Család

„Mi csak úgy mondjuk, hogy az új párom a gyerekek szívszerinti apukája lett” – Egyedülálló szülőként is van remény a szerelemre!

Már-már törvényszerű, hogy nem sokkal azután, hogy zátonyra fut egy kapcsolat, a magukra maradt feleket lelkesen bátorítani kezdik a környezetükben élők arra, hogy ismerkedjenek és legyenek nyitottak egy új kapcsolatra. A társkeresés azonban nem mindig megy könnyen, főleg gyerekkel az oldalukon.
2022. November 21.
Esküvői fotó gyerekkel
Párkeresés egyedülálló szülőként

Ebben nincs is semmi meglepő, hiszen az egyedülálló szülőknek az ismerkedés során nemcsak a saját életükre kell gondolni, hanem a gyerekekére is: akárhogy alakul az új szerelem, egészen biztos, hogy nyomot hagy a legkisebb családtagok lelkében, egyáltalán nem mindegy azonban, hogy mindez milyen előjelell történik. Cikkünkben Weinecker Andrea párkapcsolati coach ad valóban hasznos tippeket a keresőben lévőknek, már-már meseszerű új kapcsolatáról pedig a három gyermekkel magára maradt Simon-Keszei Gyöngyi mesél.

Tényleg vége?

Az első, és legfontosabb, amit a szakértő szerint szakítás után senki sem kerülhet el, az a kapcsolat elgyászolása. Van, aki ezen már akkor túlesik, amíg a megromlott kapcsolatban él, egyáltalán nem biztos tehát, hogy a felek különválása után kerül rá sor. Nehezíti a helyzetet, ha valaki érzelmileg még a búcsú után is kötődik egykori párjához, hiszen így rögösebb utat kell bejárnia ahhoz, hogy stabil éltvitelt és új identitást alakítson ki a szakítást követően. A párkapcsolati coach úgy véli, hogy a válás folyamata akkor tekinthető lezártnak, ha erre sor kerül, vagyis ebben az esetben sem a papír a mérvadó.

Andrea szerint válás után sok egyedülálló szülő komfortosnak érezheti az új élethelyzetet, főleg a nők számára lehet felszabadító, hogy az apás napokon több a szabadidejük, így jobban odafigyelhetnek magukra. Ilyenkor úgy érezhetik, hogy nincs is szükségük új párkapcsolatra, de az sem ritka, hogy úgy vélik, a szerelemmel ráérnek majd akkor foglalkozni, ha a gyerekük nagyobb lesz.

Rosszabb a helyzet, ha kategorikusan kijelentik, hogy sosem fognak új pár után nézni, mert kizárólag a gyerekükre akarnak koncentrálni: „A szülői mártírszerep felesleges, és egyik félnek sem jó. A gyerekeknek fontos, hogy az anyukájuk és az apukájuk megmaradjon a saját szerepében, és egyikük se akarjon a másik helyébe lépni. Azt sem lenne szabad szem elől téveszteni, hogy a gyerekek számára mindig példaként szolgálunk, vagyis tőlünk tanulják meg, hogy hogy működik egy párkapcsolat, és hogyan kell viselkedni egy házasságban. Ha azt látják, hogy a szülők a szakítást követően is megbecsülik egymást és feléjük is kellő figyelemmel fordulnak mindketten, akkor szeretve és biztonságban fogják érezni magukat még a válás ellenére is.”

Összetört szív

A továbblépés előtt el kell gyászolni a régi kapcsolatot

Weinecker Andrea párkapcsolati coach

Weinecker Andrea párkapcsolati coach (Fotó: Facebook)

Parancsszóra nem lehet ismerkedni

Az, hogy ki mennyi idő után érzi magát készen egy új kapcsolatra, és milyen gyorsan teszi túl magát a szakításon, teljesen egyénfüggő. Siettetni semmiképpen sem szabad a folyamatot, lelkifurdalást érezni pedig végképp nem érdemes azért, mert a környezetükben élők szerint ideje elkezdeni az ismerkedést, miközben nekik még korainak tűnik.

Senkinek sem szabad mások kedvéért, magára erőltetve társkeresésbe kezdeni, egy ilyen alapokra épített új kapcsolat ugyanis csak ritkán végződhet jól. „Ha úgy érezzük, hogy a lezárt kapcsolat vagy a kudarcba fulladt társkeresési próbálkozások miatt inkább szingli szülőként vagyunk boldogabbak, akkor ezt az utat kövessük, és semmiképp se mások elvárásainak akarjunk megfelelni! Minden gyerek azt szeretné, hogy a szülei boldogok legyenek, ezért ha pillanatnyilag úgy érezzük teljesnek az életünket, hogy pihentetjük az ismerkedést, ne görcsöljünk rá a társkeresésre. Ugyanakkor azért sem szabad bűntudatot érezni, ha egy idő után késznek érezzük magunkat egy új szerelemre” – hangsúlyozza a szakértő.

Weinecker Andrea párkapcsolati coach úgy véli, érdemes három fontos kérdésre őszinte választ adni, mielőtt kezdetét veszi a párkeresés. Ha ezeket átgondolják az egyedülálló szülők, sokkal tisztábban láthatnak saját érzéseikkel kapcsolatban.

1) Valóban szeretném, hogy rám találjon a szerelem?

Fontos, hogy erre igen legyen a válasz, és ne tegye hozzá magában senki, hogy „hiszen már olyan rég óta egyedül vagyok” vagy „mivel már a szingli ismerőseim is elkeltek”.

