Baba

Tengerparti nyaralás: még a baba agyát is fejleszti

Sok család választ magának tengerparti úticélt, ami nemcsak nagyszerű móka, de a kicsik agyi fejlődésének is jót tesz. Az új környezet teljesen új módon stimulálja ugyanis az agysejteket.
2019. Május 04.
Fejleszti a kisbabát a nyaralás

Bár minden kisbaba más-más ütemben fejlődik, a kutatások szerint érdemes őket rendszeresen új ingereknek kitenni, a stimuláció ugyanis rendkívüli hatással van az agysejtekre. Audrey van der Meer neurológus professzor néhány évvel ezelőtti kutatásából kiderült, hogy a kisbabák agyában akár ezer új neuron-kapcsolat születhet másodpercenként, elsősorban akkor, ha a mozgásos és az érzékekre ható felfedeznivalókat kombináljuk. Vagyis, azzal teszünk a kisbabának a legjobbat, ha bent és a szabadban is megengedjük nekik, hogy kedvükre mozogjanak, különböző struktúrákat tapinthassanak meg, különböző hangokra, szagokra vagy színekre figyeljenek. “Állatkísérletek során kiderült, hogy azoknak a patkányoknak az agya jobban fejlődött, akiknek a ketrecében mozgásra, mászásra, elbújásra alkalmas helyeket alakítottunk ki, mint azoké, akik sivárabb környezetben éltek” – magyarázza a professzor. Szerinte a gyerekek agya is hasonlóan működik, ráadásul rendkívül alkalmazkodó, vagyis képes igazodni a környezet ingereihez. 

Az új ingerekre pedig nagyszerű lehetőséget biztosít például egy tengerparti , vízparti nyaralás, hiszen ezen az új helyen a megszokottól teljesen eltérő élmények érhetik a kicsiket. Mások az illatok, mások a hangok, érdekes és szokatlan lehet a számukra a víz, a homok vagy a kövek. A tenger hullámzásának hangja például megnyugtatóan hat (még a felnőttekre is), hiszen hasonlíthat azokhoz a zajokhoz, melyeket a baba még az anyaméhben hallott. A “nagy kékség” látványa pedig csökkenti a stresszt és összességében javítja a mentális egészséget.

A tapintás fejlesztő hatásához sem fér kétség, és a tengerparton jó néhány lehetősége van a babáknak arra, hogy különböző textúrákat fedezzenek fel és ismerjenek meg. A száraz vagy a vizes homok, a kisebb-nagyobb kövek, a parton gyűjthető kagylók, a tengeri növények, a víz egyaránt segíthetnek az agy fejlődésében! A kellemesen meleg homok és a tengervíz ráadásul egyszerre hat a szenzoros és a motoros fejlődésre, hiszen egy kicsit máshogy kell bennük mozogni, mint az otthon megszokott környezetben. Építsetek együtt hatalmas homokvárat, díszítsétek kagylókkal, kövekkel vagy növényekkel! Engedd, hogy befúrja a lábait a homokba, “beássa” magát (vagy akár téged)! Öntögessetek kisebb-nagyobb edényekbe homokot, vizet, sarat – ez még azt is segíthet megérteni, mennyire eltérőek lehetnek a különböző sűrűségű anyagok!

A tengerpartnak semmivel nem összehasonlítható, egyedi illata van! A szaglás ráadásul a kisbabák egyik legkifinomultabb érzéke, például már a születésüktől fogva képesek megismerni az édesanyjuk illatát. A szaglás ráadásul a memóriával is szoros kapcsolatban van, vagyis a jó emlékeket és érdekes élményeket könnyebben idézzük fel, ha egy-egy jellegzetes illat kapcsolódik hozzájuk. A tengerparti sós levegő, a friss gyümölcsök és különleges ételek, sőt még a naptej illata is stimulálja a kisbaba agyának fejlődését!

(via)

Ez is érdekelhet: