Kisgyerek

Állati szőr okozta allergiás betegségek

Klinikai megfigyelések, bőrpróbák, provokációs kísérletek alapján, ma a legtöbb allergizáló anyag az adott betegre vonatkozóan meghatározható. A legrégibb megfigyelések az állati szőrök asztmát okozó képességét igazolják.
2002. December 23.

Maga az állati szőr vízben oldhatatlan kreatin, de ugyanakkor kivonata mindig tartalmaz fehérjéket. Ezek részben a vérfehérjékkel azonosak, részben a mirigyek által választódnak ki. Az állati szőr allergiák egy része bőreltérést okoz, más része allergiás náthát, de leggyakoribb a belégzéses (inhalatív) asztmás megbetegedés.

Állati szőr okozta allergiás betegségek

Mely állati szőrök okozhatnak allergiás megbetegedéseket?

Lószőr

Kárpitozott bútorok, pokróc, régi matracok tartalmazzák, főleg asztmás megbetegedést okozhat.

Nyúlszőr

Leszámítva az otthon tartott nyulakat, nyúlszőr származhat még angórás kötött holmiból, nyúlszőrbundából és kalapból is. Főleg asztmás megbetegedést okozhat.

Birkaszőr (gyapjú)

Gyakori allergizáló tényező. Elsősorban a durva gyapjú, kötött ruha, pokrócok szőnyegek okozzák az allergia kiváltását.

Marhaszőr

Szőnyegek filc alapjában, ragasztóanyagokban, enyvekben használják fel. Különös jelentősége van a tejallergiás gyermekeknél, mivel mindkettőnek hasonló a kiváltó antigénje, ezért tejallergiás gyerekeknél a marhaszőr allergiás rohamot provokálhat.

Macskaszőr

A kedvenc háziállat szőre igen gyakran allergizál. Különösen azért, mert az előző állatokkal ellentétben a macskák a lakásba is bejárnak. Közvetlen érintkezés nem szükséges a ruhákra tapadt szőr is elég a bőr vagy inhalatív (asztmás) betegség kiváltásához.

Madártoll

A párnákban és dunyhákban még ma is használják a libatollat, aminek allergizáló szerepe jelentős. Az asztmások 60 %-a pozitívan reagál. Egyéb tollak csak kisebb százalékban okoznak allergiás megbetegedéseket.

Ha csecsemőnk vagy kisgyermekünk allergiás betegségben szenved, feltétlen gondoljunk a fentiekben leírt állatszőr-allergiák kiváltó okainak lehetőségeire. A gyermek kezelőorvosának figyelmét hívjuk fel otthon lévő háziállatainkra.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Szalmonella a kutyatálból
  • Macskakarmolási betegség
  • Allergia ellen tartsunk macskát, kutyát?
  • Vajon allergiás a gyermekem, vagy náthás?
  • Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu