Baba

Ennyi idős kortól fürödhetnek a gyerekek tengerben

Meglehetősen gyakran láthatunk egészen pici gyerekeket is a tengerparton, most a szakértő elmondja, mennyi idős kortól a legjobb sütkérezni vinni őket.
2024. Július 07.

Az Olasz Gyermekorvosok Szövetsége (azaz a SIP) szakembereinek ajánlása szerint akár már 6 hónapos koruk előtt megmártózhatnak a gyerekek a tengervízben, két dolgot azonban mindenképpen szem előtt kell tartani a szülőknek.

Az egyik, hogy ha a kicsi (életkortól függetlenül) tiltakozik a víz ellen, semmiképpen sem szabad erőltetni, a másik pedig, hogy ha mégsem kedvükre való a tengerben való pancsolás, vagy azt látjuk, hogy fáznak, haladéktalanul kivigyük őket és alaposan megszárítgassuk a testüket.

Ennyi idős kortól fürödhetnek a gyerekek tengerben

Az egészen kicsi babákat legjobb karban a vízbe vinni, így teljes biztonságban érezhetik magukat. Az olasz gyermekorvosok szerint csak azokat a kisbabákat nem szabad megfürdetni a tengerben, akiknek még nem gyógyult be a köldökcsonkjuk, mert fennáll a fertőzésveszély.

Aki úgy dönt, hogy kisgyerekkel megy a tengerhez, mindenképpen tartsa szem előtt, hogy a hozzáértők 11 és 17-18 óra között nem ajánlják a parton tartózkodást, ebben az időszakban ugyanis nagyon nagy lehet a hőség és extrém magas az UV sugárzás, aminek még körültekintő fényvédelem mellett sem szerencsés kitenni a gyerekeket.

Meddig maradhat a vízben a kicsi?

Általános, mindenkire érvényes választ nehéz adni erre a kérdésre, az olasz gyermekorvosok azonban azt javasolják, hogy ha az alábbi 4 jel egyikét észrevesszük, vessünk véget a fürdőzésnek:

  1. Ellenérzés a kicsiben 
  2. Hidegrázás
  3. „Kiázott”, aszalt szilvához hasonló ujjacskák a kezeken és/vagy a lábakon
  4. Lilás-kék színű ajkak

Mivel a picik teste gyorsabban lehűl, mint a felnőtteké, már 15-20 perc után jelentkezhetnek a fenti kellemetlenségek.

Nyitókép: Getty Images