Kisgyerek

Ha nincs ott az anya, a medve karjaiba szalad a gyerek – Videó

A macik aranyosak. Millió mese szól róluk, tele van a plüss verzióval minden gyerekszobapolc. Miért is félne tőle a kisgyerek? Ami nem baj, kivéve akkor, ha egy valódi medve elől nem elbújik vagy elfut, hanem tárt karral szalad felé.
2022. Október 07.
medve
Nem félt a medvétől a kisgyerek Nyitókép: Getty Images

Sok anya számára ismerős kép, ahogy a totyogó kacagva – de legalábbis mosolyogva – hozza vagy piszkálja a kapálózó, “óriás” pókot. (Ugyanettől a lénytől anya a másodperc tört része alatt hagyja el az objektumot vagy kiált segítségért.) Még nem hatottak rájuk a veszélyekre vonatkozó intelmek, és a saját félelmeinket sem ültettük el bennük. 

A gyerekek még tapasztalat és információ híján ebben a korban nem tudják elválasztani a mesevilágot (amiben a medve egy kedves mackó) a valóságtól (ahol a medve egy veszélyes ragadozó). Az idővel kialakuló félelemérzet van, mikor kifejezetten hasznos, hiszen óvatossá teszi veszélyes szituációban a gyereket.

Az egyik Instagram-oldalon közzétett videóban egy olyan kisgyerek találkozik a medvével, akiben igencsak a kedves mackó képe él, és még nem tudja, hogy bizony – ahogy a székelyek mondják – a “medve nem játék”:

Nyitókép: Getty Images