Család

Így tisztítsd ki a kanapét egyszerűen

A családi összebújások, játszások, filmezések terepe – és emiatt elég sok baleset is éri: hasznos trükköket mutatunk a kanapé tisztán tartásához.
2023. Május 05.
gyerekek ugrálnak a kanapén
Fotó: Getty Images

Morzsák, csokidarabok, kakaó, kutya-vagy macskaszőr: csak néhány a hétköznapi kanapégyilkosok közül. A kanapé a lakás egyik központi eleme, és a rendszeres használatnak köszönhetően bizony be is piszkolódik. Természetesen nem reális elvárás, hogy egy gyerekes családban makulátlanul tiszta legyen a kanapé, az viszont mindenkinek jobb érzés, ha jó állapotú textilre huppan le pihenni, olvasni vagy játszani. A The Sun 4 lépéses kanapétisztító programjával könnyen újjá varázsolhatjuk a megfáradt pihenőhelyet.

1. Ellenőrizd a textilt

Ha levehető huzatú kanapétok van, könnyebb a helyzeted. A bevarrt címkén megtalálod, lehet-e mosni, milyen hőfokon és mosószerrel, szabad-e szárítógépbe tenni… Ha úgy érzed, az otthoni mosógép nem bírna el vele, keress a közelben tisztítót vagy akár önkiszolgáló mosodát. Ez utóbbi olcsóbb és egyszerűbb módja annak, hogy az olyan nagyobb méretű darabok, mint a kanapéhuzat, ágytakaró, paplan is tiszták és frissek lehessenek. Ha nem levehető huzatos a kanapé, nagyon-nagyon fontos, hogy legyél tisztában azzal, hogyan reagál a tisztítószerekre. A kanapéhoz kapott használati utasításban ott vannak a tisztítási instrukciók, azokat érdemes betartani, de ha nem új darabról van szó, esélyes, hogy nem találod meg a füzetkét. Megpróbálhatsz utánanézni a neten, de ha így sem jársz sikerrel, akkor bizony ki kell próbálnod egy kevéssé látható helyen, mit bír a kanapé.

2. Készítsd elő az eszközöket

A tisztító folyadék lehet speciális kanapétisztításra való szer, de próbálkozhatsz víz-ecet oldattal 3:1 arányban higítva. A lényeg, hogy csinálj vele próbát a kanapé hátulján, kis felületen. Ha megvan a megfelelő szer, szükséged lesz még szódabikarbónára, porszívóra, mikroszálas kendőkre és desztillált vízre.

3. Szórd be szagok ellen

Szórd be a kanapé egész felületét szódabikarbónával, hagyd fenn 20 percig. Ezután jó alaposan porszívózd ki a kanapét mindenhol. (Ha szupernagytakarítást tartasz, akár bérelhetsz is hozzá extra erősségű porszívót, hogy minden felesleges szennyeződéstől, portól megszabadulhass.)

4. Jöhet a folyadék

Kapd elő a mikroszálas kendőt, és a választott folyékony tisztítószerrel módszeresen dörzsöld be a felületet. Ne dörgöld nagyon erősen, finom mozdulatokkal tisztítsd a textilt. Ha kész vagy, egy másik mikroszálas kendőt márts desztillált vízbe, és ezzel is tisztítsd át a felületet. Ha úgy érzed, szükséges, ismételd meg. Végül egy száraz mikroszálas kendővel szárogasd meg a textilt. Már csak meg kell várni, hogy megszáradjon – egy ventilátor sokat segíthet abban, hogy felpörgesd a folyamatot.

5 szabály, amit tarts be folttisztításkor

A megfelelő tisztítószer megtalálásának fontosságáról már volt szó – ez nagyon fontos akkor is, ha nem az egész kanapét szeretnéd áttisztítani, csak egy foltot. A fehérítő nem működik, keress olyan folttisztítót, amely háztartási textíliákra való, és jó eséllyel nem károsítja az anyagot. És ellenőrizd! Ezen kívül is van még néhány szabály, amit érdemes betartanod.

  1. Ne ess neki szivaccsal vagy konyhai törlővel, csakis mikroszálas kendőt használj, lehetőleg újat.
  2. Ne dörgöld az anyagot, hanem finoman itatgasd fel belőle a szennyeződést.
  3. Ne használj túl sok tisztítószert, épp csak annyira van szükség, hogy oldja és könnyebben eltávolíthatóvá tegye a foltot.
  4. Először papírtörlővel, száraz mikroszálas kendővel itasd fel amit csak lehet, aztán nedvesítsd át, majd újra itatgasd a folyadékot. Igyekezz nem beledörzsölni a textil szálai közé.
  5. Ne üljetek rá addig, amíg teljesen meg nem száradt. Inkább ventilátorozzátok egy délutánon keresztül, mint hogy letakarjátok egy pléddel, hogy használható legyen.

Megoldás bőrkanapéra

Csak le kell törölni, szóval jóval könnyebb tisztán tartani – de azért a bőrkanapéra is ráfér időnként egy alapos tisztítás. Így végezheted el egyszerűen:

  • Töröld vagy porszívózd át a kanapét, távolíts el róla minden port és könnyen letörölhető szennyeződést.
  • A tisztításhoz használhatsz speciális bőrre való tisztítószert vagy akár kímélő babasampont. A The Sun cikke az 1:1 arányú víz-ecet keveréket is ajánlja.
  • Mindig ellenőrizd kis felületen a választott szer hatását!
  • Nedvesíts be vele egy mikroszálas kendőt, és fentről lefelé irányuló, óvatos mozdulatokkal vidd fel a felületre.
  • Finoman töröld át egy vizes kendővel, majd végül egy szárazzal, hogy nyom nélkül száradjon meg a felület.

Forrás: The Sun