Család

Ha csak rövid takarításra maradt időd húsvét előtt, ezekre figyelj

Nem fér bele húsvét előtt a tavaszi nagytakarítás? Semmi gond. Ha néhány teendőre van még időd, könnyen olyan állapotba hozhatod a lakást, hogy jól érezzétek magatokat pihenés közben.
2024. Március 27.
húsvéti dekoráció, tojás, nyuszi, húsvét előtti takarítás
Fotó: Getty Images

Idén korán van a húsvét – nyugodtan fogd erre, ha nem jutott időd teljes puccba vágni a lakást. Persze, szuper, ha meg tudod oldani, hogy tavasszal alaposan felforgass, portalaníts, szanálj és áttakarítsd mindent, de ha egyszerűen nm fért bele az idődbe vagy az energiádba a nagytakarítás, akkor se nyomaszd magad. A fontos dolgokat majd megcsinálod, amikor időd lesz rá – semmilyen törvény nem mondja ki, hogy kötelező húsvét előttig minden ilyesmit megcsinálni, és nem jön a nyuszi, ha nincs letörölve a szekrények teteje. A húsvét egy nagyon szép tavaszkezdő ünnep (akkor is az lehet, ha nem a keresztény hagyományok szerint ünnepeltek), ráadásul egy remek alkalom arra, hogy lelassítsatok kicsit, és együtt legyen a család. Nem érdemes ezt a szuper lehetőséget a nagytakarítás (vagy annak hiánya) miatti feszüléssel elrontani.

Érezd magad otthon!

Persze, tiszta és rendezett lakásban sokkal jobban esik a pihenés – de nem feltétlenül muszáj a legapróbb szegletig mindent végigtakarítani ahhoz, hogy pár napot jólesően lazíthassatok otthon. (És még akkor sem, ha vendégeket vártok.) A legfontosabb, hogy ne tervezz túl, ne állítsd magad elé irreális elvárásokat. Ha most úgy sikerül, hogy csak a legfontosabb dolgokra jut idő vagy energia, az is teljesen rendben van – nem ti vagytok a lakásért, hanem az van értetek. Na de mit tegyél, ha szeretnéd tisztábbnak érezni a lakást, de kevés az idő? Fókuszálj ezekre a pontokra és feladatokra!

1. Ablaktisztítás okosan

Akkor csináld meg SOS, ha tényleg zavar, hogy piszkos az ablak. Ha igazából nem is nagyon látszik, mert mindenhol függöny van, akkor ezzel ne a most rendelkezésedre álló kevéske időben foglalkozz, majd megoldod húsvét után. Ha viszont nagyon zavar akkor csináld meg gyors megoldással: koncentrálj csak az üvegre. Kívül-belül töröld át ecetes vízzel, majd mikroszálas kendővel szárazra – a keretekkel, redőnnyel, párkánnyal most ne foglalkozz, megtisztítod majd, amikor több időd lesz. Ez most csak arról szóljon, hogy jobb érzés legyen az ablakon kinézni.

2. Kapd össze a konyhát

Ezt nem lehet megúszni: pakolj el a konyhapultról, mosogass el, törölj át mindent fertőtlenítővel – ha nem akarsz közben minden apróságnak új helyet találni, a spájzot is átpakolni, a szekrényeket kitakarítani, akkor azért nem tart olyan sokáig. Ha elpakoltál, nézd meg távolabbról, látsz-e még valami zavarót, és azt gyorsan töröld le, rakd el vagy fényesítsd ki.

3. Pakoljatok együtt

Egy gyors rendrakásra terelj össze mindenkit: szánjatok 15-20 percet arra, hogy mindenki elrakja a helyére a szanaszét heverő tárgyakat, amik az útjába kerülnek. Mehet úgy, hogy aminek egyértelműen tudják, hol a helye, azt azonnal oda teszik el, ami nem egyértelmű, arról ne kérdezgessék a többieket, ne akasszák meg a folyamatot, hanem jelöljetek ki egy helyet, oda gyűljenek ezek a holmik. Amikor lejárt az idő, már sokkal jobb érzés lesz körülnézni a lakásban, és gyorsan a még helyükre nem került tárgyaknak is találjátok meg együtt a helyét.

