Baba

Allergia ellen tartsunk macskát, kutyát?

Sok szülő szabadul meg a négylábú házi kedvenctől azért, mert attól tart, a gyerekeknél az állat közelsége szőrallergia kialakulásához vezethet. Több kutatási eredmény is utalt már arra, hogy ez akár pont fordítva is igaz lehet!
2011. Június 16.

A kutya- és macskatartás csökkenti az állatallergia kialakulásának kockázatát gyerekeknél – erre a következtetésre jutottak amerikai orvosok, akik most bizonyították, hogy egy esetleges allergia kevésbé, vagy legfeljebb ugyanakkora eséllyel alakul ki az állatokkal együtt felnövő gyerekeknél, mint azoknál, akiknek nincs házi kedvencük.

Ganesa Wegienka, a detroiti Henry Ford Kórház orvosa a Clinical and Experimental Allergy című szaklapban számolt be eredményeikről. Csapata a georgiai orvosegyetem kutatóival együttműködve nagyszabású, hosszú távú tanulmány adatait használta fel a kutatáshoz. A Detroit Childhood Allergy Study elnevezésű vizsgálatban 1987 és 1989 között született gyerekek vettek részt, akiknek egészségi állapotát és életkörülményeit évente rögzítették.

A tanulmányból kiderült, mikor, mennyi ideig volt olyan kutyájuk vagy macskájuk a gyerekeknek, amelyik ideje több mint felét a házban töltötte. 18 éves korában összesen 565 résztvevőtől vettek vért, amelyben a kutatók kutya- illetve macskaallergiára utaló antitesteket kerestek.

Baba és cica egy ágyban?

A vizsgálat legfőbb eredménye, hogy a háztartásban tartott kutyával illetve macskával felnövő gyerekek nem lesznek gyakrabban allergiások az állatokra, mint a háziállatok nélkül élő társaik – írja a Der Spiegel című német lap internetes kiadása.

Ezen kívül megmutatkozott a születést követő idő fontossága az immunrendszer szempontjából. Azok a gyerekek, akik első életévükben egy fedél alatt éltek egy macskával, később feleakkora eséllyel lettek allergiások a macskaszőrre, mint cica nélkül cseperedő kortársaik. A kutyákkal való kapcsolat meglepő módon csak a fiúk egészségének válik javára. Amennyiben első életévükben volt kapcsolatuk ebekkel, később ők is csak fele annyiszor lettek allergiások a kutyaszőrre. A lányoknál ez esetben nem számított a korai együttélés.

A kutatók csak találgatnak, mi lehet ennek az oka. Talán az, hogy a lányok inkább a cicákhoz, a fiúk inkább a kutyákhoz vonzódnak? Wegienka csapata az elkövetkezőkben a háziállatok fejlődő immunrendszerre gyakorolt szerepét kívánja tüzetesebben megvizsgálni, és kideríteni, mely szűkebb időszakok döntőek – például az első három, vagy talán csak a legelső hónap.

Az immunrendszer tanul

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy örökletes tényezők, például a fokozott allergiakockázat (szülő, testvér nagyszülő allergiás valamire), valamint az kizárólagos anyatejes táplálás az első hat hónapban sokkal jelentősebben befolyásolja a gyerek allergiakockázatát, mint a közvetlen környezetében fellelhető allergiát kiváltó anyagok. Sőt, ahogy ebből a kutatásból is látszik: az immunrendszer tanul: elképzelhető, hogy jobban tűrjük azokat az idegen fehérjéket (lehetséges allergéneket), amelyekkel kis mennyiségben már az élet első hónapjaiban megismerkedünk.

Ezek is érdekelhetnek:

Forrás: MTI- babaszoba.hu