Pénztárca

Így nyaralhatsz heti 120 ezerből a tengernél gyerekkel, egyedülálló szülőként

Íme, a mi low-budget útitervünk.
2023. Március 17.
nyaralás gyerekkel
Fotó: magánarchívum

A nyaralás gyerekkel leginkább abban különbözik a kizárólag felnőtt szereplős vakációtól, hogy szűkebb a mozgástered a kötöttebb napirend és étkezések miatt, valamint mélyebben a zsebedbe kell nyúlnod, hiszen a kis drágád még nem önjáró pénzügyekben. Mióta 2022-ben egy szingli szülőtárs barátnőmmel kihoztuk két felnőtt és két gyerek egyhetes tengerparti nyaralását 120-120 ezer forintból, az ismerősök biztatnak: “taníts, mester!”. Álljon hát itt sok év low budget utazós rutinjának esszenciája. 

Tudd, hogy mit akarsz, és mik a prioritások!

Nálunk a képlet nagyon egyszerű: tengerpartot és hőséget akarunk, minden más mellékes. Fontos, hogy a szállást könnyen meg lehessen közelíteni a reptértől, és elengedhetetlen, hogy az imádott tenger háromszáz méteren belül legyen. Szeretjük, ha van a közelben hipermarket vagy piac, így mindig tele a hűtő hideg innivalóval és a kedvenc kajáinkkal, méghozzá olcsón (a jelenlegi inflációs helyzetben történetesen kedvezőbb áron, mintha itthon maradtunk volna). Szükségünk van továbbá egy klassz kis úszómedencére, ami mellett gyerekmedence is van, lehetőleg játékokkal, mert nyári vakációra felesleges pénzkidobás feladós poggyászért fizetni a fapados légitársaságnak. Minden évben viszek vagy húsz csinos ruhát a hátizsákban magamnak és a gyereknek is, amit aztán mélyen megbánok, mert az esetek nagy részében úgyis bikiniben és strandkendőben vagyunk. 

A fő szabály: válaszd a legolcsóbb szállás és legolcsóbb repülőjegy kombót!

Először mindig a legolcsóbb szállást érdemes megkeresni (ha kell, több készülékről is ellenőrizni a szállásgyűjtő oldalakon, mert ha ismeretlen IP-címről próbálkozol, sokszor új kedvezményt ajánl a rendszer), majd ahhoz párosítani – az akciókat is figyelve – a legolcsóbb repjegyet. Dubajba vagy Tel-Avivba például könnyű olcsó járatot találni, de a hotelek rémesen drágák, míg az egyiptomi, tunéziai, török úticéloknál ez általában pont fordítva van. A legjobb találatokat ebben a műfajban a görög szigetek adják, valamint Ciprus és Málta. Bevallom, én görög-fan vagyok, tizenegy éve járom a szigeteket, és háromszor már az ötévesemmel is voltunk. Idén Krétára térünk vissza. 

Legyen könnyen megközelíthető a szállásod, bármi is történjék. 

Korábban az olcsó charter-árak és a reptéri transzfer miatt volt érdemes utazási irodákkal elindulni, ma már azonban ügyes szervezéssel olcsóbban kihozod magadnak a nyaralást, ha időben foglalsz. Ez persze azt jelenti, hogy nem vár a reptéren senki egy táblával a kezében, hogy a különbuszhoz tereljen, ami egészen a szállásig visz, de sebaj. A fapados sokszor késő délután indul, aztán órákat késik, úgyhogy velem is megesett már párszor, hogy ott álltam éjfélkor a repülőtéren egy idegen országban, és ki kellett találnom, hogyan jutok a sziget másik felére… taxival, vagy inkább ébresszük fel az autókölcsönzős figurát? Egyik sem olcsó mulatság, így ma már alapfeltétel, hogy a szállás 5-10 kilométerre legyen a reptértől, így ha a 2-3 eurós helyi járat nem jön, akkor is fillérekért elvisz a taxi a célig. 

nyaralás gyerekekkel

Fotó: magánarchívum

Időben foglalj, és légy rugalmas az időpontokat illetően!

A last minute nyaralásoknál változatlanul az utazási iroda a nyerő választás, de ha már december és február között foglalsz, egyéni szervezéssel is szuper akciókat foghatsz ki. Aki megteheti, válasszon elő- vagy utószezont, iskolás gyerekek esetében azonban az áció-káció-vakáció alakítja a programot. Idén a repjegyárak az egekbe szökelltek, így 14 nap helyett végül csak 12 napot töltünk Krétán: egész egyszerűen feleannyiba kerül csütörtökön hazajönni, mint szombaton. A korai foglalás további előnye, hogy nem kell egyszerre kicsengetned a teljes összeget, elég havi 30-40 ezer forintot félretenned minden hónapban. Az útitársam óvónő, úgyhogy ő például apránként menti el a pénzt, máshogy talán nem is menne a dolog közalkalmazotti bértábla mellett. Ez viszont még a mi szóló-szülő felállásunkban is tartható. 

Térképezd fel jól a helyet, mielőtt mész!

Ahhoz, hogy a nyaralás igazán élménydús és stresszmentes legyen, muszáj alaposan felkészülni előre:

  • Milyen extra költségekre számíthatsz? – a legtöbb görög szálláshelyen például fizetni kell a légkondiért vagy a napágyakért, ezért számunkra nagy előny volt, hogy a mi apartmanunkban ezek benne voltak az amúgy sem túl magas árban. Nemcsak a görög szigetekre, de Ciprusra és Máltára is jellemző, hogy a szobában nincs wifi, csak a közösségi terekben, ezért ha nincs korlátlan mobilneted, zsebbe kell nyúlnod, vagy gubbaszthatsz a bárban az éneklő brit nyuggerek között. Tudd előre azt is, hogy iható-e a csapvíz a célországban, hiszen az sem mindegy, hogy kell-e naponta két zsugor vízzel fordulnod a nagy hőségben.  
  • Milyen biztosításod van? – biztosítás nélkül ne indulj útnak, de ma már nem kell heti 10-15 ezer forintért/fő külön szerződést kötni: a legtöbb nagy bank kínál egész éves külföldi utasbiztosítást, a családi csomag 10-12 ezer forint egy évre, és a gyerek is benne van.
  • Hol vannak a boltok, piacok? – nálunk az egyik gyerek speciális étrenden van súlyos allergia miatt, a másik extrán válogatós, így fontos, hogy tíz perc sétára legyen az ismert hipermarket, ahol a bevált saját márkás termékek elérhetőek. 
  • Milyen ingyenes és fizetős programok vannak? – még az olyan tengeri urszulák is, mint amilyenek mi vagyunk, megunnak két hetet, ha csak a sós vizet szagolják. Érdemes feltérképezni a kirándulási és városnézési lehetőségeket, és ha már ennyit spóroltunk a szálláson, a repülőn és a kaján, bátran költhetünk egy-egy sétahajózásra, aquaparkra vagy családi vízi sportra is – egy kis luxus azért kell, ha már nyaral az ember.

A legfontosabb tanács azonban még hátravan: ne félj elindulni kisgyerekkel, egyedülálló szülőként se! A gyerekek az idegen közegbe hamar beleszoknak, és olyan élményben lesz részük, amit felnőttként is emlegetnek majd… te pedig kipihenheted magad a nyaralás után, ha újra kezdődik az ovi, suli, de legalább már csokibarnán!

Szöveg/fotó: Barok Eszter