Baba

Baba a strandon?

Az újszülöttek - egy hónapos korig - jobb, ha csak levegőznek. Általában kéthetes kortól javasolható a rendszeres levegőztetés.
2002. Szeptember 20.

Természetesen nyári időszakban nem a legmelegebb déli időpontra essék a séta ideje. Ilyenkor mindig figyeljünk a kellő öltözetre, ne legyen túlöltöztetve a baba, ne izzadjon, de azért kis ruhácska mindig legyen rajta. Fejére nyári sapkát adjunk. Az első néhány hónapban nem javasolható a csecsemő strandoltatása, fürdetése.

Későbbiek során a piciknek legyen saját kis medencéje – akár egy műanyag lavór is megteszi -, ebbe töltsünk kellemesen meleg, tiszta vizet, s ha néhány vízi játék is belekerül, az aztán maga a boldogság. Ezeket a “medencéket” szerencsére magunkkal is vihetjük a strandra vagy bármilyen nyílt víz mellé. A kis kádat ne tegyük sohase a tűző napra, inkább félárnyékba. S ne feledjük: magas faktorszámú napozókrémmel, naptejjel kenjük be a testüket. Fejükön legyen kis fehér sapka.

Azokat a csecsemőket, akik még nem tudnak biztosan ülni, csak rövidebb időre tegyük be a “medencébe”, méghozzá jó óvatosan. A nagyobbacskák már hosszabb időt is elfürdőzhetnek. A standokon vannak gyermekmedencék, ezek különböző méretűek, egész sekélyek vagy fokozatosan mélyülők, de előfordul, hogy nagyobb gyermekeknek van csak medence. Nehéz korhatárt szabni arra, hogy mennyi idős korban kezdhetik a fürdőzést a kicsik. Ez függ a víz hőfokától, tisztaságától. Mindig vigyázzunk arra, hogy a víz, bár gyermekmedencéről van szó, a gyermek magasságához viszonyítva mély lehet. Sohase hagyjunk még a nagyobb gyerekeket, azaz a már “jól járókat” sem felügyelet nélkül.

A strandok mellett ott vannak a nyílt vizek, tavak, folyók, tengerek. Ezekben pici babákat fürdetni nem ideális, de esetleg kicsit megmárthatjuk őket úgy, hogy a felmelegedett testüket nehogy hirtelen érje a hideg. Vigyázzunk arra, hogy ne nyeljen a vízből! A kicsiket gumimatracon vagy gumicsónakban soha, egy másodpercre se engedjük el!

Fontos tudni, hogy mire fektetjük a gyermeket. Alapszabály: mindig tegyünk alájuk valamit, pokrócot vagy lepedőt, az egész pici babákat pedig rövidebb időre a babakocsiban is hagyhatjuk. De ezekre az alkalmatosságokra is rámászhatnak a bogarak, és megcsíphetik a még védekezni sem tudó piciket.

Előfordul sok kicsi, egymás melletti kiütés, melyet pl. okozhat hangya. Van, amikor a csípés nagyon megdagad, duzzadt, meleg, élénkpiros. Különösen kifejezett csípésnyomokat hagynak maguk után a vízpartok lakói közül a szúnyogok. Ha egy szúnyog véletlenül a szemhéján találja megcsípni áldozatát, már csak azt vesszük észre, hogy szegény babánk a szemét sem tudja kinyitni.

Általában ez csak az egyik szemen fordul elő, s a kötőhártya nem gyulladt, mint a kötőhártya-gyulladásnál, mely nyáron a strandolási idényben szintén előfordul. A kellemetlen jelenségeket bekenhetjük recept nélkül is kapható hűsítő géllel, rovarcsípés-olajjal vagy balzsammal. Erőteljes viszketés, duzzadtság esetén alkalmazhatunk valamilyen allergiaellenes szert, de ezt már csak orvosi javaslatra.

Vigyáznunk kell a már csúszó-mászó picire, nehogy valamilyen eldobott éles tárgyba, esetleg növénybe vagy pl. kagylóba lépjenek. Ha mégis előfordul, fontos, hogy minél hamarabb tisztítsuk ki a sebet.

Lényeges, hogy a melegben itassuk a gyereket. De a limonádé vagy a tea ne legyen se meleg, és soha ne legyen túl hideg. A legjobb folyadékpótlás természetesen a víz, ha szoptatunk, akkor a sűrűbb mellrehelyezés is. Nehogy beteggé tegyük a babát, s elrontsuk az ő és a mi nyaralásunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Fényvédelem a kicsiknél

Babával a strandon – 5 tanács, hogy ne legyen baj

Forrás: Baba Magazin