2) Lezártam érzelmileg az előző kapcsolatomat?

Ha továbbra is gyakran eszébe jut az egyedülálló szülőnek a régi párja, és úgy érzi, egyedül nem tud pontot tenni a kapcsolat végére, érdemes szakértő segítségét kérni. Ha helyreáll az érzelmi egyensúly, harmonikusabbá válnak a hétköznapok és egy esetleges új kapcsolatba is kiegyensúlyozottabban kezdhetnek bele.

3) Készen állok arra, hogy új élményeket gyűjtsek?

Erre nemcsak az utalhat, ha a szingli szülő regisztrál egy társkereső oldalra, hanem már jóval korábbi, apróbb jelekből is lehet következtetni: egy új hobbi, új barátok keresése vagy a ruhatár felfrissítése mind azt mutatja, hogy fokozatosan nyitni kezdett az újdonságra.

Az új felállás

Az egyedülálló szülők számára (teljesen érthetően) sokszor visszatartó erő a társkeresésben az is, hogy nehezen tudják elképzelni, hogy a gyereküknek bemutassanak valakit, aki mellett ismét megtalálhatják a boldogságot. „Az új partnert akkor érdemes bemutatni a gyerekeknek, amikor mindketten úgy érzik, hogy a kapcsolat komoly, és érzelmileg kötődnek egymáshoz. Az alakulóban lévő kapcsolatokba rizikósabb a gyerekeket is bevonni” – mondja a szakértő, majd sietve hozzáteszi, hogy azt sem szabad zokon venni, ha az újonnan érkezett társért nem lelkesednek azonnal a legfiatalabb családtagok.

„Akármilyen zűrösen ért is véget egy kapcsolat, a gyerekekben szinte mindig megmarad a vágy, hogy a szüleik újra egymásra találjanak, így még szimpátia esetén sem biztos, hogy örömmel fogadják az anyukájuk vagy apukájuk új választottját. Fontos, hogy megértőek és türelmesek legyenek a gyerekekkel, és ne próbálják meg rájuk erőltetni a közös programokat. Ahogy az egyedülálló szülőket sem helyes kényszeríteni arra, hogy végre belevessék magukat a párkeresésbe, úgy a gyerekektől sem lehet elvárni, hogy rögtön a szívükbe zárják az új partnert” – tanácsolja a párkapcsolati coach azoknak, akikre újra rátalál a szerelem.

Aki kétszer is belevágott

Simon-Keszei Gyöngyi története több szempontból sem szokványos. Először egy 15 évig tartó házasságból lépett ki 2 gyerekkel, majd megismerkedett egy nála 10 évvel fiatalabb férfival. Hiába bíztak benne, a boldogságuk nem tartott sokáig: „A kapcsolatunkból született egy kisfiú, Edvárd, aki Down-szindrómával és szívbetegséggel jött világra. Már babaként komolyan meg kellett küzdenie az életéért, a »gyártója« (akit direkt nem nevezek az apukájának!) azonban egyre elfogadhatatlanabbul viselkedett velünk, ezért kiadtam az útját. Nagyon nehéz időszak következett, hiszen 3 gyerekkel maradtam magamra, Edvárd alig volt fél éves” – idézi fel Gyöngyi, aki több társkeresőre is regisztrált.

Gyöngyi új családja

Edvárd és Gabi az első találkozás óta elválaszthatatlanok, akárcsak az anyukájával, Gyöngyivel (Fotó: Magánarchívum)

„Igazából csak azért beszélgettem más párkeresőkkel, mert be akartam magamnak bizonyítani, hogy nincs egyetlen tisztességes férfi sem a világon. Nagy részük tényleg csak szexpartnert keresett, úgy, hogy közben kapcsolatban éltek vagy családjuk volt” – mondja kendőzetlen őszinteséggel az anyuka, akinek a környezetében többen is a fejéhez vágták, hogy túl válogatós.

„Egy nap üzenetet kaptam egy nálam 5 évvel fiatalabb férfitől, akivel végre lehetett beszélgetni. Abszolút nem szexközpontú volt a kommunikáció közöttünk, és ez nagyon tetszett. A gondolattól, hogy legyen valakim, továbbra is borsódzott a hátam, ezért nem rejtettem véka alá, hogy 3 gyermekem van. Őt ez cseppet sem zavarta, ezért Edvárdról is elmondtam, hogy Down-szindrómával él és szívbeteg. Még ezzel sem ijesztettem el!” – emlékszik vissza Gyöngyi, aki végül beadta a derekát, hogy találkozzon Gáborral.

Edvárd

Edvárd boldogsága határtalan, hogy Gabi betoppant az életükbe (Fotó: Magánarchívum)

A randevúra Edvárd is elkísérte az anyukáját, és Gyöngyi elmondása szerint már akkor nagy rajongással nézett a kitartó férfire. „Hiába próbáltam Gabit többször is ellökni magamtól, olyan megszállottan küzdött értünk, hogy az valami csoda volt. Sokan bíztattak, hogy adjak neki egy esélyt, én pedig engedtem az unszolásnak. Szívből örülök, hogy így döntöttem, idén volt az esküvőnk, közös házba költöztünk és meseszerű a családi életünk. Edvárddal imádják egymást, aki pedig nem ismeri a történetünket, nem is gondolná, hogy Gabi Edvárd szívszerinti apukája” – teszi hozzá végül Gyöngyi, akinek két nagyobb gyereke is nagyon szereti új választottját.

(Fotó: Getty Images)