyermekeinknek szinte mi vagyunk a világ, szakíts hát időt az apróságra idén nyáron és mindegy, hogy mit csináltok együtt, de akkor biztosítsd számára a teljes figyelmedet, jelenlétedet.Ülj le hozzá, vegyétek elő a kedvenc játékát, és add át magad a közös játék örömének!

2. Készítsetek fagylaltot!

Ha nyár, akkor fagylalt, és mi lehetne jobb, mint a házilag, sőt közösen elkészített hideg édesség. Akár profi módjára fagylaltgéppel dolgoztok, akár csak egyszerű fagyiformákba töltött gyümölcsjoghurtot készítetek, a lényeg itt is abban rejlik, hogy közösen csináljátok.Készülj opciókkal a kicsinek. Választhasson ő az ízek közül, tegyetek a fagyiba gyümölcsdarabkákat, csokitörmeléket, engedd meg, hogy ő keverhesse össze az összetevőket. A nagyobbak már a formába öntéssel is megpróbálkozhatnak, ha van megfelelő, könnyen kezelhető kiöntőedényed, merőkanalad a célra. (Tipp fagyireceptekhez.)

3. Örökítsd meg a legszebb nyári pillanatokat, de Te is szerepelj a képeken

Manapság szinte lépten-nyomon fotózzuk, videózzuk gyermekeinket, és anyukaként sokszor észre sem vesszük, hogy ezeken mi alig szerepelünk. Hosszasan görgeted a telefonod galériáját és sehol egy közös kép a gyerekekkel? Idén nyáron változtass ezen! Néhány év múlva ezeknek a csodálatos, ám múlandó nyaraknak és pillanatoknak ezek a képek és videók lesznek az őrzői.Ne keress kifogásokat, nem kell a legszebb ünneplődben, talpig kisminkelve lenned ahhoz, hogy igazán kedves, szívmelengető nyári képek készülhessenek rólatok. Keresd a lehetőséget a közös fotókhoz, videókhoz és ne szégyelld megkérni a másik anyukát a játszótéren, vagy a szomszéd asztalnál ülőket a fagyizóban, hogy készítsenek rólatok egy-egy képet. Minden alkalommal, amikor néhány év múlva ezekre a képekre tekintesz majd, hálás leszel.Ha pedig még ennél is tovább mennél, és a profi fotókat részesíted előnyben magatokról, akkor érdemes lehet hivatásos fotóst is felkeresni, aki kifejezetten nyári tematikában is megörökíthet benneteket, akár sminkes és stylist bevonásával. Életre szóló emlék lesz neked és a kicsinek is – a gyerekek imádják a képeket nézegetni!

4. Készítsetek kreatív nyári emléket, lakásdekorációt!

A kicsik imádnak kreatívkodni. Minden, ami ragasztással, maszatolással, vagdosással, tépkedéssel jár, hatalmas öröm számukra, ráadásul nagyon hasznos fejlődési szempontból is. Pont ezért szuper közös időtöltés lehet számotokra, ha készítetek valami kreatív kis nyári emléket. Nem csak a kézügyessége fejlődik az alkotó játékkal, hanem a szem-kéz koordinációja, a fantáziája, a koncentrációs képessége, a személyisége, az önbizalma is.

Totyogód imád kavicsot dobálni a Duna parton? Esetleg a tengerparton nyaraltok és örömmel gyűjtögeti a különféle csigaházakat és kagylókat? A fél nyarat a homokozóban töltitek? Használjátok fel azokat a természetes anyagokat, amelyek emlékezetesek a nyaratok szempontjából, és amelyek begyűjtése már önmagában is egy szuper közös időtöltés.Készíthettek nyári képet: folyékony ragasztóval rajzolj előre egy mintát a kicsi pedig szórjon rá homokot. A homok a ragasztós részekbe beleszárad majd, míg a papír többi részéről le tudjátok szórni és kész is az alkotás! A nagyobbacskákkal dekorálhattok például képkeretet kagylókkal, kavicsokkal s ez remek helye lesz az előbb említett közös nyári fotótoknak. De akár festhettek virágkaspót is, amibe utána együtt ültethettek virágot, vagy készíthettek halacskás dekorációkat például papírtányérok segítségével.

5. Vidd el piknikezni!

Ki ne imádna egy könnyű nyári pikniket? Akár a közeli parkba mentek, akár valahol az erdőben találsz megfelelő helyet biztos, hogy gyermeked kitörő lelkesedéssel fogja fogadni a piknik ötletét. Teremts megfelelő hangulatot a piknikezéshez: készülj takaróval, amire leülhettek, apró, könnyen szállítható és még meleg időben is biztonságosan tárolható falatkákkal, itókákkal.Vigyetek néhány kedvenc könyvecskét, játékot is, hogy a falatozás után is legyen mivel szórakoztatni magatokat. Vond be a kicsit már az előkészületekbe is – pakolhasson mondjuk ő kekszet egy kisebb zárható dobozkába, választhassa ki ő az almákat, amiket magatokkal visztek. (Íme pár szendvicsötlet.)

