Kisgyerek

Asztma és szénanátha együtt járhat

Aki asztmás, könnyen lehet, hogy jövőre szénanáthás is lesz. Vagy fordítva...
2011. Október 29.

Alvászavarok, fulladás, nehézlégzés?

Szellemi és fizikai teljesítmény romlása?

Tehetetlenségérzés, állandó félelem?

Megoldás:

Asztma-kontroll

A múlt század második felében az allergiás betegségek térhódítása drámai növekedésnek indult; a lakosság egynegyede a felső légutak krónikus gyulladásától, vagyis szénanáthától, ötven millió ember pedig a hörgők krónikus gyulladásától; asztmától szenved.

A szénanátha jellegzetes tünetei közé tartozik orrfolyás, orrdugulás, továbbá a tüsszögés és orrviszketés. Asztma esetén a beteg nehezen lélegzik, szaporán, kapkodva veszi a levegőt, kilégzéskor sípoló hang hallható, fizikai terhelés, vagy akár sírás, nevetés hatására makacs köhögés, mellkasi szorító érzés léphet fel.

Allergének mindenütt

A tüneteket első ízben a gyulladást előidéző allergének váltják ki, de az időjárás változása, a szennyezett levegő, vírusfertőzés, lelki eredetű problémák is ronthatnak az állapoton, olyannyira, hogy még napjainkban is több tízezer asztmás veszíti életét. Értelmetlenül. A helyesen alkalmazott terápiának köszönhetően ugyanis a betegek szinte tünetek nélkül, egészséges társaikhoz hasonló életminőségben élhetik az életüket.

Az utóbbi évtizedekben már nem csupán a kialakult rohamok kezelése, hanem azok megelőzése is lehetséges korunk gyulladáscsökkentő, fenntartó gyógyszereinek köszönhetően. Többek között pl. a szteroid tartalmú gyulladáscsökkentőket már inhalációs formában, a szükséges helyen hatva alkalmazhatjuk, de hormonmentes tabletta is rendelkezésre áll. Van olyan szer, amely a szénanáthára és az asztmára egyszerre hat, a felső és az alsó légúti gyulladást egyaránt csökkentve!

Két betegség egyszerre

Miért fontos ez? Azért, mert e két betegség gyakran együtt fordul elő, olyannyira, hogy az asztmások akár 80%-a küszködik szénanáthával is. Az asztma tudatos gondolkodásra, körültekintésre, megfontoltságra, a részletek iránti érzékenységre tanít, s arra, hogy a beteg tisztában legyen azzal, mi zajlik a testében- hiszen az allergének elkerüléséhez, illetve, optimális környezeti feltételek biztosításához minderre szükség van.

A felelősségteljes magatartásnak részét kell, hogy képezze az is, hogy a beteg megfigyeli, észlel- e bármiféle állapotváltozást az allergiaszezonban, illetve a jól ismert tünetekhez társulnak- e egyéb, főként a szénanáthára jellemző panaszok. Természetesen, nem csupán „lentről fölfelé”, hanem fordítva is tért hódíthat a gyulladás, vagyis szénanátha esetén is javasolt kizárni vagy éppen diagnosztizálni az asztmát. A légutak föltérképezéséhez allergológus, illetve tüdőgyógyász szakorvos vizsgálatára van szükség, s ők írják fel a megfelelő gyógyszert.

Nagyon lényeges, hogy ha az asztma mellett a szénanátha jelenléte is bizonyítást nyer, akkor a terápia egyik alappillérét jelentő gyógyszeres kezelésnek mindkét betegségre ki kell terjednie, a kezeletlen rhinitisz (orrnyálkahártya-gyulladás) ugyanis nagymértékben ronthat az asztmás panaszokon, és igen megnehezíti a betegség karbantartását.

Az asztma és egyidejű szénanátha kezelésére alkalmazható tabletta mindkét betegség tüneteit hatásosan csökkenti, eredményes asztma-kontrollt, egyszerűbb, kényelmesebb terápiát tesz lehetővé, s a gyógyszert a társadalombiztosítás is támogatja!

Ne hanyagold el!

Ha együttműködésünkkel segítjük kezelőorvosunk munkáját, ha betartjuk a terápia szabályait, ha nem vagyunk restek tájékozódni a kezeléssel kapcsolatos újdonságokról, akkor megőrizhetjük teljesítőképességünket, nem kell lemondanunk a barátokkal, a családdal közös programokról, nem kell rettegnünk az állapotromlástól, a szabadidős, vagy akár a mindennapi tevékenységek korlátozásától, vagyis az élettér beszűkülésétől.

Napjaink korszerű készítményeinek köszönhetően az asztma már nem a sivár és tilalmaktól, panaszoktól hemzsegő élet szinonimája, sokkal inkább aktív, felszabadult mindennapok megélésével ajándékoznak meg!

Forrás: Originconsulting