Baba

Napüdvözlet babamódra

Sugarai éltetik a bolygót, ám veszélyeket is rejtenek. A csecsemők és a kisgyerekek bőre jóval érzékenyebben reagál a napsugárzásra, mint a felnőtteké. Így vigyázzunk rájuk!
2011. Június 02.

A melanociták fejletlensége miatt kevesebb melanin termelődik a bőrükben, ezért háromszor több UV-sugarat nyel el a bőrük, mint a felnőtteké, így könnyebben le is ég. Gyerekkorban tartózkodunk legtöbbet a szabadban, így az egész életünk során begyűjtött UV-sugárzás fele 18 éves korig ér bennünket, ráadásul a gyerekek bőrét érő napsugárzás elősegíti az anyajegyek megjelenését, melyek később növelik a melanóma kockázatát.

1. Éljen a félárnyék!

A csecsemőket és a világos bőrű kisgyermekeket egyáltalán nem szabad közvetlen napra vinni. Ha van rá esély, hogy gyerekünket a babakocsiban közvetett módon nap éri, vagy félárnyékban játszik, feltétlenül kenjük be a bőrét naptejjel.

2. Felöltözve

Sapit, kalapot vagy kendőt és trikót minden esetben adjunk rá – nemcsak a leégés, de a napszúrás ellen is véd. Ne feledkezzünk meg a szem védelméről se: az UV-szűrős napszemüveg fontos kelléke a nyaralásnak.

3. Felhők

Felhős időben is le lehet égni! A felhők az UV-sugárzásnak akár felét is átengedhetik, ezért ha hosszabb ideig a szabadban tartózkodik gyerekünk, ne mulasszuk el bekenni fényvédővel!

4. Kémiai vagy fizikai?

A legbiztonságosabbak azok a készítmények, amelyek nem tartalmaznak kémiai, csupán fizikai fényvédőt, mint amilyen a titánium-dioxid vagy a cink-oxid. Míg a kémiai fényvédők felszívódnak a bőrben, és ily módon irritációt, allergiás reakciót válthatnak ki egyéni érzékenység esetén, a fizikai fényvédők csupán a bőr felszínén képeznek védőgátat, és hatásukat a felvitel után azonnal kifejtik. A széles spektrumú fényvédelem is fontos szempont, vagyis hogy a naptej az UVA- és az UVB-sugarakat is kiszűrje. Ha fizikai fényvédőket tartalmazó szert választunk, ezt a szempontot is kipipálhatjuk.

5. Félórás szabály

A fényvédők – kivéve a kizárólag fizikai fényszűrőket tartalmazókat – általában 20 perc alatt fejtik ki védő hatásukat, ezért fél órával indulás előtt kenjük be a baba bőrét. A fényvédelmet kétóránként meg kell ismételni, ha vízben játszik, húszpercenként kenjük be! 10 és 14 óra között a kisgyerek egyáltalán ne tartózkodjon a napon (legjobb, ha ilyenkor a felnőttek sem napoznak).

6. Meddig jó?

A tavalyról megmaradt babanapozót viszont legfeljebb a felnőttek tudják elhasználni, mert a fényvédelem hatékonysága egy év alatt körülbelül a felére csökken (vagyis a tavalyi 50-es idén csupán 25-ös faktorszámnak felel meg).

7. Faktorszám

Ami a faktorszámot illeti, az optimális védelmet az 50+ faktoros fényvédő jelenti (SPF) magas (30-asnál magasabb) UVA-védelemmel (IP).

8. Mennyi kell?

Figyeljünk arra, hogy elegendő mennyiségű napvédőt használjunk! Három teáskanálnyi (18 gramm) általában elég a kisgyerek egész testére. Ha túl keveset viszünk fel, a fényvédelem hatékonysága akár a felére is csökkenhet.

Forrás: Kismama magazin