Család

5 dolog, amitől rendetlennek tűnik a lakás

Nagyban hozzájárulnak a káosz-érzéshez, de igazából nem nehéz felszámolni őket – erre az 5 dologra figyelj oda, ha rendezett otthonra vágysz.
2023. Május 03.
rendetlenségben kislány meditál gyerekszobában
Fotó: Getty Images

Annyival jobb érzés rendezett lakásba hazaérkezni, mint amikor felfordulás fogad. Ha a patikatisztaság és a tökéletes rendezettség nálatok is csak álomnak tűnik, ezek a tippek nagyon hasznosak lesznek. Vannak ugyanis olyan egyszerű trükkök, amelyekkel gyorsan jobb állapotba hozható a lakás – a Real Lofe Made Simpla Instagram-oldal tippjeiből válogattunk. Ha ezekre folyamatosan odafigyelsz, akkor sokkal inkább meglesz a rend-érzet, még akkor is, ha nem töltesz naponta órákat takarítással-pakolással. Persze ezek csak „felszíni” trükkök, de sokat segítenek abban, hogy kellemesebb érzéssel éljétek a mindennapokat, és a nagyobb rendrakások, takarítások között se ússzon a lakás. Jöjjenek tehát azok a dolgok, amitől jóval káoszosabbnak látszik a lakás, mint amilyen lehetne.

1. Cipők a bejáratnál

Lerúgott tornacipők, szanaszét repült gyerekszandálok, összevissza álló papucsok – ne csodálkozz, ha már akkor feszült leszel, amikor belépsz a lakásba. Nagyon hasznos kialakítani egy szekrényt, gardróbot, vagy akár cipős polcot, ahol a leggyakrabban viselt daraboknak van a helye, és amelyek könnyen elérhetők, a többit pedig rendszerezve tárolni. Lehet, hogy egy kis idő lesz, amíg a családtagok hozzászoknak, hogy elpakolják maguk után a lábbeliket, de ha megvan mindegyiknek az egyszerűen elérhető helye, sokkal könnyebb lesz rendet tartani az előszobában.

2. Szennyes edények a mosogatóban

Ha sikerül azt megugrani, hogy mindenki rögtön elmosogatja a tányért-poharat, amit használt (vagy berakja a mosogatógépbe), jóval egyszerűbb lesz rendben tartani a konyhát. Igen, ebben nem elég, ha te tartod magad a rendhez, a többieket is meg kell győzni arról, hogy ez fontos, és sokat segít abban, hogy mindannyian komfortosabban érezzétek magatokat a közös otthonotokban. Ha ez eleinte döcögősen megy, meg lehet beszélni egy fix időpontot, amikor az aznap soros elmosogat – ha mindenki részt vesz ebben, az jó inspiráció lehet, hogy rendet tartsanak maguk után (is).

3. Itt-ott gyűlő szennyes ruhák

Ahhoz, hogy ezzel le tudj számolni, két dolog kell: egy jó szennyestartó, és az, hogy ne hagyd ebben sem felhalmozódni a szennyest. Az első feladat, meggyőzni mindenkit, hogy a levetett ruhák helye a szennyesben van, nem a fotel karfáján, a szék támláján, ágy végében vagy a földön. Legyél kitartó, hívd fel a figyelmüket a szétdobált darabokra, és ne pakold el helyettük, hanem kérd meg a családtagokat, hogy ők maguk tegyék oda, ahová valók: a szennyesbe. Kijelölhetsz erre is egy időpontot: 2 perc alatt mindenki szaladjon körbe a lakásban, és ami szennyes ruhát talál, dobja a tartóba. A többszöri, kisebb adag mosás pedig segíthet abban, hogy ne ess ki a rendszeres ritmusból, és ne halmozódjanak fel a piszkos ruhák.

4. Szétszórt játékok

A gyerekes családokban bizony ez a legnagyobb káoszcsináló tényező – és nem is elvárható, hogy ahol gyerekek játszanak, ott folyamatosan rend legyen. Az viszont menedzselhető, hogy bizonyos időközönként el legyenek pakolva az útból a játékok. A titok, hogy a kicsik számára is könnyen elérhető és használható tárolórendszert alakíts ki, ahová nem élére állítva, rendszer szerint kell berakni a játékokat, hanem könnyen és egyszerűen bedobálhatók. Lehetnek ezek nagy műanyag tárolódobozok, játszószőnyeg, ami összehúzva tárolózsákká alakítható, fiókok, szekrénybe könnyen eltehető textiltárolók.

5. Táskák mindenütt

Ha sikerül kialakítani egy helyet, ahol az aktuálisan használt táskák rendben tarthatók és elkerülnek szem elől, az nagyon sokat számít. Legjobb, ha van lehetőség az előszobaszekrényben egy polcot kinevezni nekik, vagy akasztós tárolót eszkábálni. A hátizsákok, kézitáskák, még úgy is rendezetlen képet mutatnak, ha csak 1-2 van belőlük, hát még, ha több halmozódik különféle helyeken. Akár egy ruhafogas is jó lehet, főleg, ha kevéssé látható helyre vagy ajtó mögé tudod helyezni – a bónusz, hogy így mindig megvan, amit kerestek, nem kell az összes sarkot, széket végignézni, hol lehet az épp szükséges táska.

Forrás: Real Life Made Simple