Kisgyerek

Az asztmáról, röviden

A leglényegesebb tünet a fokozatosan kialakuló és súlyosbodó nehéz légzés, amely a hörgők beszűküléséből fakad, és nehezített kilégzést (jellegzetes sípoló-nyögő hangot hallunk minden kilégzéskor), majd egyre súlyosbodó légszomjat okoz.
2007. November 11.

Okozhatja valamilyen allergén belélegzése, fizikai megerőltetés, nevetés, kisgyerekeknél gyakran vált ki ilyen tüneteket a hörgőkre húzódó felső légúti fertőzés. Ugyanannál a betegnél több tényező is okozhat asztmás rohamot.

Kezelés: Gyakori ismétlődés esetén belélegezhető gyógyszer formájában megelőző kezelést javasol az orvos. Ha már bekövetkezett a roham, a hörgőtágító gyógyszer belélegzése segíthet. Ezek a megoldások korszerűek, hatékonyak, és gyakorlatilag nem kell mellékhatásoktól tartanunk. Léteznek már olyan műanyagból készült “pipák” (nebuhaler), amelyek segítségével kisgyerekek is be tudják szívni a gyógyszert.

Házi gyógymód: Segít, ha az orvosi kezeléssel párhuzamosan növeljük fizikai állóképességét. Igen jó hatású az úszás, a sok kirándulás.

Mikor múlik el? Általában csökkenek vagy el is múlnak a panaszok a serdülőkor felé közeledve, de később újra fellángolhat a betegség. Sok múlik az egészséges életmódon és a kezelés pontos végrehajtásán. Asztmával akár élsportoló is lehet valakiből!

Asztmaklub a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben

A hajdani Svábhegyi Gyermekgyógyintézet tüdőosztályán rendszerint nagy volt a forgalom, különösen a hideg évszakban. Sűrűsödnek ilyenkor a légúti vírusfertőzések, amelyek számos kisgyermeknél kruppos, majd asztmatikus nehézlégzéssel járó tüneteket okoznak. Ha otthon nem sikerül javítani a gyerek állapotán, a kórház a végállomás.

Dr. Gács Éva, Dr. Jákly Andrea és Dr. Göndöcs Rita tüdőgyógyász szakorvosok, a klub házigazdái elmondták, kis betegeiket mindig részletes kezelési útmutatót tartalmazó zárójelentéssel engedik haza. Az asztma ugyanis a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, ám a megfelelően alkalmazott megelőző kezeléssel, úgynevezett inhalatív szteroid gyógyszerek rendszeres belélegzésével tünetmentessé tehető. Ez a mindennapi életben azt jelenti, hogy a gyerek nyugodtan futhat, nevethet, sportolhat barátaival, fullasztó köhögés nem szakítja meg a játékban.

A nemzetközi statisztikák azonban nem mutatnak olyan javulást az asztma tekintetében, amekkorát a korszerű gyógyszerek alkalmazásával elvárhatnánk. Mindenki tudja, hogy a belélegezhető gyógyszerek nagyon hatékonyak, de használatuknak van néhány buktatója. Nem szabad például megvárni, amíg a tünetek súlyosbodnak. Már a kezdeti fázisban hozzá kell kezdeni az adagoláshoz, így az eredmény is jobb lesz. Ezen kívül néhány technikai részletet is be kell gyakoroltatni a gyerekekkel és szüleikkel.

Dr. Uhereczky Gábor osztályvezető főorvos kezdeményezésére e tapasztalatokból okulva ekkor kezdtek hozzá az asztmaklub megvalósításához.

Kezelés otthon

A tüdőosztályról hazabocsátott gyerek későbbi kezelésére vonatkozó útmutatás helyességét sokszor éppen a háziorvos vonja kétségbe. Sokallja az előírt adagot, más véleménye van arról, hogy mikortól kezdve kell foglalkozni a tünetekkel. Két havi tünetmentesség után a szülő is elbizonytalanodik, s nem úgy alkalmazza a megelőző és a tüneti szereket, ahogy megbeszélték. Az eredmény: a gyerek sem veszi komolyan a kezelést, sorra kimaradoznak az adagok, s az állapotromlás is rövidesen bekövetkezik.

