Baba

Fényvédelem a kicsiknél

A napsugárzás, pontosabban az UV-sugarak felelősek az egyik leggyakoribb daganatos betegség kialakulásáért, a bőrrákért. A kicsik érzékeny bőrét sokkal jobban kell óvni, a sugárzás ugyanis rájuk még komolyabban hat.
2016. Június 08.

Ráadásul sok szülőben fel sem merül az, hogy a kisgyerekeket, illetve a tiniket is veszélyeztetheti a bőrrák. Egy amerikai szakember szerint a gyermekkori daganatos megbetegedések 3 százaléka a bőrt érinti, míg a 15-19 éves korosztálynál ez az arány mintegy 6%-ra nő.

Nem lehet tehát nyugodt szívvel kijelenteni, hogy a bőrt érintő daganatok csak az idősebbeknél jelentkezhetnek. Az érintett gyermekek aránya ráadásul lassan, de folyamatosan nő. A gyermekkori UV-terhelés (különösen, ha le is égnek) pedig „összeadódik”, és akár a duplájára is emelheti a felnőttkori melanóma kialakulásának az esélyét. Ennek ellenére sok szülő még mindig nem törődik azzal, hogy a gyerekek érzékeny bőrét óvja.

Az egészen piciket, vagyis a hat hónaposnál fiatalabb csecsemőket mindenképpen védeni kell a direkt napfénytől, és nyáron csak árnyékban szabad levegőztetni. Nekik ugyanis még annyira kevés a szervezetükben a melanin, vagyis az a vegyület, mely a bőr, a szem, a haj pigmentációját adja és véd is minket a káros sugaraktól, hogy a bőrük rendkívül érzékeny a Napra. Azokban az órákban, amikor a legerősebb a sugárzás (tehát délelőtt 11 és délután 3 óra között) ne vigyük a kicsiket sétálni – általában ezek a legmelegebb órák is egyben.

Soha ne legyenek teljesen pucéron vagy csak egy kis pelenkában, adjunk rájuk olyan kisruhát, mely vékony és jól szellőző anyagból készült, de védi a karokat és a lábakat. A fejüket, arcukat pedig széles karimájú kalappal óvjuk. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az autóban is érheti őket a napfény, ezért szereljünk árnyékolót az autók ablakaira, ha útnak indulunk!

A 6 hónaposaknál fiatalabbakra, amennyiben lehetséges, ne használjunk semmilyen fényvédő krémet. A bőrfelületük nagysága a testük egészéhez viszonyítva ugyanis meglehetősen nagy, így sokkal fogékonyabbak lehetnek a fényvédő krémek esetleges mellékhatásaira. A hat hónaposnál idősebbekre azonban nyugodtan kenhetünk fényvédőket, minimum 20-as faktorszámút.

A tipegőkné, óvodásoknál jóval nehezebb feladat lehet a fényvédelem, többek között azért, mert többet mozognak, szaladgálnak, játszanak a szabadban, nem maradnak árnyékban, és sokszor nem szívesen viselnek napszemüveget vagy kalapot. Ebben az életkorban nyugodtan alkalmazhatunk fényvédő krémet, de ne feledjük, hogy ez csak egy a számos védelmi eszköz közül – sajnos, az árnyékos helyre való behúzódást vagy a megfelelő ruházat viselését sok szülő elfelejti. Azonban a megfelelő szokások kialakítása nagyon fontos a kicsiknél, hiszen ezzel nemcsak a bőrüket védhetjük meg (és ezzel csökkenthetjük a későbbi súlyos betegségek kialakulásának esélyét), de a gyermekkori jó szokások akár életünk végéig is megmaradhatnak.

Ha a gyermekünk bölcsődébe, óvodába, családi napközibe jár, mindenképpen kérdezzünk rá, hogy bekenik-e a kicsiket, mielőtt a szabadba viszik őket játszani, illetve szükséges-e fényvédő krémet vinnünk neki. Akár más szülőkkel is összefoghatunk.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Napfényben a baba
  • Nem igazán véd az UV-A sugárzástól az autónk
  • 8 tipp a biztonságos napozásért