Család

Ugrásszerűen nő a szürke válások száma

Az 50-70 éveikben járók válási aránya egyre gyakoribb. Elsősorban az anyagilag bebiztosított, független házaspárokra jellemző, hogy hosszú évtizedes együttlét után különválnak útjaik.
2022. Szeptember 20.
Feldúlt feleség és férj a kanapén ül

Bill és Melinda Gates majdnem 30 évnyi házasság után bejelentették, hogy elválnak. Kívülállókat ez nyilván nagyon meglepett, de a jelenség egyáltalán nem számít ritkaságnak.  Olyannyira nem, hogy 50-es, akár 70-es éveikben járó házaspárok elválnak, hogy az Egyesült Államokban 1990 óta több mint megduplázódott az arányuk.  

Egyáltalán nem számít ritka jelenségnek, hogy hosszú évtizedek után, a kapcsolat kiüresedésével két ember úgy dönt, hogy középkorúan vagy életük alkonyán elválnak. Ezt nevezi a szakirodalom szürke válásnak.  Elsősorban az anyagilag bebiztosított, független házaspárokra jellemző, hogy hosszú évtizedes együttlét után úgy döntenek, inkább külön folytatják az életüket. A kérdés talán nem is az, hogy miért válnak el, hanem az, hogy miért nem tették korábban.  Általában ugyanis arról van szó, hogy a kapcsolat már rég óta, akár évtizedek óta nem működött, de a mindennapi mókuskerék, a robotpilóta üzemmód elfedte a problémákat. Amikor a gyerekek kirepülnek, sokszor éppen akkor válik egyértelművé, hogy nem megy tovább, nem működik a párkapcsolat, nem képesek újra definiálni a házasságukat.

Sok középkorú és idősebb korban lévő válik el, miután évtizedek óta nem elégítik ki az érzelmi szükségleteiket, és vagy egyedül, vagy egy új személlyel képzelik el a jövőjüket. Gyakran a megcsalás áll a háttérben, de egyre gyakoribb, hogy nem erről van szó, hanem a kiüresedésről. Közre játszhat az is, hogy az emberek tovább élnek, ma már egy ötvenes éveiben járó nem tartja magát öregnek, és nem feltétlenül akar beleragadni egy üres, unalmas kapcsolatba.

Persze, ez egy komoly döntés, több évtizedes közös élet után érdemes próbálkozni, hogyan találhatják meg a felek újra az egymáshoz vezető utat.

Mindenekelőtt őszinte beszélgetésre van szükség, amikor mindkét fél nyíltan elmondhatja, hogy mire vágyik, hogyan képzeli el a következő évtizedeket, mi hiányzott eddig az életéből. Kötődnek-e még egymáshoz, képesek-e támogatni a másikat a mindennapokban? Tenni egy kapcsolatért, valakiért, akivel majdnem az egész életünket leéltük, felépítettünk valamit és azt hittük örökké fog tartani, sohasem késő.

Kép: Getty Images

Forrás: psychologytoday.com