4. Vécé-expressz

Kapd elő a vízkőoldót, fertőtlenítőt, és fújd le vele a mosdót, a kádat vagy tusolót és a vécét is. (Legjobb, ha ezt a közös pakolás előtt teszed, és amíg rendet raktok, addig elvégzi a dolgát.) Akár otthon pihentek, akár vendégeket is vártok, a jobb otthoni közérzethez nagyban hozzájárul, ha ezek a helyek tiszták. Nem kell csempét mosni, lefolyót tisztítani – most egy gyors látványtakarítás épp elég. Ha kipihentétek magatokat, több energia jut majd az alaposabb takarításra. Cserélj törülközőket, és a kádkilépőt, vécé előtti szőnyeget is dobd be a mosásba és töröld át a tükröt.

gyerekek ugrálnak a kanapén

Fotó: Getty Images

5. Koncentrálj a kanapéra

És környékére. Ahol együtt tévéztek, olvastok, társasoztok, arra a részre szánjatok egy kis extra figyelmet. Ha le van takarva a kanapé, igazítsd el a takarókat (ha belefér, mosd is ki), rázd fel, igazgasd el a párnákat (ebbe például bátran bevonhatod akár már a kisebb gyerekeket is). Legyen rend és portalaníts le a tévé körül, a dohányzóasztalon, a kanapé melletti polcokon – nem tart sokáig, de nagyban növeli a komfortérzetet lazulás közben.

6. Utolsó simítások

A gyors felporszívózás (nem, most nem kell benyúlni a legutolsó szegletbe és bútor alá-fölé is, azzal ráérsz addig, amíg időt nem tudsz szakítani a nagytakarításra vagy legalább egy alaposabbra) elengedhetetlen ahhoz, hogy tisztának érezzétek a lakást. Ahogy a felmosás is szükséges, de ezt is meg lehet oldani a szokásosnál gyorsabban. (Ráadásul azért sem érdemes kihagyni, mert tartósabbá teszi a porszívózás hatását, tovább marad így pormentes a padló.) Nagyon alaposan csavard ki a mopot, és használj meleg vizet, hogy összeszedd vele a port, de gyorsan felszáradjon. Ha van gőzölős vagy felmosós porszívód, gondold át, melyik módszerrel vagy eszközzel leszel most gyorsabb és hatékonyabb, és azt válaszd. Ahogy bármilyen segítséget bevethetsz a robotporszívótól a gőztisztítóig, ami megkönnyíti a munkádat, és nem macerás az elő- és elpakolása. Tényleg arra menj rá, hogy a lehető leggyorsabban és egyszerűbben varázsold komfortossá az otthonotokat.

+ 1. Figyelj az illatokra

Ha bárhol (hűtőben, spájzban, konyhában, szemetes környékén) kellemetlen szagot érzel, keresd meg, mi a forrása, és szabadulj meg tőle. Szellőztess egy alaposat, aztán jöhet a kedvenc illatosítód, például valamilyen finom, friss illóolaj aromadiffúzorban vagy aromamécsesben párologtatva, esetleg illatgyertya, pálcás diffúzor – bármi jó, amit szerettek, és amitől frissebb, otthonosabb lesz az összhatás.

A gyors takarítás nagy előnye amellett, hogy rövid idő alatt kellemesebb érzetűvé, otthonosabbá teszi a lakást az, hogy mivel nem töltöttél hosszú órákat (vagy napokat) a lakás kiglancolásával, (talán) könnyebben elengeded majd azt, hogy ragaszkodj a megteremtett rendhez. Azért így könnyebb elsiklani afelett, hogy a gyerekek szanaszét hagyják a játékaikat a nagy közös játszások után, és jobban tudod élvezni te is még az olyan közös tevékenységeket is, amik rumlival járnak. Persze, nyugalmat és elégedettséget ad a rend, de azt az örömet, amit a gyerekeiddel való önfeledt játék nyújt, egészen biztosan nem adja meg.