Már néhány kör futás után is köhög, fullad, a legenyhébbnek tűnő légúti fertőzés is nyomban a tüdejére húzódik. Az asztmaklubba járó gyerekek éppen egy ilyen témájú filmet néztek meg, amikor ellátogattunk hozzájuk. A kicsik is kívülről fújták, mit rontott el, mit kellett volna másképp csinálnia a fiúnak. Szerencsére egy angyal segítségére siet, így a szomorú vég elmarad.

A filmnézést jó hangulatú csapatverseny és beszélgetés követi – ilyenkor játékosan gyakorolhatják a gyerekek a különböző eszközök használatát, és fontos ismereteket sajátítanak el betegségükkel kapcsolatban.

Sikeres kezelés (történet)

Krizsán Ági méhen belüli fertőzés következtében koraszülöttként látta meg napvilágot. Élete első tíz napjában komoly tüdőgyulladást és antibiotikum-kúrát vészelt át. Öt hónaposan produkálta az első kruppos rohamot, mellyel kórházban kötöttek ki. Nyolc hónapos kortól már rohamok is súlyosbították a képet. Rövidesen kiderült, hogy a súlyos tüneteket mindannyiszor légúti vírusfertőzés okozza.

Két éves kínlódás következett. Egy szezon alatt öt kruppos rohamot, öt tüdőgyulladást vészelt át a kislány, miközben édesanyja nem kapott érdemi segítséget az otthoni kezelésekhez. Itt tartottak, amikor a gyógytornász anyuka egyik ismerőse említést tett a svábhegyi asztmaklub létezéséről. “Akkor hallottunk először erről a lehetőségről. Rögtön eljöttünk ide, és a javasolt kezelés hatására most már ott tartunk, hogy a korábbi 6-8 rohamhoz képest már csak kettő van évente, sőt, tavaly egész évben csak egyetlen eset fordult elő. Régen gyakran elfogott a rémület, ha Ági rosszul volt.

Most pontosan tudom, mit kell tennem. Ha már kifogytam az ötletekből, idetelefonálok, és elmondom mit tettem eddig a roham megfékezésére. Bármelyik osztályos orvos el tudja mondani nekem, mi a következő lépés. Azóta nem fordult elő, hogy végül kórházban kötöttünk volna ki.”- meséli Ági mamája, Krizsánné Bucsú Andrea.

Asztmatikus köhögés

Sajnos már csecsemőknél sem számít ritkaságnak, egyéves kor felett pedig egyre gyakoribb az asztmatikus köhögés. Forduljunk gyermek-pulmonológushoz (tüdőgyógyászhoz),

– ha kisgyerekünk feltűnően sokat köhög akkor is – pedig nincs megfázva -, amikor hideget iszik, hideget lélegez be, illetve köhögőrohamot kap kitartó nevetés, futkározás után és hajnalban;

– ha gyakran náthás, és ez mindig egyre súlyosbodó köhögéssel folytatódik;

– ha jelentéktelenebb erőfeszítés után is kifárad.

Az asztma hátterében nagyon gyakran allergia áll. A túlérzékeny hörgőket bakteriális vagy vírusos fertőzés, fizikai vagy lelki megterhelés, hideg vagy szennyezett levegő is ingerelheti. Az asztmánál a köhögéshez rohamok esetén nyákürítés társul: a szervezet így szabadul meg a hörgőkben keletkező rengeteg váladéktól. Jellegzetes tünet a nehezített kilégzést kísérő sípoló hang: a beszűkült légutakon csak így képes távozni a levegő. Ügyeljünk arra, hogy eleget igyon a gyerek, különösen előnyös a forrásvíz.

Őrizzük meg nyugalmunkat, mert idegességünk rá is átragad, és ez csak súlyosbítja a rohamot. Ha gyakran ismétlődik ez az állapot, a szakorvos megelőző kezelést javasol, rendszerint valamilyen porlasztott gyógyszer belélegzését.

További hasznos cikkek a témában:

  • Lélegezzen szívószálon!
  • Megelőzhető az asztma gyermekkorban?
  • Tévhitek az asztmáról
  • A terhesség alatti stressz növeli az asztma kialakulásának esélyét
  • Forrás: Kismama magazin