Kisgyerek

Simogathatja-e a macskát?

Sokan félnek a fertőzésveszélytől, ezért nem engedik a gyereket az állathoz érni. Kell-e az óvatosság?
2012. Október 13.

Ha van allergiás családtag, nagyobb a valószínűsége annak, hogy a kicsi örökölte az allergiás hajlamot. Tulajdonképpen nem a macskaszőr, hanem a macska nyálából rákerülő fehérje az allergén anyag. Ha a lakásban tartotok cicát, nemcsak simogatáskor kerül érintkezésbe vele, hanem bárhol, mert a macska mosakodáskor végignyalogatja magát, folyamatosan cserélődő szőrzete pedig észrevétlenül szétterül az egész lakásban.A másik macska okozta betegség a nyirokcsomó megnagyobbodásával jár.

A macskán tünetet nem okozó baktérium karmoláskor, harapáskor vagy simogatáskor kerül az emberi szervezetbe. A nyirokcsomó-duzzanat a karmolás után két-három héttel alakul ki, ezért nehéz összekötni eredetével. Ritkábban lázzal, levertséggel, étvágytalansággal jár.

A macskától féregpeték is a szervezetbe kerülhetnek.

A tökéletes megelőzés tehát az, ha nem tartasz a lakásban macskát, idegen állatot pedig nem simogatsz, kérdés azonban, nem veszít-e így a gyerek sok természetes tapasztalatot, életszerű-e a mindentől óvó nevelés.

A macskatartás – és általánosságban a háziállatokkal való együttélés – ugyanakkor számtalan előnnyel is jár: az állatok tiszteletben tartására tanít meg, gondoskodásra nevel, megtanulja a gyermek, hogyan gondozza, etesse a házi kedvencet. Az érzékenységét mélyíti és valódi barátságok születhetnek azzal, ha a családban állat is van. Figyelmet és szeretet adnak és kapnak egymástól, ettől a túlzott aggodalmaskodás miatt kár lenne megfosztani gyermekünket. Természetesen csak akkor, ha az otthonunk alkalmas állattartásra, és ha minden – emberi és állati – szempontot mérlegelünk.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Allergia ellen tartsunk macskát, kutyát?
  • Állatok otthon
  • Kisokos házi kedvencekhez