6. Kalandozzatok mezítláb!

Dobjátok le a cipőiteket és élvezzétek a meleg nyári napokat mezítláb! A lábbeli nélkül való sétálás nagyon jó fejlesztő hatással van a kicsik taktilis – azaz tapintási – érzékelésére, és segít megelőzni többek közt a lúdtalp kialakulását is. A kerti szaladgálás, vagy a vízparti tapicskolás mellett szuper nyári programötlet például az ország több pontján megtalálható mezítlábas szenzoros ösvények meglátogatása is.Ha a fővárosban keresel a Római parton található kalandparkban és Békásmegyeren is találsz ilyen ösvényt. Ha bevállalnátok némi kocsikázást is, akkor Budapesttől nem túl messze Tabajdon és Remeteszőlősön is nagyon szuper, kiépített ösvények várnak. Vidéken többek közt Bükfürdőn (Kneipp park) vagy Csopakon (Ifjúság Sétány) látogathatsz el szenzoros sétákra.

7. Játszóterezzetek egy kicsit másképp!

A megszokott játszóterek az otthonotokhoz közel, vagy a bölcsiből hazafele menet már nem tudják sok újdonsággal meglepni a kicsit. Éppen ezért érdemes nyáron egy csipetnyit megfűszerezned a dolgot. Számos hihetetlenül jópofa tematikus játszótér épült már az országban, és nyáron az úgynevezett vizes játszóterek is pompás időtöltést nyújtanak még a legkisebbeknek is.Keresgélj egy kicsit az interneten, nyomozd ki melyek a környező városok érdekesebb játszóterei, ha pedig nem riadsz meg egy kis utazástól sem, akkor az ország távolabbi pontjain található csudajátszótereket is érdemes meglátogatnotok a nyár folyamán. A budapesti városligeti Nagy játszóteret mindenképp tervezzétek be, ahogy a székesfehérvári történelmi tematikájú (királyos, királylányos) Koronás Parkját is érdemes kipróbálni, a kihagyhatatlan kispesti vizes játszótérről már nem is beszélve.

8. Ismertesd meg a természet élővilágát gyermekeddel!

A gyerekek környezeti nevelését érdemes a lehető leghamarabb elkezdeni. Erre remek lehetőség, ha a környezetünkben élő élőlényeket közvetlen közelből figyelhetik meg. Nyár nem telhet el állatkerti vagy vadasparki látogatás nélkül. Kitűnő ötlet lehet például egy pár napos balatoni üdüléssel egybekötve meglátogatnotok a Veszprémi Állatkertet, de a Nyíregyházi és a Pécsi ZOO is nagy élményt nyújt a gyerekeknek. A fővárosiaknak a Budapesti Állatkert, a Budakeszi Vadaspark (ami ráadásul dinóparkkal is kiegészült) vagy a veresegyházi Medveotthon is remek egynapos nyári program lehet.

9. Használjátok ki az időjárás adta lehetőségeket!

Ha nyár, akkor kánikula, ha kánikula, akkor persze egyértelműen vizezés. A kicsiknek a kertben felállított medencénél nem is kell több, de ha bevezeted őket a vizes csibészkedések – mint a vízipisztolyos kergetőzés, a vízibomba dobálás, vagy a kerti locsolórendszerrel való bohóckodás – világába, akkor garantáltan emlékezetes marad a közös pancsikolás.De akkor sem kell elkeserednetek, ha éppen esős vagy szeles az időjárás. Sőt! Ez lehetőséget ad, hogy még inkább kitárd a világot az apróság számára és még változatosabb közös élményeket kreálhass. A záporok után szuperül lehet “dagonyázni” a pocsolyákban, csupán egy jó kis gumicsizmára – otthon pedig egy mosógépre – van szükség hozzá. Közben pedig felfedezhetitek azokat az élőlényeket is, (pl. giliszták, csigák) akik ilyenkor bújnak elő. A szeles napok se tartsanak vissza, nem kell bezárkózni a lakásba. Ilyenkor hatalmas móka lehet a sárkányeregetés, de játszhattok a boltokban néhány száz forintért beszerezhető szélforgókkal is. Szurkáljatok le párat a kertben, figyeljétek meg a szélirányt. (Minél több, annál jobb és látványosabb az eredmény.)

10. Ne hagyd ki a közös természetjárást!

Igaz a totyogósok még nem fogják megmászni a Mount Everest-et, de könnyű – akár babakocsival is teljesíthető – útvonalakon már bevezetheted gyermekedet az erdei kirándulások világába. A nagyon meleg napokon ráadásul kifejezetten üdítő egy-egy séta az árnyékos erdőben. Ha odafigyelsz néhány alapvető óvintézkedésre (megfelelő öltözet, kullancsok elleni védelem stb.) akkor semmi akadálya nincs, hogy már akár egy 1 évessel is nekivágjatok a természetnek. Kiváló célpont lehet Solymáron a Paprikás-patak mentén húzódó útvonal, a szilvásváradi Szalajka-völgy vagy a Bükkben található, csodaszép Lillafüred.