Kisgyerek

10 dolog, amivel segítesz a totyogódnak a fejlődésben

Játékban, viselkedésben, mozgásban, beszédben jó néhány fontos mérföldkő következik egy- és hároméves kor között. S mi, szülők rengeteget tehetünk azért, hogy a gyermekünk játékosan, észrevétlenül fejlődjön, a korának megfelelően.
2022. November 12.
kisgyerek fejlődése
Így támogathatod a totyogód fejlődését Fotó: Getty Images

Hoztunk néhány olyan egyszerű, közös játékot, tevékenységet, nevelési tippet, amivel hatékonyan támogathatod a totyogód fejlődését. Az összeállítás az amerikai egészségügyi központ (CDC) tanácsai alapján készült.

10 tipp a kisgyerek fejlődéséért

1. Minden nap olvass a gyereknek!

Amellett, hogy gazdagítja a gyerek szókincsét, fejleszti a képzelőerőt. A mindennapos meseolvasás lehetőséget teremt a közös, minőségi időre – egy meghitt összebújós meseolvasás mindennél többet ér, ráadásul stresszoldó hatása is van. Serkenti az agyfejlődést: bizonyított tény, hogy sokkal aktívabb a gyerek agya, amikor mesét hallgat, mint amikor mesét néz.

2. Bátorítsd, hogy próbáljon ki új dolgokat és maga küzdjön meg a nehézségekkel! Tereld az önállóság felé!

Kutatások bizonyítják, hogy sokkal jobban segíti a gyerek fejlődését, ha kihívások elé állítod, mintha helikopterként „körözöl felette”, megóvod mindentől, megcsinálsz helyette mindent, ha akadályba ütközik azonnal segítségére sietsz, ahelyett, hogy bátorítanád arra, próbálja megoldani a feladatot egyedül, hisz képes rá.

Lehet, ellentmondásosnak tűnik, de pont azzal teszed önbizalomhiányossá és szorongóvá, ha a széltől is óvod. A fejlődéshez szükség van kihívásokra, próbálkozásokra, és a szükségszerű botlásokra is. Saját küzdelem és győzelem által lesz sikerélménye. Ha ebből kevés van, később az akadályoknál, stresszes helyzeteknél szorongani fog, megszokta a szülői beavatkozást. Ha elakad, bátorítsd, biztasd, legyél ott mentőövnek, és támogasd abban, hogy maga küzdjön meg a nehézségekkel!

3. Inkább jutalmazd, mint büntesd!

A kutatások szerint szégyenérzetnél az agy azon része kikapcsol, amely révén új viselkedésforma alakulhatna ki. Tehát sokkal nagyobb eséllyel követi el ugyanazt a hibát a gyerek büntetés, kiabálás után, mintha kedvesen, higgadtan, de határozottan vázoljuk neki, mi a gond és mit várunk helyette. 

Ahelyett, hogy büntetéssel próbálod nevelni, alkalmazd ennek az ellentétét: jutalmazd, dicsérd meg, ha valamit jól csinál! Ha nem helyesen viselkedik, mondd el vagy mutasd meg, mit kellett volna tenni. A pozitív fegyelmezés – amellett, hogy célravezetőbb, mint a kiabálás, büntetés – nem vezet alacsony önértékeléshez, bizalmatlansághoz.

4. Kérd meg, hogy keressen meg tárgyakat, mutasson meg testrészeket!

A testrészek megtanulása az egészséges testtudat kialakításához elengedhetetlen. Minél többet beszélgetsz vele erről, mutatod meg, kérdezgeted, tanítasz ezzel kapcsolatban mondókát, vagy nézegettek ilyen témájú könyveket, annál hamarabb tanulja meg. Ugyanez vonatkozik a környezetében található használati tárgyak neveire is. Nevezd meg őket, majd később kérd meg, hogy mutasson rá az adott tárgyra! Az ismétlések meghozzák a várt sikert.

5. Beszélj hozzá minél többet, egészítsd ki az általa mondottakat!

Beszélgess vele minél több szemkontaktussal! De az is sokat segít, ha a közös vagy a saját tevékenységeidet magyarázod, kommentálod. Kérdezd is, s ha válaszol, egészítsd ki az általa mondottokat, azzal is sokat fejlődik.

6. Játssz vele alakzatrendező, formabedobós, illesztős játékokat!

Jobbnál jobb formabedobó, formaillesztő játékok vannak, amelyek segítségével sokat fejlődhet a gyerek finommotorikája, koncentráló képessége is. Emellett a közös játék, használat során tanulják általuk a formák elnevezését és a színeket is.

7. Mutass meg neki minél több mindent a világból!

Fontos, hogy a gyerek megtanulja, hogy működik a világ. Az új ingerek serkentik a fejlődését, különösen, ha azok több érzékszervre is hatnak. Találkozzon a kicsi minél több textúrával, illattal, vizuális élménnyel, hanggal, ízzel! Járjatok játszótérre, ismerje meg a homokot! Menjetek el állatkertbe, hogy lássa, hallja, szagolja a különféle állatokat! Sétáljatok minél többet – guggoljatok le a csigánál, álljatok meg a bodobács bogárnál! Tapasztalja meg, milyen sokszínű, érdekes a világ! 

8. Játsszatok szerepjátékokat!

Ha boltost játszotok vagy orvosost, az több szempontból is hasznos a gyerek számára. Egyfelől a szerepjáték segít megismerni a világot, támogatja a szocializáció folyamatát, fejleszti a gyerek nyelvi készségeit is, másfelől feszültségoldó és segít felkészülni a stresszes helyzetekre.

9. Tanítsd meg neki a nevét, életkorát!

Igaz, a kicsi már 4-6 hónapos korban képes felismerni a saját nevét, de nagy valószínűséggel majd csak 18-24 hónapos kisgyermekként tudja kimondani, és 2-3 éves korban képes kérésre szépen bemutatkozni, korát ismertetni.

10. Taníts meg neki egyszerűbb mondókákat, énekeket!

A ritmikus mondókák, dalok elkülönülnek a világ zajától, kiemelkednek a monotonitásból – felkeltik a gyerek figyelmét. Segítenek a beszédtanulásban, stresszoldó hatásúak, könnyebben megtanulnak vele dolgokat a gyerekek, fejlődik általuk a memóriájuk, a ritmusérzékük és zenei képességük.